Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕМС курсова робота2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
845.82 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

ЕКОЛОГІЯ МІСЬКИХ СИСТЕМ

Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів спеціальності 6.070800 “Екологія та охорона навколишнього середовища

денної та заочної форм навчання

Луцьк 2009

УДК 316. 334. 5

К-27

Екологія міських систем. Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів спеціальності 6.070800 “Екологія та охорона навколишнього середовища” денної та заочної форм навчання / О.Ф.Картава, А.Г. Картавий – Луцьк: ЛНТУ, 2009. - 44 с.

Укладачі: к.г.н., доцент О.Ф.Картава;

асистент А.Г. Картавий

Рецензент: к.г.н., доцент І.М. Мерленко

Відповідальний за випуск : к.г.н., доцент О.Ф.Картава

Затверджено науково-методичною радою ЛНТУ,

протокол № від 2009 р.

Рекомендовано до друку радою факультету екології та приладо-енергетичних систем,

протокол № від 2009 р.

Затверджено на засіданні кафедри екології,

протокол № від 2009 р.

© Картава О.Ф., Картавий А.Г., 2009

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 5

2. СКЛАД, ОБСЯГ І ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ РОЗРАХУНКОВО-ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ 8

3. ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 9

4. РОЗРАХУНОК НАКОПИЧЕННЯ ТПВ 11

5. ВИБІР ЗАСОБІВ ЗНЕШКОДЖЕННЯ І УТИЛІЗАЦІЇ ТПВ 15

6. ВИЗНАЧЕННЯ І РОЗРАХУНОК СИСТЕМИ ЗБОРУ І ВИЛУЧЕННЯ ТПВ 19

6.1. Визначення числа контейнерів 20

6.2. Визначення числа сміттєвозів 22

6.3. Вибір розміру майданчиків під контейнери 24

7. ВИБІР ДІЛЯНКИ ПІД ПОЛІГОН 24

7.1. Розрахунок площі полігону 26

8. ЕКСПЛУАТАЦІЯ ПОЛІГОНІВ 28

8.1. Визначення складу і чисельності персоналу полігону 28

8.2. Основні технологічні операції при експлуатації полігонів 29

На полігонах забороняється використання для дезинфекції металевих контейнерів хлор активних речовин та їх розчинів. 29

9. РЕКУЛЬТИВАЦІЯ І ВИКОРИСТАННЯ ДІЛЯНОК ЗАКРИТИХ ПОЛІГОНІВ 30

10. ОЦІНКА ВПЛИВУ ПОЛІГОНУ СКЛАДУВАННЯ ТПВ НА НАВКОЛІШНЕ СЕРЕДОВИЩЕ 31

10.1. Оцінка впливу забруднюючих речовин фільтрату ТПВ на водні об'єкти 32

10.2. Оцінка впливу викидів забруднень в атмосферу від полігону складування ТПВ 34

11. РОЗРОБКА І ОБГРУНТУВАННЯ ТИПУ КОНСТРУКЦІЇ ЗАХИСНИХ СМУГ 35

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ 39

ДОДАТОК 1 40

ДОДАТОК 2 41

ДОДАТОК З 42

ВСТУП

Однією з проблем міста є утворення твердих побутових відходів (ТПВ), які необхідно збирати, знешкоджувати, утилізувати з метою покращення якості міського середовища та економії природних ресурсів.

Несвоєчасне вилучення ТПВ погіршує санітарний стан населених пунктів, може стати причиною виникнення хвороб та епідемій. Разом з тим ТПВ є джерелом вторинних ресурсів, що зумовлює необхідність наукового підходу до вибору засобів їх знешкодження і утилізації для конкретних міст України.

Відомо більше 20 способів знешкодження і утилізації ТПВ. Для кожного із них існують десятки різновидів технологічних схем і типів споруд. Нові способи переробки є енерго- і ресурсозберігаючими технологіями, передбачають сортування на утильні компоненти - чорні та кольорові метали, папір, текстиль, синтетичну плівку, пластмасу, скло. Сортування забезпечує економічну доцільність способів і комплексну переробку ТПВ.

У світі сьогодні до 80% побутових відходів знешкоджуються способом складування на полігонах, незважаючи на тривалий час (50-100 років) знешкодження, відсутність надійної охорони навколишнього середовища і утилізації цінних компонентів. В Україні також найбільш широко використовується ліквідаційний біолого-механічний спосіб знешкодження (шляхом складування відходів на полігонах), як найбільш простий і дешевий.

Підвищення екологічної безпеки і економічної доцільності ліквідаційного біолого-механічного способу досягається шляхом застосування високонавантажуваних полігонів. До них відносять полігони ТПВ з висотою більше 20 м і навантаженням на площу, що використовується, понад 10000Па (10 т/м3, 100000 т/га) з наступною рекультивацією і використанням дільниць закритих полігонів.

Враховуючи потреби суспільства, що переходить до ринкових методів управління територією міста з урахуванням екологічних вимог, студенти повинні глибоко вивчати і вміти застосувати знання для вирішення комплексних задач, пов'язаних з поліпшенням екологічного стану міського середовища на прикладі забезпечення екологічної безпеки жителям в процесі збору, та знешкодження ТПВ.

