Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зачёт ценооб.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
208.9 Кб
Скачать

1) Акцизний збір - це непрямий податок на окремі товари (продукцію), визначені законом як підакцизні, який включається до ціни цих товарів (продукції) і оплачується покупцем, цей податок встановлюється на високорентабельну продукцію(горілка, цигарки і т.д.)

2) Базова ціна – це ціна товару стандартної якості, відштовхуючись від якої встановлюється ціна товару більш високого або низької якості.

3) Виробнича ціна — це ціна, за яклю реалізується продукція і надаються послуги іншим підприємствам та організаціям.

4) Відпускна ціна- це ціна, за якою підприємство або збутова організація реалізують продукцію виробничим або торговим підприємствам для наступної її переробки або реалізації.

5) Вільні ціни - це ціни, що складаються в умовах вільної конкуренції, вільні ціни визначаються на всі види продукції (робіт, послуг), за винятком тих, на яківстановлено державні ціни; вільні ціни визначаються суб'єктами господарювання самостійно за згодою сторін,а у внутрішньогосподарських відносинах — також за рішенням суб'єкта господарювання.

6) Змінна ціна — ціна, обчислена в момент виконання контракту шляхом перегляду договірної (базисної) ціни з урахуванням змін у витратах виробництва, що створились в період виконання контракту.

7) Змішана ціна – це ціна, в якій одна частина є твердою, фіксованою, а інша – ковзаючою ціною.

8) Індикативні ціни - це різновид державних фіксованих цін, які встановлюються Міністерством зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України на основі дійсних цін, що склалися на даний товар на ринку на момент здійснення експортної (імпортної) операції з врахуванням умов постачання та умов здійснення розрахунків.

9) Ковзаюча ціна – це ціна, що обчислюється у момент виконання контракту шляхом того, що передивляється вихідної (базисною) ціни з врахуванням змін у витратах виробництва за період, минула з дня підписання контракту.

10) Монопольна ціна - ціна, що встановлюється суб'єктом господарювання, що займає монопольне становище на ринку, і призводить до обмеження конкуренції або порушення прав споживача.

11) Оптово-посередницька ціна - застосовують її підприємства-посередники у відносинах між виробниками та роздрібними торговельними підприємствами (оптовими базами, оптовими складами, посередницькими юридичними та фізичними особами). Ця ціна складається з виробничої ціни та оптово-посередницької надбавки, до якої входять витрати обігу посередницьких підприємств, їх прибуток і ПДВ.

12) Постійними вважаються ціни, приведені в прейскуранті або в каталозі і що діють впродовж більш менш довгого часу, до того, що чергового їх передивляється.

13) Регульовані ціни - встановлюються державними органами або органами місцевого самоврядування і мають обмеження: встановлюється найбільша (максимальна) ціна на виріб, перевищувати яку підприємство не має права (при цьому найменша ціна не встановлюється); встановлюється найменша (мінімальна) ціна на виріб, нижче якої підприємство не має права реалізовувати свій товар (при цьому найбільша ціна не встановлюється); обмежуються окремі частини ціни, наприклад розмір прибутковості виробу (ціни можуть бути як максимальні, так і мінімальні).

14) Роздрібна ціна – це ціна на товар, який продається для особистого споживання в малих, одиничних обсягах; ціна товару в роздрібній торгівлі

15) Рухома ціна –– ціна, що встановлюється при укладанні міжнародного контракту та змінюється (порушується) у випадку виникнення певних умов, які були зафіксовані у контракті.

16) Світова ціна — ціна, що відбиває найбільш представницькі угоди з даного товару на міжнародному ринку; грошовий вираз інтернаціональної (міжнародної) вартості товару, що реалізується на світовому ринку.

17) Стартові ціни — це вихідні ціни, які показують, головним чином, нижню їхню межу. Спираючись на таку ціну, продавець підвищує її до рівня, що відповідає конкретним умовам і термінам реалізації продукції. Такі ціни застосовуються під час продажу товарів на аукціонах або на конкурсній основі.

18) Тверді (постійні) ціни - встановлюються у момент підписання контракту і не підлягають зміні протягом терміну його дії. Як правило, такі ціни застосовуються при негайних постачаннях або постачаннях в короткостроковий період.

19) Това́рна бі́ржа — організація, що об'єднує юридичних і фізичних осіб, які проводять виробничу і комерційну діяльність, і має на меті надання послуг в укладенні біржових угод, виявлення товарних цін, попиту і пропозицій на товари, вивчення, упорядкування і полегшення товарообігу і пов'язаних з ним торговельних операцій. Товарна біржа — гуртовий, регулярно чинний ринок, де відбувається торгівля товарами за зразками або стандартами, в яких вказано перелік необхідних ознак (якість, сортність тощо).

