Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мясо.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
372.74 Кб
Скачать

Експертиза Нормативні основи контролю якості

Завдання стандартизації відбору проб продукції і підготовки їх до лабораторних випробувань.

Згідно ГОСТ 15467-79 якість продукції визначають як сукупність властивостей продукції, що обумовлюють її придатність задовольняти певним потребам відповідно до її призначення.

Контроль виробництва продукції зводиться в основному до перевірки якості сировини, готової продукції, допоміжних матеріалів.

Приймальний контроль-перевірка якості продукції, здійснювана або після закінчення виробничого процесу і при передачі продукції від постачальника до споживача, або після закінчення окремих етапів технологічного процесу і при передачі напівфабрикату від одного до іншої виробничої ділянки. Мета цього контролю полягає в обгороджуванні споживача від отримання недоброякісної продукції.

Відповідно до ГОСТ 15895-77 статистичний приймальний контроль якості продукции-выборочный контроль якості продукції, заснований на застосуванні методів математичної статистики для перевірки відповідності якості продукції встановленим вимогам. Приймання продукції зазвичай здійснюється за окремими показниками її якості, обумовленими в НТД. Для визначення цих показників використовується тільки метрологічні атестовані методики, затверджені Держстандартом.

Таким чином, відбір проб продукції і підготовка їх до лабораторних випробувань мають бути затверджений Держстандартом.

В умовах виробництва продукції з сировини водного походження єдино прийнятним способом контролю є вибірковий контроль. Уся процедура відбору проб продукту для випробувань має бути спрямована на те, щоб виявити і піддати перевірці саме ті зразки або частини продукту, які можуть виявитися недоброякісними.

Таким чином, можна виділити завдання стандартизації відбору проб продукції і підготовки їх до лабораторних випробувань:

- за допомогою її отримують порівнянні результати дослідження

- об'єктивно оцінювати долю дефектності в порції, що пред'являється, в яких число зразків виробу, що мають ті або інші дефекти, перевищують допустиме

- обгороджування споживача від отримання недоброякісної продукції

- відповідність найвищим споживчим вимогам

- надання продукції необхідних споживчих властивостей, вимоги до яких зафіксовані в стандартах і визначають нормативну якість продукції.

Пакування і маркування.

Тушки птиці можуть випускати упакованими в полімерні пакети (з вакуумуванням чи без нього) або без упаковки.

Пакують тушки у дощані ящики і ящики з гофрованого картону. Дно і стінки застеляють обгортковим папером, кінцями, що виступають, накривають зверху тушки, їх пакують у ящики в один ряд окремо за видами, категоріями, вгодованістю і способом обробки. Маса нетто продукції, запакованої в дерев'яні ящики, не повинна бути більша ніж 25 кг, в полімерні — не більша ніж 20 кг, в картонні — не більша ніж 15 кг.

Маркування тушок птиці, крім індивідуально упакованих у пакети з полімерних матеріалів, проводять електроклеймом або наклеюванням етикеток. Електроклеймо, для І категорії цифру І, для II — цифру 2, наносять на зовнішню поверхню гомілки: у тушок курчат, курчат-бройлерів, курей, цесарят, цесарок, каченят—на одну ногу; у тушок качок, гусенят, гусей, індичат, індиків — на обидві ноги.

Паперову етикетку рожевого кольору для І категорії і зеленого — для II категорії наклеюють на ногу тушки.

Маркування тари на трафареті або ярлику наносять із зазначенням, крім підприємства, умовних позначень виду птиці, категорії і способу її обробки, кількості, маси нетто, дати виготовлення. Ярлик повинен мати смужку по діагоналі: рожеву — для І і зелену — для II категорії. Умовно позначають вид птиці: кури — К, гуси — Г, гусенята — ГМ; спосіб обробки: напівпатрані — Е, патрані — ЕЕ, патрані з комплектом потруху і шиєю — Р; категорії тушок — цифрою 1, 2 або Т (нестандартні). Ящики з м'ясом птиці, яке відправляють на промислову переробку, додатково маркують буквою П.