Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка СРС 9 Нематеріальні активи як юридичн...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

3 Методичні вказівки до самостійного вивчення:

Необхідною умовою успішного функціонування будь-якого під­приємства за умов ринкової економіки є ефективне використання його власних, так званих нематеріальних, ресурсів. Розпочинати вивчення проблемних питань теми необхідно з виокремлення сукупності термінів та їх тлумачення. У першу чергу, слід визначитися з поняттям «нематеріальні ресурси» та їх видами — об'єктами проми­слової та інтелектуальної власності, з іншими нематеріальними ре­сурсами, а також, встановити зміст кожного з видів нематеріальних ресурсів, їхнє місце та конкурентні переваги, які має підприєм­ство, володіючи ними.

Наступним кроком має стати детальна характеристика об'єктів промислової власності: винаходів, промислових зразків, корисних моделей, товарних знаків і знаків обслуговування. Необхідно звер­нути увагу на основні вимоги до технічного рішення, яке могло би бути визнане винаходом: істотну новизну рішення, технічну ознаку, позитивний виробничий або інший ефект. Ґрунтуючись на знаннях щодо визначення характерних ознак та основних вимог до об'єктів промислової власності, слід перейти до вивчення, поняття «інтелек­туальна власність», яке пов'язане з інформаційною системою, з ін­формацією взагалі, як особливим та специфічним суспільним ресур­сом. Найважливішими об'єктами інтелектуальної власності є про­грамне забезпечення ЕОМ, банки та бази даних, банки та бази знань. Необхідно детально ознайомитись з визначенням понять: ноу-хау, раціоналізаторські пропозиції, найменування місця походження то­вару та гудвіл фірми.

Другий проблемний напрям вивчення теми «Нематеріальні ре­сурси» — охорона та реалізація прав власності. Вивчаючи питан­ня цього напряму, необхідно спочатку ознайомитися з поняттям та елементним складом нематеріальних активів, визначити сут­ність і варіантність, сфери використання та особливості правового захисту окремих елементів нематеріальних активів. Серед еле­ментів нематеріальних активів слід виділяти: право на об'єкти промислової власності, авторське право, право на користування іншими нематеріальними ресурсами, право на користування зем­лею та іншими природними ресурсами, організаційні витрати на створення підприємства. Необхідно дати сутнісну характеристику документа (патенту), який охороняє права власності, розглянути способи та особливості форм захисту для різних груп нематеріа­льних ресурсів.

Наступним кроком в оволодінні темою має стати розгляд шляхів реалізації прав власності на нематеріальні ресурси: або використан­ням такого права самим власником, або передачею його іншій заін­тересованій стороні у формі ліцензійної угоди. Необхідно ознайо­митися із сутнісним поняттям ліцензії як із дозволом використову­вати технічне досягнення або інший нематеріальний ресурс протя­гом певного строку за обумовлену винагороду. Передача права влас­ності може бути застережена різними умовами відносно терміну та обсягу використання, комплексу інформації, що передається, тощо.

Відповідно до цього розрізняють декілька видів ліцензій. Студентам слід розглянути принципи класифікації та види ліцензій. Залежно від підстави, на якій видається дозвіл використовувати технічне до­сягнення, ліцензії поділяють на добровільні та примусові. За обся­гом прав на використання розрізняють ліцензії звичайні, виключні та повні; за характером об'єкта, який передається за договором, —• патентні та безпатентні.

Наступним питанням теми має стати розгляд найбільш пошире­них видів розрахунків за ліцензії: періодичні відрахування (роялті) та одноразові винагороди, які мають назву пашуальні виплати.

Завершальним у вивченні теми «Нематеріальні ресурси» є роз­гляд питання вартісної оцінки та строків спрацювання (зношення) нематеріальних активів. Необхідно розглянути методи оцінки нема­теріальних активів за собівартістю, за покупною вартістю та за рин­ковою вартістю. Крім цього, вивчаючи особливості нарахування розміру спрацювання, доцільно розглянути особливості розрахунків залежно від строків використання окремих видів таких активів, а та­кож ознайомитися з методикою розрахунку для активів, по яких не­можливо визначити такий строк.