Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 3 самост.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Інфекційний хлороз

Ознаки хвороби проявляються на листках одно- і дворічних пагонів у вигляді пожовтіння ділянок листкових пластинок, що прилягають до дрібних жилок, і у вигляді жовтої сітчастості листків. При інтенсивному ураженні спостерігається повне пожовтіння листків. Хворі рослини відстають у рості, плодоносні грона в них жовті. Ягоди недорозвинуті, сухі, однобокі. Найвиразніші ознаки хвороби проявляються восени перед достиганням ягід. Збудником хвороби є вірус Raspberry vein chlorosis virus, який передається при щепленні і попелицею (Aphis idaei Goot.). Джерело інфекції - уражені рослини, в соку яких зберігається вірус.

Іржа малини

(Phragrriidium rubi-idaei Karstо )

Уражуються переважно листки, рідше стебла. На листках зовнішні ознаки хвороби змінюються залежно від стадії розвитку збудника хвороби, яким є гриб Phragrriidium rubi-idaei Karst, що належить до класу Basidiomycetes, порядку Uredinales. Він розвивається за повним циклом лише на одному живителі. Навесні на молодих листках малини з верхнього боку з'являються малопомітні дрібні оранжево-коричнюваті крапки - спермогонії із спермаціями гриба. Вони швидко зникають і замінюються еціями з еціоспорами, які формуються у вигляді жовтувато-оранжевих подушечок. Вони можуть з'являтися на черешках і великих жилках з нижнього боку листка. Еціоспо-ри одноклітинні, яйцеподібні, оранжеві, розміром 20-24хх 16-18 мкм. Влітку на зміну еціям формуються іржасто-бурі уредінії у вигляді пустул з нижнього боку листка. Уредінії діаметром до 1-2 мм, оточені парафізами. Уредініоспори одноклітинні, еліпсоподібні, жовто-оранжеві, розміром 15-20х14-18 мкм. Восени гриб формує теліостадію у вигляді чорного нальоту, який легко стирається. Теліоспори темно-бурі, витягнуті, багатоклітинні (до 6-10 клітин), з товстою темною оболонкою, на довгій прозорій ніжці, розміром 80-135х28-35 мкм. На стеблах іржа проявляється у нижній їхній частині у вигляді буруватих плям, покритих оранжево-коричнюватими спермогоніями. При виділенні спермаціїв плями покриваються липкою плівкою, яка після висихання блищить. Пізніше на плямах з'являються світлі виразки, в центрі яких формуються жовто-оранжеві еції. Виразки зливаються і на стеблах утворюються поздовжні тріщини. В місцях ураження стебла часто надламуються, засихають. Гриб зберігається протягом зими в уражених пагонах у вигляді грибниці і на обпалих уражених листках у вигляді теліоспор. Первинне ураження спричиняють еціоспори, вторинне - уредініоспори.

Кільцева плямистість

(Raspberry ringspot virus)

Хвороба проявляється у вигляді світло-зелених, неправильної форми плям, кілець на листках малини, у вигляді карликовості пагонів, кучерявості верхніх розеткових листків. Уражені пагони передчасно відмирають. Вони потовщені, ламкі, на зрізах добре помітний некроз флоеми. На уражених рослинах спостерігається передчасне цвітіння без утворення зав'язі. Збудником хвороби є вірус Raspberry ringspot virus. Інфекція передається із рослинним соком, при щепленні, насінням. Вірус передається також нематодами (із роду Zongidorus Hooper). Він уражує багато видів культурних і дикорослих рослин, які є також резерваторами інфекції.

