Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
газони курсак.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

3.3 Створення газонів гідропосівом

Гідропосів - розбризкування  розчину з насінням і добривами по поверхні ділянки.

Технологія гідропосіву дозволяє створити  газон на укосах з крутизною до 50°. Спеціальне оснащення може розпилювати посівну суміш на відстані 50 м, дозволяючи вести роботу в важкодоступних місцях. Спецсуміш для гідропосіву складається із забарвленого мульчуючого матеріалу, гідрогеля, клейковини, структуризаторів і травосумішів.  Має у складі трави із стрижньовою кореневою системою, що йде в грунт до 2 м. Після нанесення спецсуміші через 2-3 години утворюється скориночка, що запобігає ерозії грунту і змиву насіння газонних трав, що дозволяє використовувати штучний полив будь-якої інтенсивності одразу після висадки. Під нею утворюється мікроклімат, що створює сприятливі умови для зростання насіння.  Одна спеціальна установка дозволяє засіяти до 8000 кв.м в день.

3.4. Створення газону шляхом висадки вегетативних частин рослин.

Висів вегетативних частин – це створення газону шляхом розсаджування часок злаків по ґрунтовому. В кінці серпня – на початку вересня утворені пагони відокремлюють від материнських рослин, розрізають на шматочки і розсаджують по поверхні відповідно підготовленого ґрунту. Розкидані пагони присипають рихлим перегнійним ґрунтом шаром 2-3 см і злегка прикочують, поливають.Столонами, зібраними з одного квадратного метра, можна створити газон на ділянці до 20 квадратних метрів.

Для цього способу можуть використовуватись лише деякі види рослин, які добре розмножуються вегетативним способом. Зазвичай для таких цілей використовують кореневищні і кореневищно-кущові трави, які утворюють столони на поверхні ґрунту. Окремі шматочки кореневищ чи надземних повзучих пагонів, нарізоні довжиною 3-5 см, розміщують рівномірно на відстані 5-8 см один від одного. Потім поле присипають легким перегнійним ґрунтом шаром 2-3 см і злегка прикочують. Після прикочування поливають. Через три тижні починає масово зеленіти вся ділянка.

Цей спосіб використовується рідко, але також має свої переваги. Має високу приживлюваність, невисоку собівартість. Застосовується для реконструкції ушкоджених та занедбаних газонів. Особливе значення має при введенні в промисловість нових цінних видів газонних трав, які важко розмножити через насінну репродуктивність.

4. Розділ. Розрахунок витрат на створення партерного газону.

Для створення даного газону використовують травосуміш до якої входять такі трави як тонконіг лучний, пажитниця багаторічна, костриця червона та гребінник звичайний у співвідношенні 4:2:1:3.

Обраховуємо масу насіння кожного окремого компоненту в заданій травосуміші в заданій травосуміші залежно від його процентного вмісту за формулою

Н- норма висіву насіння в монокультурі при 100% схожості

П – участь даного у травосуміші

Д – фактична схожість

Проводимо розрахунок маси компонентів для травосуміші

А) тонконіг лучний

Б) пажитниця багаторічна

В) костриця червона

Г)гребінник звичайний

Наступним етапом є приведення отриманих результатів до фактичної площі

Отже тонконогу лучного ми висіваємо

46×0,04=1,84 кг

Пажитниці багаторічної

42×0,04=1,68 кг

Костриці червоної

50×00,4=2,0 кг

Гребінника звичайного

32×00,4=1,28 кг

Таким чином загальна маса травосуміші – 6,8 кг

Спортивний газон

Тонконіг лучний – 50%

57×0,08=4,56 кг

Пажитниця багаторічна-20%

42×0,08 =3,36 кг

Костриця червона – 30 %

50×0,08=4 кг

Загальна маса 11,92кг

Мавританський газон

Тонконіг лучний – 50%

57×0,08=4,56 кг

Пажитниця багаторічна-20%

42×0,08=3,36 кг

Квіткові рослини

0,7×0,08=0.056 кг

Загальна маса 7,98 кг.