Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Milakha_gggg.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
307.2 Кб
Скачать

9. Охарактеризуйте функції просування товару.

Під просуванням варто розуміти діяльність підприємства, спрямовану на стимулювання попиту на вироблену продукцію і на формування позитивного іміджу підприємства.

До основних функцій просування необхідно віднести:

  • створення позитивного образу продукції і формування інтересу до неї;

  • інформування про параметри товарів, ціну, місця їхнього придбання і розпродажу;

  • допомога в знайомстві з новим продуктом, підтримці популярності тих, що вже існують;

  • забезпечення зацікавленості учасників каналу руху товару;

  • обґрунтування ціни.

Як інструменти просування використовуються: реклама, особистий розпродаж, стимулювання збуту, пабліситі, "коло друзів".

Кожний з цих інструментів доповнює один одного, але можуть існувати й самостійно.

Наймогутніший з них - це реклама. І найбільш дорогий. Метою будь-якого виду реклами є привернути увагу споживача до продукції, показати йому всі її позитивні якості. Будь-яка продукція, навіть високоякісна, потребує реклами. Але в залежності від якості продукції форма її рекламування може бути різна. Це може бути рекламне оголошення в газеті чи журналі, рекламний щит, буклет, листівка, рекламний матеріал на радіо, телебаченні чи кіно, рекламне шоу. Найбільш яскравим прикладом такого рекламного матеріалу є американський кінофільм "Серенада сонячної долини", у якому рекламувався зимовий курорт Чатануга.

Зараз до цього списку необхідно додати сайт в Internet. Кожен вид подачі рекламного матеріалу має свою ефективність. І найбільш ефективним видом реклами є реклама "з вуст до вуст". Саме цей вид реклами є застосованим для високоякісної продукції. Сучасні технології просування товару в цьому випадку також використовують багаторівневий маркетинг. Але в цьому випадку створюється мережа не просто дилерів, а мережа дилерів - споживачів.

Такі мережі створюються, як правило, компаніями, що виробляють продукцію повсякденного попиту, товари домашнього побуту, парфумерію.

Структура просування - це загальна і конкретна комунікаційна програма фірми, що складається з поєднань реклами, громадської думки, персональних продажів і стимулювання збуту. Компанії рідко коли використовують тільки одну форму просування.

Наприклад, фірма, що поставляє товари поштою, спирається на рекламу, лікарня - на громадську думку, роздрібний продавець на базарі - на персональний продаж.

В більшості випадків використовується комбінація окремих форм просування. Так, фірма IBM має в своєму розпорядженні обширний персонал інженерів по збуту, інтенсивно рекламує свою продукцію в ділових і галузевих публікаціях, а також посилає представників на торгові виставки.

Висновок: Важливо пам'ятати, що кожен вид просування виконує різні певні функції і тому доповнює інші. Рекламні оголошення орієнтовані на велику аудиторію і інформують про товар; без них персональні продажі істотно утруднені, вимагають все більше часу і дорого обходяться. Громадська думка дає широкій аудиторії достовірну інформацію, проте її зміст і час появи не можуть контролюватися компанією. Персональний продаж забезпечує особистий контакт, гнучкість і здатність укладати операції; без неї первинний інтерес, викликаний рекламними оголошеннями, буде упущений.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]