Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Eom_part1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
411.65 Кб
Скачать

1.6.Режим преривання

Наявність сигналу запиту на преривання від зовнішнього пристрою перевіряється на кожному машинному циклі під час дії сигналу САЗП, але передача керування, як відмічалось раніше, виконується тільки по завершенню циклу команди. При обробці преривань, як і при визові підпрограм, число, що зберігається в лічильнику команд та старших чотирьох бітах ССП передається в стек. До входу ЗПР через схему монтажного АБО від схем з відкритим колектором можуть бути приєднані декілька джерел сигналів запиту на преривання. Режим преривань програмно може бути заборонений відповідною командою. Сигнал преривань, що подається на вхід ЗПР повинен бути знятим до завершення підпрограми обслуговування преривань. Якщо ця умова не виконується, то програма обслуговування преривань через один з виходів повинна виконати задачу збросу в зовнішньому пристрої. Якщо режим преривань заборонено, то вхід ЗПР може використовуватись в якості допоміжного тестуючого входу, подібно входам Т0 та Т1.

Двохрівнева система преривань може бути організована при наявності преривань від таймера.Для цього необхідно загрузити в нього число FFH і перевести в режим підрахунку зовнішніх подій, що фіксуються на вході Т1. Зміна вхідного сигналу з 1 на 0 по цьому вході приведе до появи преривань.При вході в підпрограми обслуговування преривань старший біт лічильника команд СК1, примусово встановлюється в нуль. Наслідок цього - вся процедура обробки преривань повинна бути розміщена в блоці пам’яті "0".

1.7.Таймер/лічильник

Внутрішній 8 бітний двійковий підсумовуючий лічильник може використовуватись при формуванні часових затримок і для підрахунку зовнішніх подій. Число, що зберігається в таймері/лічильнику можна прочитати, або змінити відповідними командами. Режим роботи (таймер або лічильник) також змінюється командами програми, або сигналом системного збросу ЗБР.

В режимі таймера на вхід таймера/лічильника через блок ділення частоти на 32 подаються основні сигнали машинного циклу САЗП (400 кГц) і лічильник підвищує свій стан на 1 через кожні 80 мкС. Шляхом програмної установки таймера/лічильника в вихідний стан та аналізу ознаки переповнення можуть бути реалізовані різні часові затримки в діапазоні 80 мкс до 20,48 мс. Часові затримки, що перевершують 20 мсек (256 станів лічильника) можуть бути одержані накопиченням переповнень в робочому регістрі під керуванням програми.

В режимі лічильника подій внутрішній лічильник підвищує свій стан на 1 кожного разу, коли сигнал на вході Т1 переходить з стану 1 в 0. Мінімально можливий час між двома вхідними сигналами 7,5 мм (3 машинних цикла при використанні резонатора 6 мГц). Мінімальна тривалість одиночного сигналу на Т1 = 0,5 мм.

2.Повноекраний налагоджувач ассемблерних програм для однокристальних еом кр1816ве48

Повноекраний налагоджувач-симулятор для програм, написаних на мові ассем-блера однокристальних ЕОМ призначений для логічного налагодження прог-рам. Яких-то апаратних засобів налагоджувач не підтримує.

Налогоджувач працює на ПЕОМ АВМ сумісних і вимагає для роботи не менш ніж 128 кбайт оперативної памяті. Дана конфігурація дозволяє встановити на-лагоджувач на жорсткий диск. Для цього необхідно запустити програму інста-лятор INST48. EXE. На жорсткому диску створюється підкаталог \FD48 і в ньо-го копіюються всі файли.

Налагоджувач дозволяє:

  • завангтажити для налагодження НЕХ-файли, що створюються транслятором з мови ассемблера, а також файли чистого двійкового коду, що считуються, на-приклад, з ПЗП;

  • продивлятись на екрані дизасембльований текст завантаженої програми, вклю-чаючи адреси та коди команд, область імітуємого ОЗП даних, область зовніш-ньої пам’яті, пам’яті програм, вміст всіх регістрів ОЕОМ;

  • виконати завантажену програму по кроках з прогляданням результатів після кожного кроку і в непреривному режимі з остановом по точках преривання по досягненні задаваємих користувачем адресс;

  • внести зміни в завантажену програму в мнемонічних позначеннях мови ассем-блера, а також в машиних кодах;

  • внести зміни в вміст регістрів, признаків і памяті в командному режимі і в ре-жимі повноекранного редагування;

  • вивести на принтер або дискові носії дизасембльований текст, дампи пам’яті;

  • зберегти вміст любої області пам’яті в файлі на дисковому носії. Вміст пам’яті програм можна зберегти в НЕХ- файлі;

  • загрузити пам’ять з дискового файла;

  • визначити час виконання завантаженої програми та її частин по внутрішньому лічильнику.

2.1.Ввод і описання команд. Зразу після запуску налагоджувач готовий до прийому команд користувача- курсор знаходиться в командній строчці. На нижній строчці екрану розміщується меню функційних клавіш F1-F10, які відо-бражають найбільш часто використовуємі команди, решта команд вводяться користувачем з клавіатури з використанням алфавітно-цифрових клавіш. При вводі цих команд рекомендується користуватись для редагування клавішами [Ins], [Del], [BackSpace], [Home], [End], [Esc]. Необхідно пам’ятати, що після початку вводу команди і до нажаття клавіші [Enter] функціональні клавіші не-доступні. Якщо команда хибна, видається сповіщення про похибку та звуковий сигнал.

Функціональні клавіші.

F1- виконати поточну команду завантаженої програми, Поточна команда-це команда, що виділяється в вікні дизассемльованого тексту світлим прямокутником. Після виконання команди на екрані можна споглядати результати її виконання.

F2-виконувати програму до слідуючої по адресі за поточною команди. Ця клавіша дозволяє виконати підпрограму або цикл як одну команду, що зручно, так як не потрібно продивлятись вже налагоджені підпрограми.

F3-дозволяє представити числову інформацію на екрані (вміст регістрів та пам’яті) в десятичній, а при повторному нажиманні- в двійковій формі. (Після запуску інформація представляється в шістнадцятирічному коді)

F4-переключає велике вікно пам’яті з внутрішньої (INT RAM) на зовнішню (EXT RAM) та навпаки.

F5-установка точок преривання.

F6-переключає форму представлення пам’яті в вікні в двійкову та навпаки.

F7-перелистує вікно памяті вверх на одну сточку.

F8-перелистує вікно пам’яті данних вниз на одну строчку.

F9-перелистує вікно пам’яті програм вверх на одну строчку.

F10-перелистує вікно пам’яті програм вниз на одну строчку.

Для швидкого перелистування можна користуватись слідуючими клавішами:

[Home]-перелистує вікно пам’яті данних вверх на одну сторінку;

[End]- перелистує вікно пам’яті данних вниз на одну сторінку

[PgUp] перелитстує вікно пам’яті програм вверх на одну сторінку;

[PgDn]-перелистує вікно пам’яті програм вниз на одну сторінку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]