Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Web.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
3.31 Mб
Скачать

Використання таблиць для розміщення об'єктів на веб-сторінці

Під час відображення веб-сторінок браузер розміщує елементи на екрані один за одним у тому порядку, в якому вони записані у НТМL-документі. Для позиціювання елементів розроблено спеці­альні засоби мови НТМЬ, проте часто для цього використовують

таблиці. На веб-сторінці створюють таблицю без рамок і у її ко­мірки поміщають різні об'єкти.

Розмістимо назви класів по діагоналі так, як це показано в табл. 2.6, але самої таблиці на веб-сторінці відображати не будемо.

Таблиця 2.6. Таблиця, в якій інформація розміщується по діагоналі

Старші класи

10-А

10-Б

11-А

11-Б

11-В

Нижче наведено текст НТМL-документа, в якому для позиціювання елементів використано табл.

Комірки таблиці можна заповнювати не лише текстом, а й зоб­раженнями, іншими таблицями та рухомими рядками. Текст або зображення всередині комірки може бути гіперпосиланням.

Використання зображень у веб-документах

Найбільш розповсюдженими в Інтернеті є файли форматів JPG та PNG.

Ілюстрації відіграють важливу роль в оформленні веб-сторінок: їх використовують як тло, виводять на екран як окремо від тексту, так і разом із ним. Малюнки зберігаються в окремих файлах по­за НТМL-документами, але відображаються браузером всередині веб-сторінки.

Створення тла веб-сторінки

Зазвичай для тла вибирають зображення невеликого розміру та неяскравих кольорів, а його файл роблять маленького розміру, що дає змогу швидко завантажувати сторінки. Текст на тлі пови­нен легко читатись. Для формування тла у вигляді малюнка у тегу викори­стовують атрибут Наприклад:

Вставлення зображень на веб-сторінку

Для розміщення малюнків у НТМL-документі використовують оди­нарний тег <IMG> Він має обов'язковий атрибут SRC значенням якого є адреса файлу зображення. Графічний об'єкт буде показаний на веб-сторінці у своїх реальних розмірах. Якщо є потреба у їх зміні (масштабуванні об'єкта), нові розміри можна задати за допомогою атрибутів WIDTH та НЕІGНТ, значення яких визначають відповідно ширину та висоту зображен­ня в пікселах.

Слід також пам'ятати, що іноді користувачі відключають відобра­ження графіки у вікні браузера, щоб прискорити завантаження документів. Тому, на випадок, коли малюнка на сторінці не буде, бажано повідомити, що на ньому зображено. Для цього викори­стовують альтернативний текст — більш-менш докладний опис зображення, який задають у тегу <ІМG> як значення спеціально­го атрибута АLТ. Якщо браузер не може показати малюнок, він замість нього виводить цей текст.

Роздаток ст4 (самостійне опрац)

Розміщення та відтворення на веб-сторінках мультимедійних даних

Використання мультимедійних даних на веб-сторінках робить їх наочними, легкими для сприйняття. Крім того, завдяки поданню інформації не у вигляді тексту, який потрібно уважно читати, а у формі аудіозаписів та відеозображень, можна скоротити час перегляду. Завдяки спеціальним модулям, вбудованим у браузер, аудіо- та відеофайли можуть відтворюватися прямо у його вікні.

Технології та засоби відтворення мультимедіа

Звичайно, для використання звукових та мультимедійних мож­ливостей комп'ютера слід потурбуватися про те, щоб він був об­ладнаний звуковою картою та колонками. Щодо самого проце­су відтворення, то він має низку особливостей. Файли більшості форматів починають відтворюватись лише після завершення їх завантаження. Є й інший спосіб передавання та відтворення фай­лів мультимедіа — у режимі реального часу. Таку технологію називають потоковою. Інформацію можна отримувати безпосе­редньо від джерела даних, зокрема з відеокамери або файлу на сервері. Дані відтворюються в міру їхнього надходження, копія на жорсткому диску комп'ютера користувача не створюється. Пе­редавання потокових мультимедійних даних схоже на трансляцію телевізійних та радіопередач: користувач може приймати одну передачу, потім переключитися на інший канал або взагалі при­пинити приймання.

Приймання потокових мультимедійних даних має кілька переваг порівняно зі звичайним завантаженням файлів з веб-сервера.

Негайне відтворення. У разі приймання інформації в пото­ковому режимі фрагмент даних відтворюється відразу після його отримання.

Можливість передавання поточних подій. Передавання даних у потоковому режимі зручно використовувати, наприклад, для новин або репортажів зі спортивних змагань.

Можливість передавання великих обсягів даних. У потоково­му передаванні даних не діють обмеження на довжину файлу, що передається.

Однак у цьому випадку копії мультимедійного файлу на комп'ю­тері створено не буде, і для його повторного відтворення потрібно знову зв'язуватися з відповідним веб-сервером.

Використання мультимедіа на веб-сторінках

Internet Explorer може завантажувати та відтворювати фоновий звук, для прослуховування якого не потрібно виконувати жодних дій. Звук зберігається у файлі. Для вставлення фонового звуку використовують тег такого формату:

Атрибут LOOP може набувати значень:

Роздаток ст. 5.

Візуальний редактор веб-сайтів

Тепер, коли ви вмієте наповнювати веб-документи текстовою ін­формацією та володієте засобами їхнього художнього оформлення, можна подумати про створення першого повноцінного сайту. Та чи приваблює вас перспектива вручну вводити у текстовому ре­дакторі всі теги — від першого до останнього! — і при цьому не бачити відразу результат своєї праці, оскільки його видно лише у браузері? Мабуть, що ні.

Тому вам обов'язково сподобається програма Microsoft FrontPage, яка розглядається у цьому розділі, адже це потужний засіб для візуального створення веб-сторінок та їхньої публікації. Ви озна­йомитеся з інтерфейсом програми, засобами форматування тексту, формування гіперпосилань, створення таблиць й розміщення зоб­ражень, а також можливостями щодо автоматизованого створення веб-сайтів та окремих сторінок за допомогою майстрів і шаблонів. Набуті знання будуть використані у практичній роботі для ство­рення сайту про рослини.

Прискорити процес розроблення веб-сайтів можна за допомогою шаблонів та майстрів, що надаються програмою

Шаб­лони — це зразки сайтів або сторінок, які розробник заповнює в міру необхідності. Вони утворюють структуру, що є стартовим майданчиком для створення сайту або сторінки. Вибравши шаб­лон, можна користуватися наявними у ньому засобами. Наприк­лад, розміщувати текст або зображення у попередньо визначених областях сторінки або вводити заздалегідь відформатований текст і заголовки.

Майстри у процесі своєї роботи пропонують заповнити низку форм і на основі ваших відповідей створюють веб-сторінки, розмі­щуючи на них заголовки та частину інформації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]