Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
приготування кексів та рулетів.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.27 Mб
Скачать
  1. Техніка безпеки в цеху при роботі на обладнанні, що використовують.

При трудовій діяльності людини здійснюється взаємодія виробничого середовища і організму. Вплив виробничого середовища на організм людини обумовлюється хімічними, фізичними та біологічними факторами. Фактори виробничого процесу і зовнішнього середовища, які можуть служити прямою або непрямою причиною порушення здоров'я, працездатності і працездатності людини отримали назву виробничих або професійних шкідливостей. Дотримання техніки безпеки дозволяє не тільки уникнути непередбачених ситуацій, а й знижує ступінь поразки від них. На підприємствах громадського харчування, рекомендується проводити інструктаж працівників з техніки безпеки, що сприяє зниженню травматизму, наслідком цього є збільшення продуктивності праці.

Виробничу санітарію умовно можна розділити на шкідливі виробничі фактори та виробниче освітлення.

Виробничі фактори за природою дії поділяються на: фізичні; хімічні; біологічні; психофізіологічні.

Шкідливі виробничі фактори не слід розглядати як постійне явище, властиве даної професії. При удосконаленні технологічного процесу і поліпшення умов праці, шкідливі виробничі фактори можуть бути ослаблені або виключені зовсім. Адже, якщо технологічний процес примушує працівника знаходиться в одному і тому ж положенні тривалий час або призводить до перенапруження окремих систем і органів тіла, це може призвести до так званих профзахворювань (що також є шкідливим виробничим фактором). До характерних захворювань працівників громадського харчування відносяться простудні, серцево-судинні, варикозне розширення вен, плоскостопість. Тому профілактичні заходи у сфері громадського харчування повинні бути спрямовані на полегшення навантаження на м'язово-кістково-зв'язковий апарат, його зміцнення та можливість вільного переходу тіла людини з одного стану в інше. Для цього працівникам рекомендується через кожні 2-3 години сидіти 5-10 хвилин. Доцільно також носити взуття з деякими ортопедичними елементами (поглибленням під п'ятою, викладкою вільного склепіння), які попереджають стопу від появи плоскостопості, а також знижують стомлюваність стопи.

Згідно з діючим законодавством з охорони праці жоден робітник і службовець не допускається до роботи на підприємстві громадського харчування без проходження інструктажу та здачі техмінімуму з безпечних прийомів і методів роботи. До самостійної роботи на машинах і обладнанні допускаються лише ті працівники, які добре знають їх будову і правила експлуатації.

Електрична безпека.

Цех, де овочі піддаються первинній та подальшій обробці, і які в подальшому використовуються в якості начинки до виробів, найбільш вологий, а вода – добрий провідник електроструму. Тому працівникам видають гумові чоботи і фартухи, а біля машин прикріплюють гумові килимки чи дерев'яні решітки.

Для швидкого і безпечного ввімкнення та вимкнення електричного обладнання пускові пристрої розміщують поряд з робочим місцем.

Забороняється мити й чистити ввімкнене електрообладнання, а також залишати його без нагляду.

Пожежна безпека.

З метою пожежної безпеки всі теплові апарати, коли нагрів їх зовнішніх стінок перевищує +60 °С, розміщують на відстані 0,5 м від стін приміщення.

У приміщенні обов’язково встановлюють вогнегасник.

Загальні правила експлуатації обладнання.

Перед початком роботи перевіряють санітарно-технічний стан машини: справність робочих органів і правильну їх установку, роботу на холостому ходу, наявність захисних кожухів на обертальних механізмах.

Після пуску машини забороняється торкатися руками її рухомих частин.

Під час роботи машини забороняється її ремонтувати, прочищати. Це роблять, вимкнувши електродвигун.

Не дозволяється перевантажувати машини, тому що це погіршує їх якість і прискорює її зношення.

Після закінчення роботи машину вимикають з електромережі, розбирають, обчищають, миють, просушують, змащують деталі, що зазнають впливу тертя, харчовим жиром. Потім машину складають.

З метою запобігання травматизму стежать, щоб підлога в цеху була сухою, а поряд з обвалювальними столами розташовувалися підніжні решітки.

Під час того як працює обладнання в цеху потрібно дотримуватись техніки безпеки:

  • не брати руками рухомі елементи працюючого обладнання;

  • підходячи до обладнання, що працює дивитись, щоб нічого не висіло;

  • не тримати біля обладнання посторонніх предметів;

  • обережно поводитись з ввімкненим обладнанням.