Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
модуль 3 самост.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

Фунгіциди, дозволені до використання в Україні на яблуні та груші й технологія їх внесення, регламентовані Міністерством аграрної політики України за переліком пестицидів та агрохімікатів на 2011 рік

N

п/п

Назва препаратів

Діюча речовина,

концентрація,

г/л, г/кг

Технологія внесення

Об'єкт, проти якого обробляється

Обприскувальна техніка

Норма препаратів, кг/га, л/га

Спосіб, час обробки, обмеження

1.

Флінт® в.р.

Трифлоксістробін 500 г/кг

0,14 -0,15 кг/га

Обприскування у період вегетації

Парша, борошниста роса

ХОЛСАН 2000Lt, ОПВ-2000, ARBUS 2000 SUPER EXPORT

2.

СКОР 250 ЕС к.е.

250 г/л дифеноконазолу

0,15-0,2 л/га

Обприскування, дотримуватись інтервалу 10-12 днів

Парша

борошниста роса

ХОЛСАН 2000Lt, ОПВ-2000, ARBUS 2000 SUPER EXPORT

3.

ХОРУС 75 WG в.г.

750 г/кг ципродинілу

0,2 - 0,3 л/га

Зелений конус - на початку цвітіння 1-2 рази. Захисна дія протягом наступних 7-10 днів

Парша, моніліоз

ХОЛСАН 2000Lt, ОПВ-2000, ARBUS 2000 SUPER EXPORT

4.

Рубіган к.е.

Фенаримол 120 г/л

0,6 л/га

Стадія розпускання бруньок, продовжуючи обробки під час цвітіння і в послідуючий період

Парша, борошниста роса

ХОЛСАН 2000Lt, ОПВ-2000, ARBUS 2000 SUPER EXPORT

5.

МЕДЯН ЕКСТРА 350 SC, к.с.

Хлорокис міді (350 г/л)

1,5-2,0

Обприскування в період вегетації

Парша, плямистості

ХОЛСАН 2000Lt, ОПВ-2000, ARBUS 2000 SUPER EXPORT

6.

ТОПСІН М, з.п.

Тіофанат-метил (700 г/кг)

1,0-2,0

У період вегетації

Парша, борошниста роса, моніліоз, чорний рак

ХОЛСАН 2000Lt, ОПВ-2000, ARBUS 2000 SUPER EXPORT

Хвороби малини

Антракноз малини (Gloeosporium venetum Sped)Симптоми хвороби проявляються на листках, черешках, пагонах і плодах. На листках плями спочатку у вигляді крапок, пізніше вони збільшуються до 1-3 мм у діаметрі, центр їх набуває сірувато-білого забарвлення. На межі здорової й ураженої тканини формується фіолетова облямівка. Плями часто зливаються, уражена тканина в суху погоду випадає. Уражені листки залишаються недорозвинутими, часто скручуються, засихають. На черешках і жилках листків плями дрібні, вдавлені у вигляді виразок. На зелених ягодах з'являються також буруваті плями з фіолетовою облямівкою. Ягоди стають однобокими, буріють і засихають. На молодих пагонах утворюються дрібні овальні фіолетові плями. Пізніше вони стають вдавленими, сірими з пурпуровою облямівкою. При сильному ураженні плями перетворюються у виразки, часто зливаються і розтріскуються, внаслідок чого виникають глибокі рани. Навколо них іноді утворюються напливи. Уражені пагони восени і взимку стають сірими. Хворі пагони й плодові грони часто відмирають. Збудником хвороби є гриб Gloeosporium venetum Sped, який належить до класу Deuteromycetes, порядку Melanconiales. Конідіальне спороношення розвивається на ураженій тканині під епідермісом у вигляді спорокупок - конідіального ложе, на яких формуються групами прямі короткі конідієносці із безбарвними еліпсоподібними одноклітинними конідіями розміром 5-8х2-3 мкм. Джерело інфекції - уражені пагони, в яких зимує грибни-ця і конідіальне спороношення.

Біла плямистість, або септоріоз

(Septoria rubi West)

Хвороба проявляється на листках і стеблах малини. На листках утворюються дрібні численні округлі коричнюваті плями діаметром до 3 мм. Пізніше вони світлішають, стають світло-сірими з пурпуровою облямівкою. В центрі плям з верхнього боку листка з'являються чорні крапки - пікніди гриба. У суху погоду уражена тканина випадає, і листки стають. дірчастими. Часто плями зливаються і охоплюють значну частину листкової пластинки. На стеблах, частіше в нижній їх частині, з'являються великі світлі розпливчасті гладенькі слабопомітні плями. Вони частіше розміщуються біля бруньок. Уражена тканина пізніше покривається чорними крапками, розривається, утворюючи поздовжні та поперечні тріщини, лущиться. Уражені пагони і стебла відмирають. Збудником хвороби є гриб Septoria rubi West., який належить до класу Deuteromycetes, порядку Sphaeropsidales. Сумчаста стадія Mycosphaerella rubi Roark належить до порядку Dothidiales. Пікніди кулясті, чорні, діаметром 80-120 мкм. Пікноспори ниткоподібні, безбарвні, з 2-4 перегородками, розміром 40- 50х1,5 мкм. Сумчаста стадія розвивається після зими на пагонах у вигляді темно-коричневих псевдотеціїв діаметром 100-190 мкм. Сумки зібрані в пучки, довгі, циліндричні, із затупленими верхівками. Парафізи відсутні. Сумкоспори веретеноподібні або яйцеподібні, двоклітинні, безбарвні, розміром 18-20х7-8 мкм. Зимує гриб пікнідами і перитеціями на уражених органах рослин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]