Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК. 4курс.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
208.29 Кб
Скачать

Рекомендована література

1. Караман С.О. Методика навчання української мови в гімназії. – К., 2001.

2. Методика навчання рідної мови у середніх навчальних закладах / За ред. М.І.Пентилюк. – К., 2000.

3. Методика навчання української мови в середніх освітніх закладах / За ред.

М.І. Пентилюк. – К., 2005.

4. Остапенко Н.М. Технологія сучасного уроку рідної мови: навч. посіб./

Н.М. Остапенко, Т.В. Симоненко, В.М. Руденко. – К.: ВЦ «Академія», 2011.

5. Пентилюк М.І., Окуневич Т.Г. Методика навчання української мови в таблицях і схемах: Навчальний посібник. – К., 2010.

6.Пентилюк М.І., Окуневич Т.Г. Сучасний урок української мови. – Х., 2007.

7. Пометун О.І., Пироженко Л.В. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: Наук.-метод. Посібник/За ред.. О.І. Пометун. – К.: А.С.К., 2005.

8. Практикум з методики навчання української мови. Кол. авторів за ред.

М.І. Пентилюк. – К.: Ленвіт, 2011.

9.Програми для загальноосвітніх навчальних закладів. Українська мова. 5-12 класи. – К., 2005.

10.Програми для загальноосвітніх навчальних закладів з російською мовою навчання. Українська мова. 5-12 класи. – К., 2005.

11. Українська мова. 10-11 класи. Програма для профільного навчання учнів в загальноосвітніх навчальних закладах. Рівень стандарту. Академічний рівень. Профільний рівень. – К.: Грамота, 2009.

Методика викладання української літератури

Освітньо-виховні завдання шкільного курсу літератури

Роль і місце літератури як шкільного предмета в системі середньої школи. Концептуальні засади вивчення літератури.

Принципи побудови шкільного курсу літератури. Ступені навчання літератури залежно від рівня літературної освіти школярів

Програми і підручники з літератури

Програма з літератури як державний документ, що визначає зміст та структуру літературної освіти в школі. Варіанти програм з української літератури в середніх навчальних закладах України.

Роль підручників та навчальних посібників у викладанні літератури в середніх навчальних закладах. Різновиди навчальних завдань з літератури для загальноосвітніх шкіл. Особливості змісту та принципів побудови підручника-хрестоматії для учнів середніх класів. Зміст та побудова підручників та навчальних посібників для учнів старших класів.

Основні методи вивчення літератури

Системи методів навчання в сучасній дидактиці, різновиди класифікацій. Методи за джерелом знань учнів: лекція, бесіда, самостійна робота, гра, творче читання. Методи за характером і рівнем пізнавальної діяльності учнів. Характеристика основних методів викладання літератури (за М. Кудряшовим): метод творчого читання; евристичний та дослідницький методи; репродуктивний метод.

Методичні прийоми викладання літератури

Основні методичні прийоми: робота з підручником, коментоване читання, використання ТЗН, перегляд навчальних телепередач, учнівські доповіді, реферати, різні види самостійної роботи та інші.

Літературні навчальні завдання. Класифікації навчальних завдань. Проблема домашнього завдання та шляхи її розв’язання.

Проблемне викладання літератури, його суть: створення проблемних ситуацій, постановка проблемних завдань.

Роль наочності у викладанні літератури

Наочність як один із важливих принципів навчання. Види наочності на уроках літератури: предметна і образна, словеснообразна, умовно-схематична зображувальна, динамічна синтетична, картини й ілюстрації.

Технічні засоби. Екранні та звукові посібники, кінофільми на уроках літератури.

Добір та виготовлення саморобних наочних посібників.

Роль наочності у проведенні позакласної роботи з літератури.

Сучасний урок літератури

Різноманітні підходи до класифікації уроків літератури. Класифікація уроків за Є. Пасічником: урок засвоєння нових знань і розвитку на їх основі вмінь та навичок; урок узагальнення і систематизації знань; урок контролю знань, умінь і навичок з літератури. Типологія уроків літератури за М. Кудряшовим: урок вивчення художніх творів; урок вивчення теорії та історії літератури; урок розвитку мовлення.

Типологія уроків літератури в 5-8 і в 9-11 класах (С. Пультер та

О. Лісовський). Етапи підготовки до уроків української літератури. Специфіка структури уроків літератури та їх варіативність.

Нетрадиційні уроки літератури (за Г. Токмань).

Основні етапи роботи над художніми творами у школі

Етапи вивчення художнього твору в школі (5-6, 7-8, 9-11 класи), мета прийоми роботи: підготовка до сприйняття; читання тексту; підготовка до аналізу; аналіз твору; підсумки; творчі роботи учнів.

Методика вивчення життєпису письменника у школі

Нерозривний зв’язок творчості письменника з обставинами його життя. Особливості вивчення біографії письменника різними віковими групами учнів.

Проблема вивчення біографії письменника. Джерела вивчення біографії майстрів слова.

Форми і методи викладу життєпису письменника: розповідь учителя, учнівські повідомлення, літературні екскурсії, відвідування музеїв, кіно тощо. Активізація уваги учнів на уроках такого типу.

Специфіка шкільного аналізу твору

Аналіз художнього твору - основа вивчення шкільного курсу літератури. Основні принципи аналізу програмних творів: науковість, відповідність віковим особливостям учнів, зв'язок з життям, історизм, емоційність та інші.

Загальномистецькі засади аналізу художнього твору: безперервність у сприйнятті, безпосередність у сприйнятті, особливості сприйняття великого за обсягом твору, співвідношення сприйняття й аналізу, поєднання загально мистецьких оцінок з особистими, вибірковість аналізу.

Методичні засади аналізу твору: в основі аналізу – його текст, розкриття підтексту, мистецьке трактування змісту, доцільність і раціональність літературознавчого аналізу, мета аналізу - розвиток естетичних смаків, у кожній монографічній темі – кредо митця, варіантність аналізу, озброєння учнів навичками аналізу, місце самостійної роботи у процесі аналізу, осмислення художнього твору.

Шляхи аналізу літературного твору

Різновиди уроків підготовки до аналізу художніх творів. Послідовний шлях аналізу. Сутність пообразного шляху аналізу, його переваги й недоліки. Проблемно-тематичний шлях аналізу, його сутність, переваги й певна обмеженість.

Роль теоретико-літературних знань у формуванні вмінь та навичок аналізу літературного твору.

Питання теорії літератури у шкільному вивченні

Місце елементів теорії літератури у шкільних програмах і підручниках.

Вивчення елементів теорії літератури в 5-8 класах. Система теоретико-літературних понять для учнів старших класів.

Самостійні творчі роботи учнів в опануванні ними знань із теорії літератури. Види наочності для засвоєння знань із теорії. літератури.