Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
газони курсак.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

5. Розділ. Догляд за газоном.

5.1. Полив газону. Способи і техніка поливу.

Якісна зрошувальна система грамотно спроектована, правильно змонтована і така, що знаходиться в обслуговуванні, є головною умовою збереження найдорогоціннішого ресурсу нашої планети – ВОДИ.

Ви хочете спроектувати систему поливу. Для цього Вам потрібна ділянка. Визначимо на ділянці територію, де необхідна система автоматичного поливу. Чи будемо ми поливати всю територію ділянки або лише газон і квітники, чи поливатимуться мощення і гравієві доріжки, чи передбачатимемо клапани швидкого доступу для догляду за робітниками і важкодоступними територіями. Перед початком проектування необхідно вирішити з якого джерела в систему поступатиме вода, де він розташований, чи зможе він одноразово забезпечити велику витрату води. Необхідно визначити місце установки насосної станції, необхідність і місце установки накопичувальних ємкостей. Бажано заздалегідь знати місцезнаходження виводів електроживлення. Ще до початку проектних робіт слід прийняти рішення про спосіб управління системою поливу, чи стоятимуть ручні крани на вході в систему або необхідно передбачити установку автоматичного управління.

План ділянки. Для першого етапу Вам необхідний детальний план ділянки. План виконується в масштабі 1:100, 1:200 або будь-якому іншому, проте, слід пам'ятати, чим дрібніше масштаб, тим більше неточностей ви можете допустити в проекті. Якщо у Вас є проект по благоустрою ділянки, то візьміть його за основу, це спростить завдання і заощадить час. Якщо проекту немає, то Вам належить зробити обмір ділянки і позначити на плані споруди, доріжки, підпірні стінки, дитячі і спортивні майданчики. Необхідно вказати розташування дерев, чагарників, зон квітників і визначити кордони лужків і ін. Місця розташування даних елементів повинні наноситися з максимально можливою точністю, щоб уникнути появи помилок надалі. Отриманий план буде основою, до якої буде прив'язаний проект системи поливу. Розглянемо послідовно весь етап проектування на наведеному далі прикладі.

Ділянка прямокутної форми площею 15,4 сотки. На ділянці знаходиться будинок і мощена доріжка від будинку на вулицю. Останню частину території займає газон. На газоні посаджені фруктові дерева, ялини і низькорослі чагарники. Справа за ділянкою протікає річка. На березі ріки встановлена насосна станція з насосом Wilo MHI 405 (максимальна продуктивність насоса Qmax = 8 м3/год, мінімальна, – Qmin = 2,25 м3/год, максимальний натиск насоса Hmax = 52 м, мінімальний натиск – Hmin = 16,5 м).

Робоча лінія насосу Wilo MHI 405

Перед нами стоїть завдання:

- розрахувати систему автоматичного поливу для всього газону разом з насадженнями, використовуючи дану насосну станцію. Доріжки не поливаємо.

Вибір місця розташування зрошувачів та зони їх дії

Для поливу ландшафту, як правило, використовується два типи зрошувачів: - роторні - для поливу газонів, великих відкритих майданчиків і ділянок з рідкими посадками. Радіус поливу для роторних зрошувачів вагається від 5 до 35 метрів; - статичні - для поливу квітників, ділянок з щільними посадками і невеликих відкритих ділянок газону. Радіус поливу для статичних зрошувачів вагається від 0,5 до 5,5 метрів. Технічні характеристики зрошувачів Ви можете знайти в каталозі устаткування для систем автоматичного поливу «RAIN BIRD», або на нашому сайті www.aquastrum.com.ua. Зверніть увагу, що у роторних і статичних зрошувачів є можливість регулювання сектора і радіусу поливу.