1. Загальні положення

Метою цих методичних вказівок є надання методичної допомоги в практичному засвоєнні студентами теоретичних основ технології функціонування системи санітарної очистки міста, що включає збір, вилучення, знешкодження, рекультивацію і експлуатацію високонавантажуваного полігону ТПВ з еколого-економічною оцінкою прийнятих рішень.

При виконанні роботи студенти вирішують наступні завдання:

  • виконують розрахунок накопичення ТПВ від об'єктів суспільного призначення і житлових будинків різноманітного ступеня благоустрою;

  • вибирають систему збору, вилучення, знешкодження і утилізації ТПВ;

  • визначають число споруд для знешкодження та переробки ТПВ у відповідності з чисельністю населення міста за завданням;

  • розробляють схему можливого розміщення споруд у приміській зоні;

  • визначають необхідну кількість контейнерів, вибирають їх тип і розраховують необхідну кількість сміттєвозів;

  • розраховують число рейсів сміттєвозів, їх продуктивність;

  • виконують розрахунок площі полігону;

  • встановлюють приблизний склад і чисельність персоналу полігону;

  • розробляють природоохоронні заходи.

Для виконання курсової роботи студент повинен знати: класифікацію природних ресурсів, роль вторинних ресурсів у народному господарстві, об'єкти утворення ТПВ, склад і властивості ТПВ, техніку і технологію для збирання і вилучення ТПВ, системи збору і вилучення ТПВ, засоби знешкодження та утилізації ТПВ, технологічні схеми споруд знешкодження і утилізації, критерії вибору дільниці під полігон; норми і методики розрахунку накопичення ТПВ, числа контейнерів; місткості полігону, екологічні, економічні, містобудівні чинники для вибору комплексних регіональних систем знешкодження ТПВ, основи експлуатації полігону, перелік утилізованих компонентів при різноманітних засобах знешкодження, основні напрямки використання ділянок закритих полігонів, показники шкідливості (органолептичні, загальносанітарні, фітоакумуляційні, міграційно-водні, міграційно-повітряні, санітарно-токсикологічні), що забезпечують контроль навколишнього середовища, методики оцінки впливу полігону на навколишнє середовище.

Після виконання курсової роботи студент повинен уміти вибирати засоби знешкодження і утилізації з урахуванням санітарно-епідеміологічних, економічних, містобудівних та інших чинників; встановлювати склад утилізованих компонентів і енергетичних ресурсів при різноманітних технологіях знешкодження; рекомендувати комплексну переробку спільно з відходами комунальних і промислових підприємств; визначати доцільність застосування регіональних систем знешкодження; вибирати систему збору і вилучення ТПВ, ділянки землі під полігон, виконувати розрахунки накопичення ТПВ для міста, числа контейнерів, сміттєвозів, місткості полігону, складу і чисельності персоналу; розробляти заходи з рекультивації і використання закритих полігонів з урахуванням економічних та екологічних чинників, користуватися довідниками і нормативними матеріалами; подавати результати розрахунку у вигляді таблиць і графіків, визначати вплив полігону на навколишнє середовище, виконувати розрахунок фінансового збору за забруднення навколишнього природного середовища, розробляти заходи по зниженню впливу полігону на природу.

Методичні вказівки використовуються для виконання курсової роботи, що потребує оформлення результатів розрахунку згідно з вимогами учбового закладу. Ці вимоги викладені в розділах 1 та 2.

В процесі підготовки цих методичних вказівок використані діючі в Україні нормативно-правові документи та враховувались досягнення з питань підвищення ефективності роботи систем санітарної очистки міст.

Курсову роботу виконують за індивідуальним завданням на тему "Система очистки міста від ТПВ з використанням високонавантажуваних полігонів".

Вихідні дані для виконання розрахунків наведені в таблиці 1.1. та додатках 1,2.

Таблиця 1.1.

Варіанти завдань для виконання розрахунків

Варіант

Кількість жителів міста, тис.чол.

Системи збору відходів

1

20

З

2

25

З

3

50

З

4

100

З

5

150

Н/З + З

6

200

Н/З + З

7

250

Н/З + З

8

300

Н/З + З

9

350

Н/З + З

10

400

Н/З + З

11

450

Н/З + З

12

500

Н/З + З

13

550

Н/З + З

14

600

Н/З + З

15

650

Н/З + З

16

700

Н/З + З

17

750

Н/З + З

18

800

Н/З + З

19

850

Н/З + З

20

900

Н/З + З

21

950

Н/З + З

22

1000

Н/З + З

23

1200

Н/З + З

24

1300

Н/З + З

25

1400

Н/З + З

З – змінювана система; Н/З – незмінювана ситема; Н/З + З – змінювальна та незмінювана системи (змінювана система для будинків приватного сектору)

Порядковий номер, прізвище, ім'я та по батькові студента в журналі групи (викладача) повинні співпадати з варіантом індивідуального завдання. Студенти після отримання варіанту і визначення з табл. 1.1. чисельності населення міста встановлюють кількість об'єктів суспільного призначення, торгових і культурно-побутових установ (див. додаток 1), а також одиниць виміру (ліжок, місць учнів і т. п.) для кожного об'єкта (див. додаток 2).