Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pravo_Trudovoe_49-54.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
203.78 Кб
Скачать

3. Призов або вступ працівника на військову службу

Призов або вступ працівника на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу є підставою для припинення трудового договору відповідно до пункту 3 статті 36 КЗпП України. 

Для звільнення працівник має подати роботодавцю повістку військкомату або інший документ, що підтверджує призов чи прийняття на військову службу. У цьому випадку роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник, з виплатою йому не менше двомісячного середнього заробітку. 

До наказу

До трудової книжки

1. ЗВІЛЬНИТИ:

1.3. ДАКАЛА Бориса Володимировича,  водія легкового автомобіля, 18.05.2004 р. у зв’язку з призовом на військову службу, п. 3 ст. 36 КЗпП України. Щорічну відпустку не використав за період з 20.12.2003 р. по 18.05.2004 р.

Підстава: заява Дакала Б. В., призовна повістка.

 

Звільнений у зв’язку з призовом на військову службу, п. 3 ст. 36 КЗпП України.

 

5. Переведення працівника на інше підприємство або перехід на виборну посаду

Пункт 5 статті 36 КЗпП України передбачає дві різні підстави для припинення трудового договору — переведення працівника, за його згодою, на інше підприємство, в установу, організацію та перехід працівника на виборну посаду. 

Для звільнення працівника за першою з вищеназваних підстав необхідна угода трьох сторін — нового роботодавця, працівника, попереднього роботодавця. 

Процедура звільнення провадиться в такому порядку:

  • новий роботодавець звертається з листом до попереднього роботодавця с проханням звільнити працівника в порядку переведення;

  • працівник подає попередньому роботодавцю заяву з проханням про звільнення у порядку переведення на іншу роботу до іншої організації або заяву про згоду на таке переведення, якщо ініціатива належить новому роботодавцю;

  • попередній роботодавець у разі згоди видає наказ про звільнення працівника у порядку переведення за пунктом 5 статті 36 КЗпП України (цьому зазвичай передує відповідна резолюція на заяві працівника).

Роботодавець, до якого працівник переводиться на роботу, в проханні про переведення вказує строк, протягом якого діятиме його обов’язок щодо прийняття на роботу працівника у порядку переведення. 

Якщо попередній роботодавець не згодний на звільнення працівника у порядку переведення, можна запропонувати працівникові написати нову заяву — про звільнення за власним бажанням. 

При згоді всіх учасників правовідносин на звільнення працівника у порядку переведення попередній роботодавець повинен звільнити його не пізніше як у місячний термін після отримання заяви працівника та листа нового роботодавця. 

Звільнення працівника за другою з підстав — у зв’язку з його переходом на виборну посаду — можливе за наявності відповідного документа про обрання. Пункт 5 статті 36 КЗпП України застосовується лише при звільненні осіб, обраних на посаду згідно з чинним законодавством. 

Варто зауважити, що і наказ про звільнення, і запис у трудовій книжці мають не тільки містити посилання на пункт 5 статті 36 КЗпП України, а й точно вказувати підставу припинення трудового договору. 

До наказу

До трудової книжки

1. ЗВІЛЬНИТИ:

1.4. РОДІОНОВУ Зінаїду Михайлівну,  економіста відділу обліку, 18.06.2004 р. у зв’язку з переведенням на завод «Арсенал», п. 5 ст. 36 КЗпП України.

Підстава: заява Родіонової З. М.

 

Звільнена у зв’язку з переведенням на завод «Арсенал»,  п. 5 ст. 36 КЗпП України.

1.5. БАБКА Валентина Петровича,  провідного інженера виробничого відділу, 01.07.2004 р. у зв’язку з переходом на виборну посаду в (назва організації), п. 5 ст. 36 КЗпП України.

Підстава: заява Бабка В. П., рішення (назва виборного органу).

Звільнений у зв’язку з переходом на виборну посаду в (назва організації), п. 5 ст. 36 КЗпП України.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]