Для максимально рівномірного розподілу опадів, зрошувачі потрібно розташовувати таким чином, що б радіуси їх дії перекривалися повністю, тобто радіус поливу одного зрошувача повинен діставати до сусіднього. Така схема розставляння, застосовується у зв'язку з нерівномірним розподілом кількості опадів при роботі зрошувача. На діаграмі показано два зрошувачі А і В (роторні зрошувачі серії 5000, радіус дії 11,2 метра) розташованих на відстані 14 метрів один від одного. На діаграмі показані криві розподілу опадів для двох зрошувачів. Максимальна к-ть опадів випадає поблизу зрошувача (порядка 4,8 мм) і зменшується у міру віддалення (на відстані більше 11,2 метри випадання опадів дорівнює нулю). На діаграмі також показана результуюча крива А+В розподілу опадів при розставлянні роторів на 14 метрів при радіусі дії 11.2 м. Крива А+В знаходиться в діапазоні від 2,9 мм/година до 4,8 мм/година. У результаті, із-за нерівномірного розподіл води деякі місця газону будуть надмірно зволожені, а деякі – недостатньо.

Іншу картину спостерігаємо, якщо ті ж зрошувачі розставити на відстань 11 метрів. Результуюча крива А+У виглядає таким чином:

Перейдемо до розставляння зрошувачів. Розіб'ємо нашу ділянку на дві частини: територію за будинком поливатимемо роторними зрошувачами, оскільки там чимала площа з невеликими насадженнями, ділянки газону перед будинком поллємо статичними зрошувачами.

Для розставляння зрошувачів керуватимемося наступними правилами:

Критичні місця на плані – це кути.

Розмістіть зрошувачі з сектором поливу 900 в кожному кутку ділянки.

Далі по периметру розмістіть зрошувачі з сектором поливу 180 градусів.

Після цього розставляємо зрошувачі, що охоплюють повний круг.

Залежно від розмірів площі, що поливається, підберемо зрошувачі з необхідним радіусом дії. Перед будинком маємо дві однакові ділянки розмірами 9м х 15 м. Підберемо статичні зрошувачі з необхідним радіусом дії – для цього підберемо в каталозі форсунку з радіусом дії кратним 9 і 15 метрам. Даним умовам задовольняє форсунка 15VAN (радіус поливу 4,5 м-кодів). Далі керуючись вищевикладеними правилами розставляння зрошувачів, розставимо зрошувачі на відстані радіусу один від одного. Аналогічно підберемо зрошувачі для поливу ділянки збоку удома (ширина ділянки 3 м-коди). Для поливу цієї території підійде форсунка 10MPR.

П ідберемо роторні зрошувачі для поливу прямокутної ділянки за будинком (розмір 44,8м х 22м). В даному випадку нам підійдуть ротори 5000plus з форсункою 2.0 (радіус дії 11,2 м).

Установка зрошувачів на ділянці буде виглядати наступним чином:

Гідравлічний розрахунок та ділення на зони

Один з основних етапів проектування – це гідравлічний розрахунок. Від професійно виконаного гідравлічного розрахунку безпосередньо залежить правильне і оптимальне функціонування всієї системи автоматичного поливу. Гідравлічний розрахунок включає розрахунок споживаного системою поливу кількості води, визначення діаметрів трубопроводів, ділення на зони зрошування, визначення необхідних параметрів насосного устаткування, і якщо буде потрібно, то об'єму накопичувальної ємкості. Ця стадія взаємозв'язана з вибором типу напірного вузла. Від параметрів живлячої магістралі, довжини, діаметру і матеріалу трубопроводу, складності рельєфу залежить розрахункова кількість зрошувачів кожного типа, здатних працювати одночасно.

Кожен зрошувач має свою витратну характеристику. Використовуючи таблиці характеристик форсунок в каталозі «RAIN BIRD», запишемо біля кожного зрошувача його витрату води. При розрахунку витрати води обов'язково враховуємо, що при зміні сектора поливу у статичних зрошувачів витрата змінюється, а інтенсивність не змінюється, у роторних зрошувачів витрата не змінюється, але змінюється інтенсивність. Обчислюємо загальну витрату води всіх зрошувачів. Отримуємо, що статичні зрошувачі мають загальну витрату 13 м3/год, а ротори – 6,75 м3/год.

