Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зачёт ценооб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

2. Види цін за документальністю встановлення

• Тверді ціни. Встановлюються в угоді купівлі-продажу між виробником та фірмами, які реалізують товар, і не підлягають змінам. Але через достатньо жорстку конкуренцію на ринку встановлення таких цін проводиться з орієнтацією на ціни конкурентів. Такі ціни діють не довго, щоб на них не дуже впливали різні чинники, пов'язані з впливом часу, й встановлюються при укладанні окремої, в основному одноразової, угоди.

• Базисні ціни. Встановлюються при укладанні угоди між виробником і фірмами-реалізаторами і є початковими для визначення кінцевої ціни товару. їх використання пов'язане з різними властивостями товарів, їх сортами, різною якістю. Все це враховується при визначенні фактичної ціни продажу, при цьому застосовуються різні знижки та надбавки, які можуть мати грошові та натуральні показники оцінки.

• Плинні ціни. Встановлюються угодою партнерів залежно від певних умов біржових котирувань, рівня інфляції, інших чинників, які впливають на ціну. Всі умови зміни ціни мають зазначатися в угоді з визначенням розміру цих змін

3. Види цін за каналами руху товарів

1) Виробнича ціна. Складається з усіх витрат підприємства, пов`язаних з виробництвом та реалізацією товарів, а також прибутку, що потрібний підприємству для розширення діяльності. Загалом ця частина ціни може становити 40-80% загальної ціни виробу.

2) Відпускна ціна виробника. До складу цієї ціни входять виробнича ціна підприємства, акцизний збір, цінові знижки та ПДВ виробничого підприємства.

3) Оптово-посередницька ціна. Застосовують її підприємства-посередники у відносинах між виробниками та роздрібними торговельними підприємствами (оптовими базами, складами, посередницькими юридичними та фізичними особами). Ця ціна складається з виробничої ціни та оптово-посередницької надбавки, до якої входять витрати обігу посередницьких підприємств,їх прибуток і ПДВ.

4) Роздрібна ціна. За цією ціною роздрібні торгівельні підприємства реалізують товари кінцевим споживачам. Склад – відпускна ціна виробника та торгівельна надбавка, до якої входять витрати обігу роздрібного торгівельного підприємства, прибуток і ПДВ торгівельного підприємства.

4. Види цін за ступенем монопольності.

• Монопольні. Встановлюються виробниками або реалізаторами, які є монополістами і займають на ринку найбільшу частку. Таке становище на ринку дає їм змогу встановлювати будь-яку високу ціну на свій товар і дуже низьку ціну на сировину, яку купують у постачальників, й отримувати додатковий прибуток у великих розмірах. У світовій практиці такі ціни регулюються державою, але якщо підприємство згідно з антимонопольним законодавством визначається як монополіст, то за допомогою встановлення додаткових податкових платежів.

• Конкурентні ціни, які є двох видів:1) конкурентна звичайна ціна. Формується на конкурентному ринку, коли на ньому діє достатня кількість підприємств і їх частка у виробництві та реалізації продукції на перевищує 1 %. Визначається під впливом попиту і пропозиції та в основному середньою ціною ринку;

2)демпінгова ціна. Встановлюється підприємством на рівні, нижчому, ніж у конкурентів, а в деяких випадках — й нижчому від собівартості продукції. При впровадженні цієї ціни застосовується, як правило, цінова стратегія проникнення або просування на ринок.