Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Web.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
3.31 Mб
Скачать

Ергономіка

Ергономіка — наука, яка вивчає робочі процеси з метою створення оптимальних умов праці, що сприяють підвищенню її продуктивності, а також збе­рігають сили, здоров'я та працездатність людини.

Для системи «людина—комп'ютер» з аналізаторів сприйняття ін­формації найбільше значення має зоровий. Ергономічний сайт ґрунтується на знаннях про будову та функціонування людського ока, яке, дивлячись на екран, збирає інформацію з обмеженого ку­та зору. Розглянемо основні елементи ергономічного візуального інтерфейсу.

По-перше, він відображається на екрані монітора і складається з ділянок, частина яких є найактивнішими, тобто відразу стають помітними, виділяючи найважливіші елементи сторінки. По-друге, колірна схема елементів інтерфейсу має бути побудо­вана на основі психофізіології кольору. Зокрема, червоний ко­лір — сигнал небезпеки, зелений — сигнал штатної ситуації тощо. По-третє, гарнітуру шрифту, його розмір, накреслення, а також варіанти розташування текстових блоків на сторінці необхідно вибирати відповідно до ступеня їхньої важливості для цільової аудиторії.

Нарешті, система навігації має бути зручною та інтуїтивно зро­зумілою.

І останнє (за порядком, але не за значенням): інтерфейс програми повинен адекватно моделювати реальні життєві ситуації, що виникають у тій чи іншій прикладній галузі. Інтерфейс має бути непомітним настільки, щоб відвідувач зосере­джував свою увагу на вмісті веб-сторінки, а не на способі "її подання.

Просторовий дизайн веб-сторінок

Згідно з дослідженнями користувач найбільше часу приділяє роз­гляду Г-подібної області екрана (рис. 7.23), зазвичай зосереджу­ється на виділених світлим кольором областях і майже не звертає уваги на ті, що мають інший колір.

Спочатку користувач розглядає верхню частину екрана по горизон­талі, потім переводить свій погляд на текст, що завдовжки дещо менший за верхню частину. Ці дослідження свідчать про те, що відвідувачі сайту не читають веб-сторінок, а лише переглядають їх. Тому дуже важливо, щоб основна інформація була зосереджена на початку сторінки, а для виділення важливої інформації та привернення уваги відвідувача слід використовувати заголовки, списки та поділ тексту на абзаци.

Інформаційне наповнення веб-сторінки

Визначивши просторове розміщення елементів веб-сторінки, мож­на переходити до її наповнення інформацією. Розглянемо правила підбору та оформлення тексту у веб-просторі.

Підготовка текстів

Текст був і залишається головним джерелом інформації в мережі Інтернет. Його подання впливає на те, як читач сприймає веб-сайт. Основні правила написання текстів для Інтернету такі.

♦ Писати менше. Оскільки відвідувачі не читають, а лише пе­реглядають веб-сторінки, тексту на них має бути небагато. Потрібно писати стисло, лаконічно і тільки найважливіше. Чим чіткішим буде викладення, тим текст краще сприймати­меться.

♦ Використовувати принцип «оберненої піраміди». Він поля­гає у тому, що спершу подають найважливіші відомості, які згодом пояснюють і деталізують. Ключова інформація має розміщуватись на початку тексту, абзацу, речення.

♦ Викладати найважливішу інформацію на початку сторінки. Цей принцип набуває особливої важливості, якщо матеріал не вміщується на екран, і потрібно використовувати прокру­чування. Якщо важлива інформація буде розташована нижче від першого екрана, відвідувач може її просто не побачити.

♦ Продумати заголовки. Вміло складені заголовки привертають увагу. Короткий, влучний, привабливий заголовок обов'язково буде помічений відвідувачем сайту. Крім того, заголовки допо­магають структурувати матеріал на сторінці, підкреслюючи логіку його побудови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]