У кожній зоні має бути така витрата води, що б тиск в зрошувачах відповідав їх робочим характеристикам. У статичних зрошувачах робочий тиск 1 атм – 2,1 атм, ротори повинні працювати при тиску 1,7 атм – 4,5 атм. Оптимальний робочий тиск для статичних зрошувачів = 2,0 – 2,1 атм, для роторних = 3,5 – 4,5 атм.

Максимальна продуктивність насоса 8 м3/год, тому розбиваємо статичні зрошувачі на дві зони, в кожній з яких витрата 6,5 м3/год. Роторні зрошувачі мають витрата води менше 8 м3/год, але якщо їх об'єднати в одну зону, то тиск, який здатний створити насос при даній витраті недостатньо для нормальної роботи роторних зрошувачів. Тому ротори теж розбиваємо на дві зони. У зв'язку з різною інтенсивністю поливу ніколи не об'єднуйте зрошувачі різних типів в одну зону.

Об'єднуємо зрошувачі зональним трубопроводом, і ставимо на вході кожної зони електромагнітний клапан. З'єднаємо насосну станцію з електромагнітними клапанами за допомогою магістрального трубопроводу. Електромагнітний клапан підбираємо залежно від необхідної для зони витрати води. Технічні характеристики електромагнітних клапанів приведені в каталозі «RAIN BIRD».

Підбір діаметру труб

. При підборі діаметру труб враховується залежність між швидкістю руху води, гідравлічними втратами в трубопроводі і потужністю насосної станції. Розрахункова швидкість води, що рекомендується, в трубопроводі з полімерних матеріалів 2,5-3,0 м/с. Нижче приведена таблиця відповідності швидкості і витрати. По ній Ви можете визначити необхідний діаметр труб.

Діаметр труб ПЕ, мм Швидкість води, м/с Витрата води, м3/год

25___________________2,5-3,0___________2,94-3,53

32___________________2,5-3,0___________4,43-5,29

40___________________2,5-3,0___________7,47-8,96

50___________________2,5-3,0___________11,7-14,0

63___________________2,5-3,0___________18,7-22,32

По таблиці визначаємо, що діаметр зональної труби буде 32 мм, а магістральна труба буде діаметром 40 мм. Після попереднього підбору магістральних і зональних трубопроводів проведемо повний гідравлічний розрахунок. Нижче приведена таблиця для визначення втрат тиску в поліетиленових трубах.

Визначимо робочий тиск в зонах. Почнемо із статичних зрошувачів. Звернемося до робочої лінії насоса: при витраті води 6,5 м3/год насос створює тиск 3,2атм. Врахуємо втрати тиску в трубах, фітінгах, електромагнітному клапані, геодезичний перепад висот і отримаємо формулу для визначення робочого тиск в зоні:

Рвих=Рнас-Ртруб-Рфіт-Рклап-Ргеод, де:

Рвих - тиск на виході із зонального клапана, атм;

Рнас - тиск на виході з насоса при даній витраті, атм;

Ртруб - втрати тиску в магістральній трубі, атм;

Рфіт - втрати тиску в компресійних фітінгах магістрального трубопроводу, атм;

Рклап - втрати тиску на зональному електромагнітному магнітному клапані, атм;

Ргеод - втрати тиску за рахунок геодезичного перепаду висот, атм.

Втрати тиску у фітінгах приймаємо 15% від втрат тиску в трубі. Втрати тиску в електромагнітному клапані приведені в каталозі «RAIN BIRD». Геодезичний перепад висот – перепад 10 м-кодів по вертикалі = 1 атм.

Отже, робочий тиск для зон статичних зрошувачів:

Зона №4. Рвих = 3,2 – 0,48 – 0,07 – 0,4 – 0,1 = 2,15 атм.

