Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні заняття _VBA_2011-2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
419.84 Кб
Скачать

Реалізація циклічного алгоритму

У VBA використовується два оператора для організації циклу:

For. Синтаксис:

For Змінна=Початкове значення To Кінцеве значення [Step Крок]

Оператори 1

[Exit For]

Оператори 2

Next [Змінна]

Часто цикли бувають вкладеними, у цьому випадку спочатку закривається внутрішній, а потім і зовнішній цикл.

Приклад алгоритму обчислення значень функції з використанням відповідної форми користувача:

Private Sub CommandButton1_Click()

'Циклічний алгоритм

s = 0

K = TextBox1.Text

n = TextBox2.Text

If n < K Then MsgBox ("Нижня границя менша верхньої!")

If n < K Then Exit Sub

For i = K To n

If Not (i = 3) Then s = s + ((i * i + 2) / (i - 3))

Next i

TextBox3.Text = s

End Sub

Private Sub CommandButton2_Click()

End

End Sub

Private Sub UserForm_Click()

'Практична робота 14

End Sub

План практичного заняття:

  1. Увійти у табличний процесор Excel.

  2. Зберегти файл під іменем "ПК-6-Прізвище", вказавши тип файлу: Книга Excel с поддержкой макроса, у папку з назвою групи на диску L.

  3. Створити форму для реалізації розгалуженого алгоритму відповідно до варіанту. У заголовку форми вказати «Завдання1-Прізвище», змінити фон форми за бажанням. Передбачити виведення у формі функції, значення якої обчислюється, у вигляді малюнку. Написати програму мовою VBA для реалізації алгоритму. Перевірити на контрольному прикладі виконання програми.

1. 2.

3. 4.

5. 6.

7. 8.

9. 10.

11. 12.

13. 14.

15.

  1. Створити ще одну форму для реалізації циклічного алгоритму відповідно до варіанту. У заголовку форми вказати «Завдання2-Прізвище». Передбачити виведення у формі формули у вигляді малюнку. Написати програму мовою VBA для реалізації алгоритму, при цьому початкове значення суми приймати за 0, добутку – за 1. Елемент, за якого знаменник дорівнює нулю, пропускається.

1. 2. 3.

4. 5. 6.

7. 8. 9.

10. 11. 12.

13. 14. 15.

  1. Відкрити файл ПК-6 та скопіювати до свого файлу таблицю з Лист_номер_варіанту. Закрити файл ПК-6. Створити макрос з назвою «Завдання3-Прізвище» для реалізації обчислювального процесу. Створити кнопку і призначити їй виконання макросу. Виконати макрос. Закрити файл ПК-6-Прізвище зі збереженням змін.

  1. Створити 2 функції: для розрахунку урожайності UR(Vz,Pl) з округленням до двох знаків після коми та суми елементів колонки S(n,k); процедуру для заповнення назви нової колонки «Урожайність, т/га» та розрахункових даних цієї колонки, назви нового рядка «Разом» та його розрахунку для колонок «Площа» та «Валовий збір» (із застосуванням відповідних функцій).

  2. Створити 2 функції: для розрахунку вартості VAR(Cin,Kil) та відхилення VID(k1,k2); процедуру для заповнення назв нових колонок: «Вартість фактична, грн.», «Відхилення по кількості» та розрахункових даних цих колонок (із застосуванням відповідних функцій).

  3. Створити 2 функції: для розрахунку рентабельності REN (Pr,Kap) з округленням до двох знаків після коми та суми елементів колонки S(n,k); процедуру для заповнення назви нової колонки «Рентабельність (Р=П:К)» та розрахункових даних цієї колонки, назви нового рядка «Разом» та його розрахунку для колонок «Капітал» та «Прибуток» (із застосуванням відповідних функцій).

  4. Створити 2 функції: для розрахунку вартості VAR(Ov,Kil) та відхилення VID(k1,k2); процедуру для заповнення назв нових колонок: «Вартість витрат, грн.», «Відхилення від кошторису» та розрахункових даних цих колонок (із застосуванням відповідних функцій).

