Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-35.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
34.29 Кб
Скачать

35. Охарактеризувати банківську систему

Банківська система - основна ланка кредитно-фінансової системи, невід'ємна частина структури ринкової економіки.

 Банк - це організаційна структура в бізнесі, сферою діяльності якої є операції із позиковим капіталом, це фінансовий посередник, який виконує комплекс базових операцій грошового ринку: мобілізацію коштів, надання їх у кредит, здійснення розрахунково-касового обслуговування.  Банківські системи різних країн відрізняються, але можна виділити два типи їх побудови: ■     однорівневу; ■     дворівневу.

Однорівнева система передбачає горизонтальні зв'язки між банками, здійснення уніфікованих операцій, тут усі банки перебувають на одній ієрархічній лінії (характерна для тоталітарних країн, існувала до 1987 року в колишньому СРСР).

Дворівнева система характерна для країн ринкової економіки, складається з двох рівнів: верхній рівень -центральний банк; нижній рівень - інші банки.

Структуру банківської системи України визначає Закон про банки і банківську діяльність. Банківська система складається з Національного банку України та інших банків, що створені і діють на території України. Банки в Україні створюються у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю або кооперативного банку. Державний банк - це банк, сто відсотків статутного капіталу якого належить державі.

Банки мають право створювати об'єднання і банківські холдингові групи, банківські корпорації. Банки в Україні можуть функціонувати як універсальні або спеціалізовані.

За спеціалізацією банки можуть бути ощадними, інвестиційними, іпотечними, розрахунковими (кліринговими).

Банк самостійно визначає напрями своєї діяльності і спеціалізацію за видами операцій. Національний банк України регулює діяльність спеціалізованих банків через економічні нормативи та нормативно-правове забезпечення здійснюваних ними операцій. Законом про банки і банківську діяльність визначено, що банк набуває статусу спеціалізованого банку в разі, якщо більше ніж 50% його активів є активами одного типу.

Основна функція банків - посередництво при перерозподілі вільних грошових ресурсів, тобто залучення коштів від тих, хто ними тимчасово не користується, і передача тим, хто їх потребує. Етапи розвитку банківської системи Укр. Сучасна банківська система України у своєму розвитку пройшла 4 етапи: 1.89 - 92 – роки реструктор-ції та переєстр-ції КБ йде активний процес акціонування державних банків; 2.92 - 93 – виникнення банків нової хвилі “Аваль”, “Приват”, “Інко”. Спостерігається масове народження “кишенькових” Б нової хвилі. Протягом цих років було зареєстр-но близько 100 банків які заробляли гроші на інфляційних процесах; 3.94-96- роки банкрутств, активізація роботи НБУ з побудови чіткої сис рег-ня дія-ті КБ співпало з призупиненням інфляційних процесів, що і поставило багато банків на межу банкрутства;  4.96- по сьогоднішній день хар-ся впровадженням гривні роботою НБУ з побудови чіткої нормативної бази, яка відповідає вимогам міжнард стандартів та враховує стан розвитку ек-ки України.

Сучасний стан банк. системи України. На сьогоднішній день банк. система України має дворівневу сис: 1.Рівень НБУ, 2.КБ.

Основний закон “Про банки та банк дія-сть” 7.12.00р.Зареєстровано 194 КБ серед них 168 – акціонерних товариств, 26- тов з обомеженою відповідальністю. Із загальної кількості 119 –це ВАТ (серед них 2 держ банки), 49- ЗАТ. Із 194 банк 31 створено за участю іноземного капіталу в тому числі 7 банк- ії 100% іноз кап. Ліцензію НБУ мали 154 банки, 37 перебувають у стадії ліквідації. Діючі КБ за обсягом активних операцій та рівнем капіталу можна поділити на 4 групи: Найбільш корпаратизовані банки –8, мають активи понад 1000 міл грн і загальна частка їх активів складає 53%, частка таких банків в загальній кількості 5,2%; Великі банки мають активи більш 200 міл грн загальна кіл-ть 34 (21,9%); Середні банки активи понад 70 міл грн, кіл-ть 41 (26,5%); Малі банки – активи меньш як 70 міл грн, кіл-ть (46,4%)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]