Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оцінка_фін_стану.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
163.33 Кб
Скачать

5. Аналіз прибутковості підприємства

До найзагальніших показників комплексної оцінки фінансово­го стану належать показники дохідності й рентабельності. Велике значення має аналіз структури доходів підприємства та оцінка взаємозв’язку прибутку з показниками рентабельності. Важливо проаналізувати зв'язок прибутку підприємства з факто­рами, що його формують, бо це полегшуватиме практичну орієн­тацію в цих питаннях

Для об’єктивної оцінки ефективності роботи підприємства не достатньо знати лише абсолютну величину отриманого прибутку. Необхідно володіти інформацією щодо його рентабельності, тобто вивчати відносні показники ефективності діяльності. Для цього необхідно отримані прибутки порівняти із вкладеним капіталом, ресурсами, понесеними витратами [6, 397].

Рентабельність – це відносна характеристика фінансового результату діяльності підприємства, що комплексно відображає ефективність використанням ним матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

В основу розрахунку показників рентабельності можуть бути покладені різні величини прибутку підприємства: валовий прибуток, операційний прибуток, прибуток до виплати процентів і податку на прибуток, прибуток до виплати податку на прибуток, чистий прибуток. Найчастіше для розрахунку коефіцієнтів рентабельності використовується чистий прибуток або прибуток до виплати процентів і податку на прибуток.

Усі показники рентабельності можна поділити на чотири основні групи.

Перша група – показники рентабельності щодо реалізації. До першої групи належать наступні показники:

1. Рентабельність продажу. Характеризує скільки копійок прибутку від операційної діяльності отримує підприємство на 1 грн. чистого доходу (виручки від реалізації):

, (5.1)

де - рентабельність продажу;

- виручка від реалізації продукції;

- чистий прибуток від операційної діяльності.

2. Рентабельність реалізованої продукції за чистим прибутком (рентабельність чистого прибутку). Характеризує скільки копійок чистого прибутку підприємство на 1 грн. чистого доходу (виручки від реалізації):

, (5.2)

де - рентабельність реалізованої продукції за чистим прибутком.

3. Рентабельність реалізованої продукції за валовим прибутком (рентабельність валового прибутку). Характеризує скільки припадає валового прибутку на одиницю виручки. Показує чи ефективно використовуються матеріальні ресурси та робоча сила в процесі здійснення виробничо-комерційної діяльності:

, (5.3)

де - рентабельність реалізованої продукції за валовим прибутком;

- валовий прибуток.

Друга група – показники рентабельності щодо активів, до них належать наступні показники:

1. Рентабельність активів (майна). Показує, скільки припадає чистого прибутку на одиницю інвестованих в активи коштів (рівень прибутковості від використання майна підприємства):

, (5.4)

де - рентабельність активів;

ЧП – чистий прибуток.

2. Рентабельність основних засобів. Показує скільки чистого прибутку дає використання одиниці основних засобів (рівень прибутковості від використання основних засобів):

, (5.5)

де - рентабельність основних засобів.

3. Рентабельність оборотних активів. Показує скільки припадає чистого прибутку на одиницю інвестованих в оборотні активи коштів (рівень прибутковості оборотних активів підприємства):

, (5.6)

де - рентабельність оборотних активів.

4. Рентабельність запасів. Показує скільки чистого прибутку дає використання 1 грн. запасів (рівень прибутковості від використання запасів):

, (5.7)

де - рентабельність запасів.

Третя група – показники рентабельності щодо власного капіталу та зобов’язань, до них належать:

1. Рентабельність власного капіталу. Показує скільки припадає чистого прибутку на одиницю власного капіталу (рівень прибутковості від використання власного капіталу підприємства):

, (5.8)

де - рентабельність власного капіталу.

2. Рентабельність позикового капіталу. Показує скільки припадає чистого прибутку на одиницю позикового капіталу (рівень прибутковості від використання позикового капіталу підприємства):

, (5.9)

де - рентабельність позикового капіталу.

3. Рентабельність діяльності підприємства. Визначає прибуток, який одержало підприємство на 1 грн. капіталу, тобто характеризує ефективність використання ресурсів підприємства:

, (5.10)

де - рентабельність діяльності підприємства;

- прибуток від звичайної діяльності;

- середня сума капіталу підприємства.

Четверта група - показники рентабельності витрат і продукції:

1. Рентабельність продукції за валовим прибутком. Показує, скільки прибутку припадає на 1 грн. собівартості реалізованої продукції:

, (5.11)

де - рентабельність продукції за валовим прибутком;

- валовий прибуток;

- собівартість реалізованої продукції.

2. Рентабельність одиниці продукції. Показує скільки прибутку отримує підприємство на одиницю продукції в розрахунку на 1 грн. собівартості одиниці продукції:

, (5.12)

7