Зона №3. Рвих = 3,2 – 0,67 – 0,1 – 0,4 – 0,1 = 1,93 атм.

Робочий тиск для зон роторних зрошувачів:

Зона №2. Рвих = 4,85 – 0,06 – 0,007 – 0,3 – 0,03 = 4,45 атм.

Зона №1. Рвих = 5,0 – 0,14 – 0,02 – 0,4 – 0,05 = 4,39 атм.

Бачимо, що робочий тиск в кожній зоні відповідає розрахунковим характеристикам робочого тиску зрошувачів, а це означає, що ділення на зони, підбір діаметрів трубопроводів і електромагнітних клапанів виконані правильно.

Керування системою поливу

Для управління системою поливу нам потрібний контроллер. У розглянутому прикладі маємо 4 зони зрошування з однотипною рослинністю. Вибираємо контроллер, який управляє чотирма зонами. Знаючи характеристики зрошувачів — визначаємо час і послідовність роботи зон, тривалість включення і час доби для поливу, дані вводимо в контроллер. Відштовхуючись від видів рослин і їх потреби у воді, визначаємо кількість включень в тиждень. Для блоку управління необхідна наявність електроживлення. Контроллер бажано встановлювати в закритому теплому приміщенні, що б не демонтувати його після закінчення сезону поливу.

Складання специфікації устаткування.

Прораховуємо фітінговиє з'єднання на всіх трубопроводах, метраж труб, кількість устаткування і складаємо специфікацію. При складанні специфікації до проекту, де передбачається установка контроллера, не забудьте врахувати електричний кабель. До кожного клапанного боксу повинно бути підведено n+1 жив (де n – кількість клапанів в боксі). Для захисту кабелю від пошкоджень, укладаємо його в ПЕ трубу. Отримуємо підсумкову специфікацію устаткування для ділянки. У нашому варіанті вона виглядатиме таким чином:

Калькуляція вартості обладнання і інсталяційних матеріалів

Модель

Найменування

К-ть

Ціна за шт.

Всього

1. Готові блоки, модулі, вузли, деталі, інсталяційні матеріали виробництва компанії «RAIN BIRD»

1.1

ITC-4

Модель на 4 станції

1

111,64

111,64

1.2

Rain Check

Сенсор дощу

1

66,75

66,75

1.3

100-DV-F

Електромагнітний клапан

4

49,41

197,64

1.4

VBA02672

Клапанний бокс

4

6,24

24,96

1.5

DBM

Конвектор для кабелю

8

1,73

13,84

1.6

5004PL-PC

Роторний зрошувач сер. 5000+

15

26,96

404,40

1.7

1804

Розпилювач висувний, сер. 1800

38

7,40

281,20

1.8

VAN

Форсунка для розпилювача VAN

26

3,15

81,90

1.9

MPR

Форсунка для розпилювача MPR

12

2,79

33,48

1.10

SBA 050

Фітінг прямий

38

0,33

12,54

1.11

SBE 050

Кутовий

38

0,33

12,54

1.12

SBA 075

Прямий

15

0,33

4,95

1.13

SBE 075

Кутовий

15

0,33

4,95

1.14

SP 100

Гнучка труба (30м)

2

36,65

73,30

ВСЬОГО: Загальна вартість обладнання Rain Bird, евро

1324,09

2. Інсталяційне обладнання

2.1 Трубопровід поліетиленовий (Україна)

370,75

2.2 Фітинги затискні (Італія)

331,02

2.3 Електричний кабель, монтажні, установочні та розподільчі матеріали

174,14

ВСЬОГО: Загальна вартість інсталяційний матеріалів, евро

875,91

ВСЬОГО: Загальна вартість обладнання Rain Bird та інсталяційних матеріалів , евро

2200,00

Важка і клопітлива робота завершена

Зараз Ви готові приступити к монтажу системи поливу на об’єкті