Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до лекц 14.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать

Комісія успп з енергоефективності розробила наступні рекомендації з питання активізації впровадження ем в промисловості та житлово-комунальному секторі України.

1) Сприяти прийняттю проекту постанови КМУ «Технічного регламенту щодо раціонального використання енергії на промислових підприємствах (щодо енергетичного менеджменту промислових підприємств)», запропонованого НАЕР. Рекомендувати Міністерству фінансів України та Міністерству юстиції України прискорити розгляд та погодити проект Технічного регламенту. До введення в дію Національного стандарту з енергоменеджменту всім суб’єктам господарювання керуватися цим регламентом.

2) Рекомендувати НАЕР розробити гармонізований стандарт «Системи енергоменеджменту — Вимоги з керівництвом із використання» на базі європейського стандарту EN 16001 та активізувати відношення з міжнародними агентствами з ефективного використання енергії з метою впровадження на пілотних підприємствах добровільних угод (Voluntary agreement) між державою і підприємством з питання ефективного використання ПЕР. Створити при УСПП Робочу групу з розробки системи нормативно-правових і нормативно-методичних матеріалів з ЕМ у складі представників НАЕР, МінЖКГ, Мінпромполітики, Міненерго, НАН України, НТУУ КПІ та представників Комісії УСПП з енергоефективності. Вважати доцільним створення в подальшому Технічного Комітету (ТК) з ЕМ.

3) Рекомендувати Міністерству з питань житлово-комунального господарства України розробити методичні рекомендації щодо впровадження енергетичного менеджменту в містах та населених пунктах (включаючи міські системи тепло-, водо-, електро- та газопостачання). При цьому взяти до уваги результати виконання міжнародних проектів з енергоефективності в житлово-комунальному секторі.

4) Рекомендувати Міністерству промислової політики України та галузевим промисловим об’єднанням розробити галузеві рекомендації щодо впровадження систем енергетичного менеджменту.

5) Звернутися до фінансових закладів, в тому числі, до керівництва Укрексімбанку, який здійснює кредитне фінансування проектів з енергоефективності, із пропозицією створити Робочу групу при УСПП у складі представників банку, членів Комісії з енергоефективності та енергоаудиторів з метою підготовки та розгляду проектів впровадження енергетичного менеджменту та інших самоокупних енергоефективних проектів.

6) Звернутися до Представництва ЄС в Україні, керівництва проекту SEMISE в рамках програми INOGATE, а також до інших міжнародних організацій і проектів з проханням про технічну допомогу Україні в напрямку активізації впровадження енергетичного менеджменту в промисловості та житлово-комунальному секторі з використанням європейського та світового досвіду.

7) Звернутися до керівників підприємств, корпорацій і фінансово-промислових груп з пропозицією про активізацію робіт із створення та удосконалення СЕМ, включаючи встановлення додаткових приладів технологічного обліку споживання енергоносіїв, введення додаткових штатних одиниць енергетичних менеджерів, розробку спеціалізованого методичного забезпечення ЕМ по профілю підприємства, удосконалення документообігу з ЕМ та створення на підприємстві систем матеріального та морального стимулювання працівників та керівників по критерію енергоефективності.

8) Звернути увагу керівників міністерств, відомств та підприємств на необхідність підвищення рівня кваліфікації спеціалістів з питань ЕМ. Викладачі та лектори, які проводять семінари та лекції з ЕМ, повинні пройти перепідготовку в Інституті енергетичного менеджменту НТУУ КПІ або в іншій акредитованій спеціалізованій організації.

9) Розглянути на розширеному засіданні Комісії УСПП в першому півріччі 2010 року питання про стан стимулювання енергоефективних проектів в промисловому, житлово-комунальному та інших секторах економіки України, включаючи податкові пільги, пільгові кредити та погашення кредитної ставки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]