20) Трансфертні ціни – передавальні ціни, зазвичай нижче оптово-роздрібних. Ці ціни існують в середені транс-національних компаній. При передачі продукту (деталей) з одного дочірнього підприємства іншому.

21) Фіксовані ціни — прямо встановлюються державою в особі будь-яких органів влади й управління. Порушення цих цін несуть адміністративну, а іноді і кримінальну відповідальність. В Україні такі ціни встановлені на комунальні послуги для населення, проїзд у міському транспорті, за спожиту електроенергію.

22) Ціна — це грошовий вираз вартості, кількості грошей, що сплачується або одержується за одиницю товару або послуги.

23) Ціна з наступною фіксацією вказується в контракті на визначену календарну дату. Ціна з наступною фіксацією встановлюється в процесі виконання контракту, наприклад, перед або після чергової поставки товарів.

24) Ціноутворення — це процес обгрунтування, затвердження та перегляду цін і тарифів, визначення їх рівня, співвідношення та структури. Це процес формування цін на товари та послуги.

1. Біржові ціни

Біржова ціна – ціни товарів, боргових зобов'язань, інших цінностей, що реалізуються через біржі. Стосовно цінних паперів та валюти переважно послуговуються терміном «біржовий курс». Дані про біржові ціни публікуються у біржових бюлетенях, довідникових, економічних та фінансових виданнях, у засобах масової інформації, зазначаються в періодичних котируваннях (щоденних, щогодинних) та ін. Біржові ціни – орієнтир для ділових кіл при встановленні договірних, контрактних та інших видів цін.

На кожен вид біржового товару ціни визначаються залежно від співвідношення попиту і пропозиції наданий момент біржо­вих торгів. На біржі використовують такі поняття ціни: ціна про­давця (пропозиції), ціна покупця (попиту), ціна біржової угоди, котирувальна ціна.

Ціна продавця на біржовий товар — це ціна, вказана учасни­ком біржових торгів у заявці на продаж (див. додаток Щ. 1), а та­кож названа ним під час торгів з метою стимулювання продажу. Щодо ціни товару, виставленого на торги, встановлено чіткі пра­вила: ціна пропозиції не може перевищувати ціну попиту більш ніж на встановлений біржею розмір.

Під ціною покупця розуміють ціни, вказані покупцем у заяв­ках на купівлю (див. додаток Щ.2), а також ті, які він називає безпосередньо під час торгів, при обговоренні пропозиції продав­ця.

Ціною біржової угоди є остаточна з тих, які було названо по­купцем (продавцем) і зафіксовано біржовим маклером.

Як зазначалося раніше, ціна біржових угод (біржового товару) — це ціна, за якою здійснюються операції купівлі-продажу вели­ких партій матеріально-сировинних ресурсів, продукції виробни­чо-технічного призначення, сільськогосподарської продукції, то­варів народного споживання на товарних біржах.Така ціна фор­мується на базі біржового котирування (попиту й пропозиції) та надбавок або знижок із неї залежно від якості товару, відстані товару від місця поставки, які вказуються у біржовому контракті. Угоду за даною ціною заключає той, хто першим прийняв пропо­зицію. Для завершення операції повинні бути зафіксовані три па­раметри: ціна, сума і строк поставки.

Ціна біржових угод є одним із видів вільних цін, який дає змогу повніше виявити попиті пропозицію на товари у масштабі регіо­ну, країни та світового ринку як на час проведення торгів, так і майбутній період. У країнах із ринковою економікою ціни біржо­вих угод регулярно публікуються в періодичній пресі та електро­нній інформаційній мережі.

При формуванні біржової ціни важливо врахувати можливості її встановлення з використанням різних умов постачання. Розпо­діл витрат на транспортування, зберігання і страхування визнача­ється умовами поставки. Залежно від виду франко розподіляють­ся господарські зобов'язання й економічна відповідальність по­стачальника і покупця, а також визначаються витрати, включені в продажну ціну. З інформації, вміщеної у додатках Ю. 1 — Ю.З, видно використання різних базових умов постачання при форму­ванні біржових цін.(Залежно від типів угод, які укладаються на товарній біржі, розрізняють два види біржових цін: ціни на реальні товари і ціни на ф'ючерсні або строкові угоди. У свою чергу ціни на реальні товари поділяються на ціни за спотовими («кеш»-угоди) і форвардними контрактами.

Ціна за спотовим контрактом являє собою ціну на наявний стан­дартний товар, який протягом тижня після укладання угоди по­ставляється до сертифікованого біржового складу за рахунок про­давця. Оплата за цим контрактом повинна бути проведена протя­гом двох днів після укладання угоди. Таким чином, ціна при умові негайної поставки одиниці товару і відповідній негайній оплаті за нього називається ціною спот або спотовою ціною.