Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ.doc5555555.doc5.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

2.3. Додатки до обвинувального висновку

До обвинувального висновку додаються:

1) Список осіб, що підлягають виклику в судове засідання, із зазначенням їх адреси і аркушів справи, де викладені їх показання або висновки.

У списку осіб, які підлягають виклику в судове засідання, вказуються обвинувачений, потерпілий, цивільний позивач, цивільний відповідач, експерт, свідки, показання яких необхідні при розгляді справи по суті, а не всі допитані на слідстві, і з урахуванням заходів безпеки, застосованих на підставі закону.

У справах про злочини неповнолітніх у цей список також включають батьків або інших законних представників, а також представників тих навчальних закладів, підприємств, установ, організацій, де обвинувачений навчався або працював на час вчинення злочину.

При цьому прізвища осіб, зокрема свідків, мають по можливості наводитися в тому порядку, в якому їх доцільно допитувати в судовому засіданні.

У списку осіб, які підлягають виклику в судове засідання, з метою нерозголошення відомостей про осіб, щодо яких у порядку, передбаченому статтями 52-1 та 52-3 КПК, застосовані заходи безпеки, замість їх справжніх прізвища, ім'я і по батькові зазначається псевдонім, а замість адреси — назва органу, який здійснює заходи безпеки, та його адреса;

2) Довідка про рух справи та про застосування запобіжного заходу із зазначенням часу і місця тримання під вартою кожного з обвинувачених, якщо вони заарештовані.

У ній зазначаються дати:

- вчинення злочину;

- порушення справи;

- прийняття її слідчим до свого провадження;

- пред'явлення обвинувачення;

- змінену чи доповнення обвинувачення;

- застосування запобіжного заходу і якого саме;

- зупинення і відновлювання досудового слідства;

- оголошення про закінчення слідства і ознайомлення з матеріалами справи потерпілому, цивільному позивачу, цивільному відповідачу та їх представникам

- оголошення обвинуваченому про закінчення слідства і пред'явлення йому матеріалів справи для ознайомлення;

- складення обвинувального висновоку;

3) Довідки про речові докази, в якій зазначаються:

- які речові докази є у справі і де вони зберігаються;

- коли, ким, до кого і на яку суму заявлено цивільний позов;

- чи накладено арешт на майно обвинуваченого і, якщо накладено, на яке саме і де воно зберігається;

- скільки коштів витрачено закладом охорони здоров'я на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину

4) Довідка про судові витрати в справі за час досудового слідства з посиланням на відповідні аркуші справи. У ній зазначаються:

- суми, видані і мають бути видані свідкам, потерпілим, експертам, спеціалістам, перекладачам і понятим;

- суми, витрачені на зберігання, пересилання і дослідження речових доказів;

- інші витрати, зроблені органом дізнання, досудового слідства та судом під час провадження у даній справі.

Слідчий може скласти й інші довідки про виділення справи в окреме провадження, про закриття справи щодо окремих осіб (коли такі рішення приймались неодноразово та з метою акцентування на цьому уваги), пояснювальні схеми виробничих, комерційних, злочинних зв'язків тощо.

Усі додатки до обвинувального висновку повинні бути підписані слідчим. Таким чином він засвідчує своїм підписом обвинувальний висновок двічі: після резолютивної частини і після довідки у справі і є не окремими процесуальними документами, а невід'ємним структурним розділом обвинувального висновку, у зв'язку з чим оцінка прокурором і судом правильності складання обвинувального висновку, відповідно до п. 7 ст. 228, п. 3 ст. 237 КПК і повинна проводитись на підставі аналізу приписів не лише ст. 223 КПК, а й ст. 224 КПК.

Крім обвинувального висновку, за результатами розслідування слідчий може внести також подання про усунення причин та умов, які сприяли вчиненню злочину. Воно адресується відповідному державному органу, громадській організації або посадовій особі, які можуть і повинні вжити таких заходів. Не пізніш як у місячний строк після одержання подання заходи по усуненню причин і умов, які сприяли вчиненню злочину, повинні бути вжиті і про результати повідомлено слідчому. У разі залишення посадовою особою подання без розгляду слідчий зобов'язаний вжити заходів, передбачених ст. 23 КПК, які деталізовані в ст. 254 - 257 КУпАП [3].