Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы по МТП.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
238.59 Кб
Скачать
  1. Основні інструменти державного регулювання торговельних марок.

  2. Функції служби маркетингу у концепції товарів ринкової новизни.+

Головними завданнями спеціалістів при створенні нового товару є:

  • прогнозування попиту

  • активне формування нових потреб

  • скорочення строку між висуванням ідеї та виходом товару на ринок

Під час розробки нового товару визначається план маркетингу, який повинен взаємодіяти майже з усіма підрозділами підприємства. План маркетингу включає:

  • вивчення місткості ринку у поточному та перспективному періоді

  • виявлення основних форм і методів збуту товарів

  • виявлення потенційних можливостей конкурентів

  • оцінка ступеня ризику виведення товару ринкової новизни на масовий ринок

Основними етапами визначення прогнозу ризику від створення до введення товару на ринок є 1складання переліку факторів ризику 2 визначення рангу кожного фактору ризику 3 розрахунок очікуваної величини ризику одержання негативного результату

Служба маркетингу здійснює періодичне оцінювання новації, постійно уточнює і коригує обсяги виробництва і цінові параметри товару, вивчає можливості його спеціалізації або універсалізації. Це дає змогу своєчасно передбачити безперспективність товару й уникнути комерційного провалу на ринку.

  1. Новий товар, товар ринкової новизни, новий виріб, поняття та основні характеристики. +

Новий товар – це кінцевий результат творчого пошуку, що суттєво поліпшує розв’язання певної проблеми споживача або проблеми, яка раніше не розв’язувалась.

Дуже важливим є те, що до уваги беруть не окремі критерії, а їх сукупність: зміну зовнішнього оздоблення, часткову зміну споживчих властивостей унаслідок поліпшення технічних характеристик, принципову зміну споживчих властивостей, що суттєво впливає на спосіб задоволення наявних потреб і, нарешті, створення товару, що не має аналогів.

Товар ринкової новизни – це товар, що задовольняє нову потребу, що нещодавно виникла на ринку. За рівнем ринкової новизни розрізняють абсолютно новий (піонерний) та поліпшений товар. Піонерний товар перетворює якусь мрію на реальність і є достатньо рідкісним винятком у морі інших товарів. Поліпшений товар підвищує споживчу цінність виробів (послуг), які й раніше задовольняли певні потреби. Найчастіше з поняттям новий товар (товар – новація) ототожнюють виріб, який має нові або додаткові функціональні можливості, зміни у формі, дизайні, упаковці, що важливі для. Продукт може мати багато технічних новацій, а водночас не мати ринкової новизни, якщо він задовольняє такі самі потреби і має таке саме коло споживачів, що і його попередник. Критерієм новизни продукції є такі її відмінності від існуючих аналогів, які забезпечуватимуть переважну увагу до неї споживачів.

Новий виріб – виріб, що вперше освоєно підприємством.

  1. Основні стадії розробки нового товару. +

  1. Розробка стратегії нового товару. Результатом є визначення ринків, для яких будуть створюватись нові товари, а також цілі, досягнути яких підприємство може за допомогою цих товарів. Стратегічні цілі визначаються зовн. та внутр. факторами

  2. Генерація ідеї на основі вивчення потреб, дослідження недоліків, аналізу конкурентів тощо.

  3. Оцінка та відбір ідеї. Ідея оцінюється за такими показниками: відповідність цілям, ринкові характеристики, джерела інвестування, джерела поставки матеріалів, достатність виробничих потужностей

  4. Визначення ЦА і споживчих характеристик товару

  5. Бізнес-аналіз економічної доцільності: прогноз попиту, втрат, прибутковості, ризику

  6. Розробка товару: вибір матеріалів, конструювання, упаковка

  7. Виробництво невеликої партії на ринкове тестування

  8. Комерційна реалізація

  1. Розкрийте сутність властивостей товару: естетичні надійності, ергономічних, функціональних, гігієнічних.+

Залежно від характеру впливу на споживчу вартість виділяють функціональні, ергономічні, естетичні властивості товару, а також його надійність і безпеку.

*Функціональні властивості мають три групи показників: досконалість виконання основної функції; універсальність застосування; досконалість виконання допоміжних операцій.

*Ергономічні властивості забезпечують зручність і комфорт при користуванні товаром, створюють оптимальні умови для людини в процесі праці і відпочинку, знижують стом­люваність, підвищують продуктивність праці.

*Ергономічні властивості поділяються на такі групи: гігієнічні; антропометричні; фізіологічні; психофізіологічні; психологічні.

*Естетичні властивості товарів забезпечують задоволення духовних потреб людини. Властивості зовнішнього вигляду товару не ізольовані один від одного і його естетична цін­ність створюється їх сукупністю, взаємозв'язком і єдністю, вигляду називається художньою композицією. Естетичні властивості товарів повинні відповідати суспільним і особистим ідеалам, вимогам моди, стилю і смакам споживачів. Ці властивості формуються в процесі художнього конструювання виробів.

Показники естетичних властивостей поділяються на чотири групи: інформаційна виразність; раціональність форми; цілісність композиції; досконалість виробничого вико­нання і стабільність товарного виду. До групи показників інформаційної виразності відносяться знаковість, оригінальність, виразність стилю і відповідність моді.

*Надійність товару - це властивість товару, що характеризує його здатність зберігати свою споживчу вартість у часі. Надійність є складною властивістю, що поділяється на більш прості: безвідмовність, довговічність, ремонтоздатність і зберігання.

*Безпека товару характеризує ступінь захищеності людини і навколишнього природного середовища від впливу небезпечних і шкідливих факторів, які виникають при його споживанні. Безпека товарів для здоров'я людини проявляється в їх здатності запобігати травматизму споживачів, у відсутності шкідливих для організму людини речовин, у тому числі токсичних, які спричинюють отруєння, канцерогенних, які зумовлюють злоякісні новоутворення, алергійних, які викликають підвищення або зниження чутливості організму, мутагенних, які спричинюють стійкі зміни спадкоємних ознак.

  1. Основні правила ефективного сервісу.+

Сервіс – це система обслуговування, яка дає можливість покупцю обрати для себе оптимальний варіант придбання і споживання товару, економічно вигідно експлуатувати його у визначений термін.

Вісім правил ефективного сервісу:

  1. Визначення стратегії. Для кожного сегмента ринку необхідно визначити, який рівень сервісу покупець вважає прийнятним

  2. Зв'язок з покупцем. Шляхом до формування споживчих переваг, тісних зв’язків між фірмою і клієнтом є ефективні маркетингові дії, які підкріплені якісним обслуговуванням.

  3. Ясність вимог, які висуваються підприємством до персоналу. Стандарти обслуговування, обов’язкові для виконання.

  4. Чітка система постачання. Система постачання запасних частин і правила виклику робітників повинні бути простими за виконанням.

  5. Навчання персоналу сервісної служби. Стандарт виконання повинен будти доведений до всіх.

  6. Мета – відсутність дефектів в обслуговуванні.

  7. Орієнтація на клієнта. Проведення опитувань.

  8. Творчість. Повне задоволення споживача