  5. Створити 2 функції: для розрахунку проценту PROC(Fakt,Pl) з округленням до одного знака після коми та суми елементів рядка S(n,k); процедуру для заповнення назви нового рядка «Процент виконання плану, %» та його розрахунку, назви нової колонки «Разом за рік» та розрахункових даних цієї колонки (із застосуванням відповідних функцій).

  6. Створити функцію для розрахунку добутку DOB(x1,x2) з округленням до трьох знаків після коми; процедуру для заповнення назв нових колонок: «Кількість обігів по району, гр2/гр3», «Тривалість одного обігу, 90/гр4» та розрахункових даних цих колонок із застосуванням функції.

  7. Створити 2 функції: для розрахунку прибутку PRYB(Cin,Sv) та суми елементів колонки S(n,k); процедуру для заповнення назви нової колонки «Прибуток, грн. (гр.3-гр.4)*гр.2» та розрахункових даних цієї колонки, назви нового рядка «Разом» та його розрахунку для колонок «Плановий випуск» та «Прибуток» (із застосуванням відповідних функцій).

  8. Створити 2 функції: для розрахунку проценту PROC(Fakt,Pl) з округленням до двох знаків після коми та відхилення VID(k1,k2); процедуру для заповнення назв нових колонок: «Процент виконання плану, %», «Відхилення від попереднього року, грн.» та розрахункових даних цих колонок (із застосуванням відповідних функцій).

  9. Створити 2 функції: для розрахунку проценту PROC(Fakt,Prog) з округленням до одного знаку після коми та суми елементів колонки S(n,k); процедуру для заповнення назви нової колонки «Виконання прогнозу, %», назви нового рядка «Разом» та його розрахунку для колонок «Прогноз» та «Виготовлено фактично».

  10. Створити 2 функції: для розрахунку прибутку PRYB(Doh,Vytr) та суми елементів колонки S(n,k); процедуру для заповнення назви нової колонки «Прибуток, грн.» та розрахункових даних цієї колонки, назви нового рядка «Разом» та його розрахунку для всіх колонок (із застосуванням відповідних функцій).

  11. Створити 2 функції: для розрахунку залишку ZKD(ZPD,Pryb,Vyd) та суми елементів колонки S(n,k); процедуру для заповнення назви нової колонки «Залишок на коррахунку на кінець дня, тис. грн.» та розрахункових даних цієї колонки, назви нового рядка «Разом» та його розрахунку для всіх колонок (із застосуванням відповідних функцій).

  12. Таблиця 12. Функція для розрахунку гр.5. Процедура: для заповнення розрахункових даних таблиці (в т.ч. із застосуванням функції); виділення синім шрифтом значень графи „Відхилення (більше)” і червоним „Відхилення (менше)”.

  13. Таблиця 1. Функція для розрахунку гр.8. Процедура: для заповнення розрахункових даних таблиці (в т.ч. із застосуванням функції); визначення підсумків по гр.2, гр.7 та їх запису в підсумковий рядок таблиці.

  14. Таблиця 2. Функція для розрахунку гр.6. Процедура: для заповнення розрахункових даних таблиці (в т.ч. із застосуванням функції); виділення напівжирним шрифтом постачальників, які не виконали договори.

  15. Таблиця 3. Функція для розрахунку гр.5. Процедура: для заповнення розрахункових даних таблиці (в т.ч. із застосуванням функції); виділення більшим за розміром шрифтом товарів, по яких не виконали план.

Рекомендовані підручники, методичні та дидактичні матеріали:

  1. Биков І.Ю. Microsoft Office в задачах економіки та управління [Текст] / І.Ю.Биков, М.В.Жирнов, І.М.Худякова. – К.: ВД „Професіонал”, 2006. – с. 151-191.

  2. Герасін, О.І. Комп‘ютерний практикум: Навч. посібник для дистанційного навчання [Текст] / О.І.Герасін, О.В.Охріменко; Університет „Україна”. – К.: Університет „Україна”, 2007. – с. 16-129.

  3. Григорків, В.С. Економічна інформатика: Навч. посібник [Текст] / В.С.Григорків, Л.Л.Маханець, Р.Р.Білоскурський та ін. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2008. – с.335-385.

  4. Мамченко, С.Д. Економічна інформатика: Практикум: Навч. посібник [Текст] / С.Д.Мамченко, В.А.Одинець – К.: Знання, 2008. – с. 223-297.