Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
90.83 Кб
Скачать

3.2. Активізація інвестиційної діяльності в пріоритетних галузях економіки міста

3.2.1. Сфера промислового виробництва

В сфері промислового виробництва інвесторів в першу чергу цікавлять вільні земельні ділянки з підведеними комунікаціями, які готові до будівництва нових підприємств, хоча в окремих випадках проявляють інтерес до ділянок, які вже були в використанні та мають готові будівлі. В нашому випадку це можуть бути діючі підприємства, які мають вільні площі. В Хриплинській інвестиційно-промисловій зоні є земельні ділянки виділені під ведення сільськогосподарських робіт, які можуть бути сформовані, як інвестиційні майданчики для пропозиції майбутнім інвесторам.

В 2006р. з метою залучення інвестицій в пріоритетні галузі економіки, модернізації діючих підприємств та створення сучасної виробничої, транспортної та ринкової інфраструктури в м. Івано-Франківську створено зону інвестиційного розвитку на базі Хриплинського промислового вузла — Хриплинську інвестиційно-промислову зону (ХІПЗ).

ХІПЗ розташована у південно-східній частині міста Івано-Франківська і охоплює територію площею близько 612 га. Територія зони забудована промисловими об'єктами та інженерно-транспортною інфраструктурою -300га. В Хриплинській зоні є залізнична колія, автомобільні шляхи та інженерні комунікації (газ, вода, каналізація, електроенергія, зв'язок).

У березні 2007р. було створено Раду з питань розвитку ХІПЗ — постійно діючий колегіальний орган при голові міської ради, до складу якої увійшли представники міської влади, бізнесу та громадськості. Основною ціллю Ради є визначення оптимальних шляхів розвитку зони, а також оперативне вирішення проблемних питань ведення господарської діяльності в ХІПЗ.

У червні 2010р.з метою подальшого розвитку ХІПЗ та прилеглих територій, відповідним рішенням сесії міської ради було продовжено до 2012р. термін дії Комплексної програми розвитку ХІПЗ, визначено план конкретних заходів по її виконанню (заходи щодо вирішення земельних питань, розвитку інфраструктури, організаційно-інформаційні та промоційні заходи, тощо), необхідний обсяг фінансування та відповідальні особи. Планом заходів по реалізації програми передбачено фінансування в розмірі 13,1 млн.грн.

У вище згаданій зоні знаходяться підприємства ТОВ «Українська побутова техніка» та ТОВ «Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед". Обидва стратегічних інвестора є успішним прикладом для залучення нових інвесторів та створення нових підприємств-суміжників, постачальників комплектуючих частин, тощо.

Актуальним питанням покращення інвестиційного середовища міста є проведення повної інвентаризації всіх земельних ділянок міста і території сіл, які входять до складу міської ради. Це дозволить виявити вільні земельні ділянки та сформувати базу даних. На сьогоднішній день в ХІПЗ проведено інвентаризацію частини земель (276 га), що знаходяться на незабудованій частині зони. Складено перелік земельних ділянок та їх власників.

У місті є ряд підприємств, які мають вільні виробничі площі та можуть здавати їх в оренду або створювати спільні підприємства: ВАТ «Індуктор» (загальна площа - 2100 м. кв.) , ВАТ «Родон» (загальна площа -61200м.кв.), ВАТ «Пресмаш» (загальна площа - 11330 м. кв.), ВАТ «Промприлад» (загальна площа - 5885 м. кв.), ВАТ «Івано-Франківський птахокомбінат» (загальна площа - 1310 м. кв.), УТОС (загальна площа - 815 м. кв.), ВАТ ВТШП «Галичина» (загальна площа - 1000 м. кв.), ВО «Карпати» (загальна площа - 13769,5 м. кв.), ВАТ «Арматурний завод» (загальна площа - 5184 м. кв.). ВАТ «Залізобетон та ВАТ «Полімер» мають до продажу або готові здавати в оренду земельні ділянки, відповідно 4 га та 0,5 га. На деяких підприємствах уже є певні напрацювання та успішно реалізуються інвестиційні проекти, зокрема: на ВАТ «Пресмаш» реалізовується проект з виготовлення установок для брикетування соломи, тирси, лузги соняшникового насіння, а також проект по виробництву каркасів для сонячних батарей.

Багато інвестиційних пропозицій є у ТОВ «Машинобудівний завод «Автоливмаш», який знаходиться в ХІПЗ і має значний виробничий і кадровий потенціал. Підприємство може виготовляти сміттєсортувальні заводи для райцентрів, чисельністю мешканців до 50 тис. чол., трелювальні пересувні канатні установки, лінії для одержання деревини з брикетів, тирси (тріски) будь-якої вологості, тощо.

Важливим напрямом співпраці влади та інвесторів в сфері промислового виробництва є підготовка працівників для нових виробництв, особливо тих, де необхідні кадри високої кваліфікації (насамперед, у машинобудуванні, радіоелектроніці). Наше місто має для цього всі можливості так, як є для цього достатній науково-освітній потенціал (Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, Прикарпатський університет ім.. В.Стефаника, Західноукраїнський економіко-правничий університет та ряд інших вищих учбових закладів і профільних ПТУ). Координують і направляють роботу по кадровому забезпеченню Міський центр людських ресурсів виконавчого комітету міської ради та міський центр зайнятості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]