Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEKCIJA_SP_1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
79.36 Кб
Скачать

Лекція № 1 Тема: Предмет, завдання та проблеми психології розвитку.

  1. Становлення психології розвитку як науки.

  2. Предмет і завдання психології розвитку.

  3. Цілі розвитку.

Характеризуючи основну тенденцію психічного розвитку Л.І Божович підкреслювала, що сенс усього онтогенетичного розвитку полягає в тому, що дитина поступово стає особистістю. Із істоти, що засвоює накопичений людством соціальний досвід, вона перетворюється в творця цього досвіду, створюючого ті матеріальні і духовні цінності, котрі кристалізують у собі і нові багатства людської психіки”

ВСТУП

Психологія як наука, яка вивчає людину, не може абстрагуватися від однієї з найважливіших її характеристик – віку. З іншого боку, ні один із аспектів прикладної психології немислимий без знання вікових особливостей людини, сенситивних чи критичних періодів її розвитку, специфічних проблем, які виникають на кожній стадії розвитку.

Крім того, один із важливих принципів психології як науки, є принцип розвитку, який передбачає вивчення любого явища в процесі його зародження, становлення і розвитку віднайшов повне своє вираження якраз у психології розвитку.

Психологія розвитку представляє розвиток людини як єдність процесів онтогенетичної еволюції і життєвого шляху.

Б. Г. Ананьєв якраз у своїй статті “Про систему вікової психології”, обгрунтував комплексний підхід і намітив контури психології розвитку як єдиної системи знань, які охоплюють всі стадії розвитку людини – від народження до останніх років життя і вивчаючий кожний момент розвитку в єдності і взаємозв’язку властивостей людини як індивіда, особистості, суб’єкта діяльності і індивідуальності. Це дозволяє зрозуміти фізичний, психічний і особистісний розвиток людини в соціальному, історичному і культурному контекстах.

Над практичними аспектами психології розвитку працювали такі вчені як професор Є.Ф.Рибалко,

Вагомий внесок в розробку періодизації психічного розвитку внесли такі вчені як В.А. Ганзен і Л.А. Рибалко, Е.Еріксон, Ж.Піаже, Л.С. Виготський, Д.Б. Ельконін та ін.

Історія людства незалежно від культурних особливостей, в яких вона протікає, являє собою багатий подіями і захоплюючий драматичний твір. Комплексне вивчення розвитку людини є однаково складним завданням як для студентів так і для вчених. Психологія розвитку об’єднує в собі дані, взяті із різних галузей наукового знання (психологія, біологія, соціологія, антропологія, історія, догляд за дитиною і виховання, медицина тощо).

Курс, який ми з вами будемо розглядати побудований наступним чином: перші теми розглядають загальні проблеми вивчення психічного розвитку (філогенез і онтогенез психічного розвитку, співвідношення біологічного і соціального в психічному розвитку, рушійні сили психічного розвитку, сензитивні періоди психічного розвитку, методи вивчення психічного розвитку тощо); загальні положення розвитку психіки, основні характеристики, тенденції, лінії психічного розвитку; внутрішні механізми дозрівання і психічного розвитку; теорії розвитку психіки; рівні психічного розвитку.

Наступні теми: психологічні особливості розвитку психічних пізнавальних процесів на протязі життя; особливості розвитку емоційно-чуттєвих процесів у різні вікові періоди; психологічні особливості розвитку вольової сфери у різні вікові періоди; психологічні особливості розвитку мотиваційної сфери на протязі життя людини; психологічні особливості розвитку моральності тощо, тобто представляють розвиток психічних процесів в хронологічному порядку, так як це проходить в природі, підкреслюючи при цьому холістичні зв’язки. У своєму вивченні психології розвитку ми будемо опиратись на знання дитячої психології яку ви вивчали на першому курсі, тому що, цілісний, системний підхід до вивчення психіки вимагає розглядати розвиток від його зародження до смерті, і як ми знаємо, дитинство, умови його протікання обумовлюють розвиток психіки дорослої людини. В розгляді тем ми будемо розглядати в єдності соціальні і індивідуальні аспекти розвитку у взаємозв’язку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]