Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електричні машини змінного струму.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
7.55 Mб
Скачать

Запуск ад з фазним ротором

АД з фазним ротором мають дещо гірші робочі характеристики, ніж двигуни з КЗ ротором такої ж потужності (кпд і кос фі). Тому ці двигуни застосовують тілки при важких умовах пуску, і коли необхідно розвивати максимально можливий пусковий момент.

Запуск двигуна з фазним ротором здійснюється вмиканням обвитки статора в мережу з попередньо введеним в коло ротора пусковим реостатом. По мірі розгону двигуна, опір з кола виводиться до нуля, обвитка ротора – стає КЗ. Це дає змогу збільшити пусковий момент і одночасно зменшити пусковий струм.

Реостат підбирають – щоб не перегрівся.

Короткозамкнені ад з поліпшеними пусковими властивостями

До таких двигунів належать АД з подвійною КЗ обвиткою ротора та двигуни з глибоким пазом.

Ці двигуни використовують там де потрібен великий пусковий момент і менший пусковий струм.

Двигун з подвійною білчиною кліткою. Ротор має дві КЗ обвитки. Зовнішня клітка є пусковою; виготовлена зі стрижнів малого поперечного перерізу і тому має підвищений опір активний. Внутрішня клітка є основною робочою обвиткою; виконана зі стрижнів більшого поперечного перерізу і має менший активний опір.

Індуктивні опори кліток визначаються величинами потоків розсіювання зчеплених зі стрижнями. Пускова обвитка зчеплена з меншим потоком, і має невеликий реактивний опір . Розподілення струмів в об витках:

В початковий момент пуску, коли частота струму в роторі максимальна – індуктивні опори кліток набагото більші за їх активні. Тому

Тобто струм проходе в основному через пускову клітку, в цей же час ця клітка має більший активний опір – створює більший пусковий момент.

З розгоном – зменшується частота струму, а тому струм поступово переходить із пускової обвитки в робочу. В цьому випадку розподіл струмів:

Таким чином струм витісняється в робочу клітку, внаслідок чого двигун працює з великим КПД.

Глибокопазний двигун. Принцип дії цього двигуна оснований на витісненні струму. Стержні білчиної клітки зроблені вузькими і високими (6-10 раз висота більша за ширину). Нижчі шари провідників зчеплені з меншою частиною потоку розсіяння, ніж верхні – мають велику індуктивність. Принцип дії такий самий як описано вище.

На відміну від звичайних двигунів у цих поток розсіювання збільшений, тому нижчій кос фі і менша перевантажувальна здатність.

Регулювання частоти обертання ад

Складність регулювання частоти обертання АД є їх основним недоліком. З виразу частоти обертання:

Методи регулювання:

А) Зміною частоти напруги живлення – перетворювачі частоти. Спосіб достатньо дорогий.

Б) Зміною кількості пар полюсів - у пази статора вкладають дві окремі обвитки або одну, яка допускає перемикання котушок на різну кількість пар полюсів. Такого роду багато швидкісні двигуни можуть мати, два, три, максимум чотири ступені обертання (стандартні).

В) Регулювання частоти обертання зміною ковзання – проводиться в двигунах з фазним ротором при введені регулювального реостата в коло ротора. Цей спосіб дає змогу плавно регулювати частоту обертання в широких межах, але є неекономічним, в реостаті втрачається значна частина підведеної енергії. Крім того механічна характеристика стає мякою – при невеликих змінах гальмівного моменту значно змінюється швидкість двигуна.