Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6 інвестування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
126.98 Кб
Скачать

2.2.2. Способи залучення капіталу

СПОСОБИ ЗАЛУЧЕННЯ КАПІТАЛУ

Акціонування

Боргове фінансування

Фінансування на консорційних засадах

Оренда

Пільгове фінансування

Субсидування

Корпоратизація

Самофінансування

Транстинг

Венчурні фірми.

Придбання ординарного пакета акцій

-\

Кредитування

Кредит з факторингом

Форфейтинг

Іпотечний кредит

Кредит державних установ

Іноземний кредит

J

Розміщення боргових зобов'язань

Спільні підприємства

І

Альянси

Франчайзинг

Ліцензування

Інжиніринг

Еккаутинг

Оперативна оренда Фінансовий лізинг Лізбек Селенг

Урядовий пільговий кредит

Гарантування

Інвестиційний податковий кредит

Безвідсотковий кредит

"> Дотування Гранти >■ Субвенції Спонсорство Донорство

Акціонування є найпоширенішим способом залучення капіталу на інвестиційній стадії проекту. Залучається капітал шляхом емісії простих і привілейованих акцій, що розміщуються серед юридичних та фізичних осіб^

Одна з форм акціонування — викуп контрольних пакетів акцій керівництвом компанії, або викуп менеджментом.

Менеджерйхстають власниками компанії, щоб попередити її перехід до чужих рук. Такий викуп можливий також за рахунок кредиту.

В Україні у проц&л приватизації дістала певний розвиток така форма роздержавлення підприємств, як корпоратизація. Згідно з Указом Президента, корпоратизація — це надання державним підприємствам статусу акціонерних, де спочатку 100% акцій належать державі, цотім поступово здійснюється

ПООЛаЖ ТТИХ аКТТІЙ ЧЛеНЯМ ТГУУТТПТШт TrnTTPTrromv гпттгттдгл/ггтвсї

(першочергово), а потім іншим державним і приватним підприємствам та фізичним особам.

Самофінансування — спосіб фінансування компанією власних дій за рахунок чистого прибутку (нерозподіленого серед акціонерів). У США широкого розвитку дістала така форма, як винагорода корпорацією своїх працівників акціями. Подібний спосіб має дві форми: • без залучення кредиту;

• із залученням кредиту, що забезпечує податкові переваги як для позичальника, так і для кредитора.

Великі корпорації отримують також ще одну знижку з подат­ку на зарплату при створенні спеціального фонду для передачі своїм працівникам акцій. Цей спосіб, крім фінансового забезпечення корпорацій, дає можливість протидіяти поглинанню емітента акцій іншими компаніями.

Транстинг — спосіб вторинного отримання доходів шляхом вкл^інії^дгщідшпери прибутку, одержаного від первинних інвестицій у підприємництво? Транстинг ~є одним з~ на1іе^ектїїв1шїш¥~^гїсюобі нагромадження капіталу, який застосовується переважно закритими акціонерними товариствами та іншими господарськими суб'єктами.

Венчурний капітал впроваджується з метою швидкої окуп-ностГ^заІтучених коштів^ Він створюється шляхом випуску ІїоіюГаІодШ~таГіх^рбзповсюдження у нових сферах діяльності. Інвестиції здійснюються, як правило, через придбання частки акцій венчурного підприємства (венчура) або надання йому позички, в тому числі з правом конверсії у майбутньому в акції.

Фінансування під рахунки дебіторів може здійснюватися з факторингом. У даному разі кредитор бере на себе зобов'язання погашення дебіторської заборгованості. Факторинг дозволяє позичальнику прискорити поверненість свого оборотного капіталу, скорочуючи тим самим потребу в його фінансуванні.

Фінансування форфейтингом — це форма кредитування експортера 'банком- чй~іншим фінансово-кредитним закладом Іпляхом првдбЩняІЕоргошх_зоьр^язан^з певнШдйсконтбмГ "Повернення капіталу банком здійснюється завдяки продажу боргових зобов'язань на вторинному ринку.

Іпотечні кредити — позички під заставу нерухомості. Жилі будинки, земля, виробничі будівлі та споруди можуть виступати як застава для одержання іпотечної позички. Угоди про іпотеку нотаріально посвідчуються та реєструються у поземельній книзі.

Фінансування _на_ консорційних засадах — спосіб залучення капіталу шляхом створення спільних підприємств або створення^різних_видів стратегічних' альянсів: концернів, синдикатів, холдингів,Щ^ь^пто^ФШдсщ)Щ^ґ груп тощо. Підставою для цих утворень є угода (консорціум) про стратегічне співробітництво (взаємодію) щодо нагромадження капіталу та фінансування інвестицій. t

Франчайзинг'—- передача або продаж ліцензії (франшизи) однієї фірми (фрашш43вдавцем) іншій (франшизоотримувачу) на право реалізації продукції (послуг, робіт) чи здійснення бізнесу на певній території з використанням товарного знаку франшйзодав-ця та за умови суворого додержання вимог технологій та якості.

Дотування — спосіб тдтгшмки будь-яких про^ктів^рядом чи місцевими органами _влади. Як правило, дотуються "соціальне важливі програми та проекти, природоохоронні та ресурсозберігаючі технології.

Граіітиблизью_за змістом до дотацій. Відмінність полягає^ в тому, що вони можуть надаватися на ^іна^^ання]проекту в цілому. Звітність про їх використання має суворіший характер, підлягає,, аудиторським перевіркам^ Іноді призначаються менеджери, які стежать за повним виконанням умов гранту. Часто гранти мають вигляд гуманітарної допомоги.

Субвенції, на відміну__шд дотацій і грантів, надаються

урядом^ мlCIІeвjш__J^pEaнaм_,_влaди та мають цільове

1іризначеддя._ Ініціатором субвенцій виступають місцеві органи влади. *** —

Спонсорство^ донорство являють собою субсидування інве­ стиційних проектів з"^о^~1о1шдичних та фІзй^них^осТбГблаго^ дійню^одганіза^^ Найчастіше спонсори" Т

доІїорїГфінансують інтелектуальні інвестйцпГ ~~ Спонсори — юридичні та фізичні особи. Вони, беручи участь в інвестуванні, звичайно не отримують прямих доходів, але мають непрямі завдяки рекламі, розширенню ринків збуту, підвищенню свого іміджу і рейтингу. Спонсорство, як правило, підтримується державою.