Кучерявість

(Raspberry cutly dwarf virus)

Хвороба проявляється на пагонах другого року вегетації у вигляді кучерявості листків. Рослини відстають у рості, жилки на листках стають склоподібними, частки листків деформуються, закручуються вздовж головної жилки донизу. З нижнього боку листкової пластинки з'являється некроз. Восени ознаки хвороби проявляються і на пагонах першого року вегетації. Ріст уповільнюється, черешки листків і верхівка пагонів пробковіють, листки формуються малі. Квітки на уражених рослинах мають виродливий вигляд. Пелюстки вінчика малі, зелені; чашолистики великі, хвилясті; тичинки численні, довгі. Зав'язь на таких квітках не формується. Квіткові й плодові грона стирчать вверх, пізніше буріють. Ягоди на уражених рослинах сухі, шкірясті й втрачають смакові якості. Збудником хвороби є вірус Raspberry cutly dwarf virus, який переноситься попелицею Aphis rubi. Джерело інфекції - уражені пагони, в соку яких зберігається вірус.

Неінфекційний хлороз

Ознаки хвороби проявляються у вигляді пожовтіння листків, верхівок пагонів, плодоносних грон, чашолистиків і ложа ягід. У хворих рослин листки малі, спочатку з типовим міжжилковим хлорозом. Краї пластинок таких листків буріють, розриваються. Вони засихають і обпадають. Квітки й квіткові китиці недорозвинуті, ягоди дрібні, нестандартні, з низькими смаковими якостями. Причиною хвороби є висока карбонатність грунтів.

Стовбуріння, або карликовість

(Raspberry branchy virus)

Ознаки хвороби проявляються у вигляді формування великої кількості тоненьких, слаборозвинутих пагонів (до 200-250 шт.), що призводить до утворення дуже щільного куща. Розвиток бруньок на пагонах затримується. Листки на рослинах недорозвинуті, хлоротичні. Цвітіння уражених рослин затримується порівняно із здоровими, квітки на нижніх пагонах часто мають виродливу форму. Трапляється позеленіння і стовбуріння квіток. Ягоди на рослинах якщо і утворюються, то вони дрібні, шкірястоподібні. Уражені рослини гинуть протягом 2-3 років. Збудник хвороби - садивним матеріалом. Перенощиком інфекції є різні види цикад. Джерело інфекції - уражені пагони, в соку яких зберігається вірус.

Пурпурова плямистість

(Didymella applanata Sacc)

Хвороба проявляється на стеблах, бруньках, листках і черешках у вигляді пурпурових плям. Навесні на молодих пагонах з'являються невеликі гладенькі пурпурові з ліловим відтінком розпливчасті плями, розміщені переважно нижче місця прикріплення черешка листка, під брунькою. Вони швидко збільшуються, стають добре помітними на світлій корі. Пізніше плями стають бурими, середина їх світлішає і вкривається темно-коричневими або чорними крапками -пікнідами гриба. До осені плями розростаються і окільцьовують пагін. Наступного року після зими в місцях уражень кора світлішає, розтріскується, лущиться, симптоми стають схожими на ураження збудником білої плямистості. Уражені стебла часто відмирають. Уражена тканина покривається чорними крапками - псевдотеціями гриба. На листках хвороба проявляється у вигляді великих різної форми некротичних із пурпуровим відтінком плям з пікнідами. Уражені листки обпадають. На черешках і плодових гілочках також утворюються некротичні плями, які окільцьовують гілочки і викликають засихання гілок з ягодами. Подібного типу плями з'являються на бруньках, черешках і жилках листків з нижнього боку пластинки. Збудником хвороби є гриб Didymella applanata Sacc (син. Mycosphaerella rubina Jacz), який належить до класу Ascomycetes, порядку Dothideales. Пікніди великі, коричневі, діаметром 150-200 мкм. Пікноспори продовгуваті або овальні, одноклітинні, безбарвні, розміром 7,1-7,2х3 мкм. Псевдотеції плоскі, чорні, діаметром до 170 мкм. Сумки циліндричні з па-рафізами, розміром 70-80х10-12 мкм. Сумкоспори двоклітинні, загострені на кінцях, безбарвні, розміром 15х6-7 мкм. Джерело інфекції - грибниця, яка зимує в уражених пагонах. Навесні первинне ураження рослин спричиняють сумкоспори, вторинне - пікноспори гриба.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]