Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доминикана!.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
212.54 Кб
Скачать

4.3. Спеціальна туристична інформація про країну

Інформація щодо природних небезпечностей, безпеки життя, здоров’я та власності

Поясний час та його різниця з київським часом

Грінвіч

різниця з київським часом: мінус 7 годин

Ступінь розвитку телефонного, електронного та мобільного зв’язку. Наявність міжнародного роумінгу в операторів України.

Телефонія добре розвинена і дозволяє зв'язатися з будь-якою точкою світу. Телефонні розмови можна оплатити готівкою, кредитними телефонними картками, які можна придбати в телефонній компанії. Пункти національної телефонної компанії розташовані чи не в кожному селі. Щоб зателефонувати з Домініканської Республіки в Україну треба набрати 011 - 38 - код міста - номер телефону. Для дзвінка в Домініканську Республіку необхідно набрати 8 - 10 - 1809 - номер абонента.

Список довідкових телефонних номерів та телефон і адреса посольства України.

Корисні телефони

Телефонний код - 1809 Телефон служби швидкої допомоги в Пунта-Кана - 552-15-06,  в Пуерто-Плата - 586-23-42 Телефон поліції в Пунта-Кана - 552-10-48, в Пуерто-Плата - 586-23-31

Посольство України в Республіці Куба

Адреса: 11300, Республіка Куба,  м. Гавана, 5-е Авеню №4405 між вул. 44 і вул. 46  Телефон: (8 10 537) 204 25 86, (8 10 537) 204 71 90, (8 10 537) 204 51 69 Факс: (8 10 537) 204 23 41 Е- mail :emb_cu@mfa.gov.ua Веб – сайт:  www.mfa.gov.ua/cuba Години роботи :  08:00 - 17:00 (взимку), 08:00 - 15:00 (влітку) Обідня перерва: 13:00 – 14:00 Вихідні дні:  субота, неділя Часова різниця:  - 7 годин Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Куба  таДомініканській Республіці(за сумісництвом) Саєнко Тетяна Григорівна Консульські питання  Яркова  Лідія Валеріївна, аташе

Курси обміну національної валюти в основні валюти світу.

Домініканське песо, рівне 100 сентаво. У обігу знаходяться банкноти гідністю 1000, 500, 100, 50, 20, 10, 5 і 1 песо і монети в 1 песо і 50, 25, 10, 5 і 1 сентаво (Курс на 19 Вересня 2003 року: 31.442 DOP = 1 USD ). У країні офіційно приймається тільки національна валюта. Приймаються всі основні кредитні картки: “Visa”, “Master Card”, “American Express” і т.д. Якщо Ви відпочиваєте в Хуан Доліо, майте зважаючи на, що там немає банків і на території немає можливості отримати готівку з кредитної карти. Іноземну валюту можна обміняти в готелі або в комерційних банках, які працюють з 8 до 15 годи

Перелік святкових та неробочих днів

1 січня - Новий Рік.  6 січня - Епіфанія (Хрещення).  21 січня - Богоматір де-Альтаграсія.  26 січня - День народження Дуарте.  27 лютого - День незалежності. березень-квітень - Великдень.  1 травня - День праці.  кінець травня - початок червня - Свято Тіла Господня.  16 серпня - День реставрації Республіки.  24 вересня - Богоматір де-лас-Мерседес.  6 листопада - День Конституції.  25-26 грудня - Різдво і Новий рік.  Починаючи з 15 грудня практично вся країна готується до Різдва і Нового року - ніхто не працює, всі місця в готелях заброньовано заздалегідь і зняти номер дуже важко.Магазини та базари заповнені народом, а на дорогах твориться справжнє стовпотворіння. Така ж картина спостерігається і на Паску - в цей час навіть закривається багато розважальних установ.

Робочий та неробочий час в країні

-банки - з 08.00 до 16.00 годин з понеділка по п’ятницю,

-магазины - 9:00-19:30 з понеділка по суботу,

-супермаркеты - 8:00-22:00 з понеділка по суботу, 8:00-14:00 в неділю,

-бары і дискотеки 18:00-4:00 весь тиждень

Напруга і частота електричного струму та специфіка електричної фурнітури в готелях

Напруга в мережі 110 В, частота струму 60 Гц. Необхідні адаптери для плоских розеток.

