Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УТР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

8

1. Яким законом України регулюється зайнятість населення?

Законом України «Про зайнятість населення». В умовах ринкової економіки і рівноправності різних форм власності цей Закон визначає правові, економічні та організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також соціальної гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю.

2. Визначення поняття “зайнятість”.

Зайнятість - це діяльність громадян, пов'язана із задоволенням особистих та суспільних потреб і така, що, як правило, приносить їм доход у грошовій або іншій формі. (с закону)

Зайнятість – сукупність економічних, правових, соціальних, національних та інших відносин, пов’язаних із забезпеченням працездатного населення робочими місцями та їх участі в суспільно-корисній діяльності, що приносить їм дохід.

(с конспекта).

Зайнятістю визнаєть­ся діяльність не тільки на державних підприємствах, але і в особистому, фермерському та іншому господарстві, садівництві; Індивідуальна трудова діяльність; підприємництво тощо, тобто діяльність, яка базується на праві вільного володіння своєю здатністю до праці і праві власності на засоби виробництва для виконання цих робіт.

3. Які категорії населенні відносять до зайнятих?

В Україні до зайнятого населення належать громадяни, що проживають на території держави на законних підставах: 

а) працюючі по найму на умовах повного або неповного робочого дня (тижня) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном; 

б) громадяни, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих індивідуальною трудовою діяльністю, творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери та члени їх сімей, що беруть участь у виробництві;

в) обрані, призначені або затверджені на оплачувану посаду в органах державної влади, управління та громадських об'єднаннях;

г) які проходять службу в Збройних Силах України, Службі безпеки України, Прикордонних військах України, військах внутрішньої та конвойної охорони і Цивільної оборони України, органах внутрішніх справ України, інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, альтернативну (невійськову) службу; 

е) які проходять професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації з відривом від виробництва; навчаються в денних загальноосвітніх школах і вищих навчальних закладах;

є) зайнятих вихованням дітей, доглядом за хворими, інвалідами та особами похилого віку

ж) працюючі громадяни інших країн, які тимчасово перебувають в Україні і виконують функції, не пов'язані із забезпеченням діяльності посольств і місій. 

4. Сутність зайнятості з економічної та соціальної позицій

Зайнятість з економічної позиції:

Зайнятість – це діяльність працездатного населення по створенню сусп. продукту або нац. доходу. З точки зору корисності визначає:

  • Економічний потенціал суспільства

  • Життєвий рівень

  • Якість життя населення в цілому

  • Добробут окремих господарств

Зайнятість з економічної позицій це продуктивна зайнятість.

Продуктивна зайнятість – це така зайнятість населення, яка за рахунок продуктивної праці створює необхідні для розвитку ресурси і дає кожному робітникові дохід не менший ніж потрібний для подальшого відтворення робочої сили.

В умовах продуктивної зай­нятості за рахунок продуктивності в сфері матеріального виро­бництва забезпечується заробіток кожному члену суспільства на рівні або вище законодавче встановленої вартості мінімаль­ного споживчого бюджету (в тому числі пенсіонерам, дітям, ін­валідам, безробітним, працюючим в невиробничих галузях вій­сь ко-во службовцям, студентам, учням), а також різні необхідні державні витрати для нормального, всебічного розвитку суспі­льства (витрати на утримання армії, розвиток науки, культури, охорони здоров'я, розв'язання надзвичайних ситуацій тощо).

Зайнятість з соціальної позиції:

Це зайнятість такими видами д-ті: навчання в загальноосвітніх школах, інших учбових закладах (денних форм навчання), строкова служба в армії, зайнятість в домашніх господарствах, догляд за дітьми, хворими і людьми похилого віку, участь в роботі громадських організацій.

Зайнятість з соц. і економ. позицій є корисною д-тю і пов’язана з категоріями активного та економічно пасивного населення.

Ці два види зайнятості відносяться до корисної діяльності і пов'язані з поняттями економічно активного і економічно пасив­ного населення. За межами економічної Та соціальна корисної діяльності залишаються ті, хто з різних об'єктивних або суб'ективних причин не зміг знайти для себе корисну сферу діяль­ності, яка не суперечить закону.