Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKCIJA_4.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
27.59 Кб
Скачать

Оцінка інновативності економіки.

Інноваційні процеси в економіці не набули вагомих масштабів, кількість підприємств, що впроваджують інновації зменшується з кожним роком, і в 2010 році їх кількість становила 13%, що менш в 3-4 рази, ніж в інноваційно розвинутих економіках. Наукоємність промислового виробництва знаходиться на рівні 0.3%,що на порядок менше від світового рівня.

Причому, третина коштів припадає на закупівлю обладнання,в той час,як на придбання прав на нову інтелектуальну власність менше. Майже половина з інноваційних підприємств взагалі не фінансують проведення в інтересах свого виробництва наукових досліджень.Таке становище обумовлено як браком, так і ввідсутністю в останні роки дієвої державної системи стимулювання інноваційної діяльності. Найбільш Інформативну оцінкоу інноваційного розвитку України в розрізі ключових факторів, що його визначають, отримано на основі використання індикаторів Європейського інноваційного табло ЄІТ, які включають 5 груп індикаторів. 1 «рушійні сили інновацій», "створення нових знань", «інновації та підприємництво», "індикатори застосування Інформацій», «Інтелектуальна власність». За ЄІТ Україна знаходиться в останній за рівнем інновативності четвертій групі – "країни, що рухаються навздогін" зі значенням індексу 0,23. У порівнянні з іншими країнами ЄС відставання України становить: від "країн – лідерів"- приблизно у 3 рази, від "країн-послідовників" – 2 рази , від країн"помірні інноватори" – 1,6 рази.

Ранжування країн на основі цього комплексного індикатора інноваційного розвитку має цінність в тому плані, що цей показник визначає, наскільки економічне зрост ання країни базується на інноваціях. З наведених даних видно, що переміщення України сходинками інноваційного розвитку вимагатиме величезних зусиль , ресурсів, політичної волі і високої мобілізованості суспільства.

Мета та завдання Уряду щодо піднесення ефектиності НТП в Програмі економічних реформ на 2010-2014 роки.

  • Посилення конкурентоспроможності сектору наукових досліджень і розробок, забезпечення його інтеграціїв Європейський дослідницький простір;

  • Підвищення ефективності бюджетного фінансування наукової та інноваційної сфери;

  • Спрямування вітчизняного НТП на забезпечення потреб інноваційного розвитку економіки України й організацію виробництва високотехнологічної продукції;

  • Підвищення ефективності національної інноваційної системи;

  • Перехід на міжнародні критерії оцінювання праці вчених, оптимізація структури державного науково-дослідного сектора;

  • Оновлення МТБ наукових установ і ВНЗ;

  • Підвищення наукоємності ВВП за рахунок усіх джерел фінансування з 0,95% до 1,5%.

Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України розроблено на основі використання індикаторів ЄІТ.

Прогнозні оцінки інноваційного розвитку України засвідчують, що за умов проведення цілеспрямованої інноваційної політики, приведення у відповідність до неї підприємницької діяльності, здійснення реальних кроків у напрямку реалізації відповідних структурних змін в економіці та технологічної модернізації виробництва прогнозні показники ВВП, можуть бути перевершені.

8

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]