Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трансмісія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
54.27 Кб
Скачать

Трансмісія

Гідромеханічна трансмісія складається:

  1. Гідротрансформатор.

  2. Механічний редуктор

  3. Система керування

  4. Гідравлічна система

  5. Карданна передача

  6. Головна передача

  7. Диференціал піввісі

Гідротрансформатор служить для короткочасного від’єднання двигуна від автомобіля, плавного рушання з місця збільшення крутного моменту (х3).

Трансмісія – агрегат автомобіля який слугує для передавання крутного моменту від двигуна до ведучих коліс. Складові трансмісії: зчеплення, карданна передача, коробка передач, головна передача, диференціал, піввісі.

Трансмісія за способом передавання крутного моменту поділяється:

  1. Механічно ступінчасті

  2. гідравлічна

  3. електрична

  4. гідрообємна

  5. електро-механічна

  6. комбінована

Механічні трансмісії – (прості й планетарні) у коробках передач містяться лише шестерня коробка й фракційне обладнання.

Переваги: високий ККД, компактність, менша маса, надійність в роботі, проста у виробництві та експлуатації.

Механічна трансмісія складається з: коробки передач, зчеплення, карданна передача, ведучий міст, головна передача, диференціал і дві піввісі.

Щеплення слугує для передачі крутного моменту від двигуна до коробки передач, короткочасно роз’єднувати двигун і трансмісію і плавно з’єднувати їх між собою.

За принципом дії:

  1. Фрвкційні

  2. гідравлічні(гідро муфти)

Залежно від форми деталей що труться: конусні, дискові, спеціальні(ленточні, колодочні).

По кількості дисків, за способом створення сили: плунжерні, напівцентробіжні, центр обіжні, електромагнітні.

Коробка передач призначена для зміни момента, що передається по величині і напряму. Її використовують також для довгочасного роз’єднання двигуна і трансмісії.

Ступінчасті коробки класифікуються:

  1. по подвижності валів і осей (розрізняють з нерухомими валами і планетарні)

  2. по кількості валів (двох, трьох і багато-вальний)

  3. по кількості ступеней (2, 3, 4, 5, і багатоступінчасті)

  4. за способом управління (неавтоматичні, напівавтоматичні, автоматичні)

Карданна передача служить для передачі крутного моменту від одного агрегата трансмісії до іншого в тих випадках, коли вісі валів не співпадають і можуть змінювати свое положення. Вона складається з 3-ох основних елементів: карданних шарнірів, карданних валів і їх опора.

Класифікація:

-в залежності від кінематики розрізняють карданні шарніри (нерівних, рівних, кутових швидкостей)

- в залежності від кількості карданних шарнірів

Карданні шарніри рівних кутових швидкостей діляться на: здвоєні, шарикові, кулачкові .

Особливістю переднього ведучого моста автомобілів високої прохідності є в тому що їх передні колеса одночасно є ведучими і керуючими. Мають додаткові пристрої, що дають змогу одночасно передавати силу на керовані колеса.

Складається з: головна передача і диференціал мають таку будову як і головна передача головного моста. Крім цього в привід передніх колес входять піввісі карданні шарніри привідні вали колес.

Карданний шарнір однакових кутових швидкостей передає рівномірне обертання з піввісі на привідний вал при значних кутах між ними і різних положеннях коліс підчас повороту автомобіля. Простий карданний шарнір в цьому випадку пристосовувати на можна так як він забезпечує рівномірне обертання привідного валу.

Підвіска

Підвіска служить для жорсткого з’єднання рами або кузова з мостами(колесами автомобіля) вона зменшує динамічні навантаження на несучу систему і колеса і забезпечує затухання кузова і колес.

Напрвляющий пристрій – забезпечує кінематику руху колес і передає на раму(кузов) силу тяги, гальмівну і бокову силу та їх реактивні моменти.

Упругі елементи змягчають вертикальні динамічні навантаження, які виникають при русі автомобіля по нерівній дорозі.

Амортизатор служить для гасіння коле бань кузова і колес автомобіля.

Залежною називається підвіска коли переміщення одного колеса, викликане нерівностями дороги безпосередньо викликає переміщення другого колеса.

Незалежною називається така підвіска коли кожне колесо даного моста переміщується самостійно, незалежно від інших.

Балансирна підвіска в трьох вісних автомобілях підвіска другої і третьої осей використовується балансирною, що виконує врівноваження, вертикальних навантажень які приходяться на їх колеса. Найбільше розповсюдження отримали залежні ресори балансирної підвіски.

Пневматична підвіска.Пневматична підвіска являє собою двухсекційні круглі балони, які складаються з резино-кордової двослойної оболонки, розділового кільця, натискних кілець, і кріплення.

Пневматичні пружні елементи використовуються, головним чином в підвісках автомобілів у яких навантаження змінюється в широких напрямках(автобуси, автомобілі-самоскиди)

Гілравлічна підвіска. В гідравлічних підвісках приймають диафрагмені упругі елементи.

Основні типи діафрагмених елементи з огранечителем. Кожух зв"язаний з подресорной частю автомобіля, а поршень з непідресорной.

Діафрагмені упругі елементи порівняно з балонними дозволяють зменщіти собисту частину коле бань автомобіля приблизно в два рази.

Перевага пружніх елементів діафрагменого типу являється частота особистихколибань коло статичного положення можливість получення потрібної пружньої характеристики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]