Митні правила, обмеження та туристичні формальності країни

Ввезення іноземної валюти не обмежується(декларація обов'язкова), вивіз - у заявлених в декларації розмірах (заборонений вивіз понад 10 тис. доларів США готівкою). Ввезення і вивіз місцевої валюти заборонений. Дозволено безмитне ввезення до 1 л алкогольних напоїв міцністю до 22%, до 2 л менш міцних напоїв, до 500 г кави,  200 сигарет або одна коробка сигар,  2 флакони парфумів (повинні бути відкриті), а також предметів особистого вжитку і подарунків вартістю не більше $ 100. Заборонено ввезення виробів тварининого сільськогосподарського та садового походження (тобто практично всіх продуктів) і наркотиків (обмежене також ввезення деяких ліків). Заборонено вивіз без спеціального дозволу предметів і речей, що представляють історичну і художню цінність (особливо піднятих з дна моря), деяких видів орхідей і серцевини пальмового дерева, а також сигар у кількості більше 50 штук на людину

Необхідність отримання візи, реєстрація та строки перебування в країні.

Попереднього оформлення візи в Домініканську Республіку для громадян України не потрібно. Якщо термін дії закордонного паспорта менше 3-х місяців, туриста можуть не пустити в країну. Туристична карта ("tarjeta del tourista") видається в пункті прибуття строком на 30 або 60 днів, при цьому необхідно заплатити збір у $ 10 при в'їзді і $ 20 при виїзді з країни (від збору звільнені транзитні пасажири і діти у віці менше 2 років). Продовження туристичної карти можливо в місцевих органах поліції, в цьому випадку потрібно сплатити додатковий податок. За прострочене перебування  при виїзді платиться штраф (62,4 песо на термін до 90 днів, 100 песо - на рік і т.д.). Діти до 13 років, які подорожують без батьків або у супроводі тільки одного з батьків або опікуна, повинні мати при собі нотаріально завірений дозвіл на поїздку від другого з батьків. Обмежень на пересування по країні для українських громадян немає.

Правила поведінки в країні

Можливість та розміри чайових у закладах гостинності

У вартість обслуговування в готелях частково включені чайові. У ресторанах прийнято залишати чайові в розмірі 10% від вартості замовлення. Покоївкам або носіям - 1-2 долари.

Можливість прокату авто

Транспорт

Добре розвинена мережа автобусних маршрутів, автобуси з кондиціонуванням повітря. Найдоступніший транспорт - таксі. Колективні таксі "кappo пyблікo" ходять по певних маршрутах (дуже дешево). існує також "мoто-кoнчo" (тaкcі-мoтoцикл) і "гyaгyac" (громадський транспорт).

Швидкість в містах обмежена 60 км /год, на шосе - 100 км /год, але зустрічаються ділянки з обмеженнями в 35 км /год в містах і 80 км/год на шосе. Рух правосторонній. Місцеві водії чітко діляться на дві групи - ті, які їздять повільно, навіть повільніше офіційно встановлених обмежень швидкості, - таких більшість, і лихварі, які навіть на мокрій після тропічної зливи дорозі не бояться розвивати швидкість до 180 км/год Дорожні  вказівники залишають бажати кращого. Світлофори розташовані за перехрестям, тому зупинятися слід завчасно. Схема дорожніх знаків аналогічна застосовуваної в США. Дозволений поворот направо на червоне світло. Основні шляхи знаходяться в доброму стані, постійно  ведуться будівельні та відновлювальні роботи, але місцевий клімат дає про себе знати - часто можна зустріти розмиті або покриті застиглим брудом ділянки, які швидко відновлюються. Провінційні дороги значно гірші і часто представляють собою  добре накатану колію. Великі шосе радіально розходяться від столиці, але останнім часом інтенсивно будується щільна мережа провінційних шосе. Опції дорожньої поліції виконують військові.

Традиційні покупки туристів у країні та сувеніри

З країни можна привезти різні вироби з дерева, кістки, бурштину, ларімари (домініканської бірюзи), кераміки і шкіри, а також сигари, каву і ром "Імперіал". Один з найпопулярніших сувенірів для європейців - барвисті мальовничі полотна  (їх можна купити на пляжі і на ринках). Туристичні зони країни пропонують до послуг туристів численні бутіки і сувенірні магазини. У Санто-Домінго знаходяться найкрупніші комерційні центри, в яких можна придбати одяг, взуття інші товари місцевого і іноземного виробництва хорошої якості і за доступними цінами. Торгуватися можна практично скрізь, крім супермаркетів. Найчастіше ціни для туристів спочатку завищені, тому зазвичай можна домовитися на половині первинної вартості товару.

Наявність Tax-free