Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СР 2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
146.43 Кб
Скачать

Основні властивості алгоритму.

  1. Визначеність (точність) : кожна команда алгоритму має визначати однозначну дію виконавця.

  2. Результативність  це означає, що алгоритм зводиться до виконання кінцевого числа дій і при цьому завжди є відповідь на запитання завдання .

  3. Дискретність : алгоритм поділено на послідовність окремих кроків; тільки виконавши одну команду, виконавець зможе перейти до виконання наступної.

  4. Зрозумілість : кожен алгоритм складається з орієнтацією на визначеного виконавця.

  5. Масовість : алгоритм має забезпечувати розв’язання всього класу задач даного типу.

Типи алгоритмів.

  • Лінійні  алгоритми, в яких дії виконуються послідовно без перевірки будь-яких умов.

  • Розгалужені  алгоритми, в яких передбачені варіанти описів, в залежності від зміни умов (тобто перевірки умов “якщо - тоді ” в обов’язковому порядку).

  • Циклічні  алгоритми, в яких окремі операції або групи операцій виконуються декілька разів. Їх ще називають алгоритмами з повтореннями.

Алгоритмічна мова.

Перш ніж складати програму для ПК якоюсь мовою програмування, необхідно розробити алгоритм розв’язання задачі і записати його схематично за допомогою блок-схеми. Після цього можна записати алгоритм алгоритмічною мовою.

Алгоритмічна мова ¾ це спеціально створена мова для запису алгоритмів на папері. Правила алгоритмічної мови лежать в основі мов програмування для ПК, тому вивчення алг.мови полегшує освоєння будь-якої мови програмування. Алгоритми- інструкції записуються так, що можуть читатися як звичайні тексти.

Як і кожна мова, алг.мова має свій алфавіт. Основу алфавіту алг. мови складають слова, що вживаються для запису команд, які входять у систему команд виконавця того чи іншого алгоритму. Такі команди називаються простими.

Крім того в алг. мові використовується певна обмежена кількість слів, значення і спосіб уживання яких задано раз і назавжди. Ці слова називаються службовими. При записі алгоритмів вони, як правило, виділяються і записуються в скороченій формі. Використання службових слів робить запис алгоритму більш наочним, а форму подання різних алгоритмів ¾ однаковою.

Алгоритм, записаний алг. мовою, повинен мати назву. Назва вибирається так, щоб було зрозуміло, розв’язання якої задачі описує даний алгоритм. Для виділення назви алгоритму перед ним записується службове слово алг. За назвою алгоритму (зазвичай із нового рядка) записуються його команди. Початок алгоритму позначається словом поч(початок), а кінець ¾ кін. Команди записуються послідовно. При записі однієї команди можна перейти на інший рядок. Якщо кілька команд записуються на одному рядку, то вони розділяються комою з крапкою (;). Послідовність кількох команд алгоритму, що виконуються одна за іншою, називається серією. Серія може складатися і з однієї команди.

Нехай необхідно записати на цій мові деякий лінійний алгоритм. Тоді текст його повинний мати вигляд :

алгоритм ¾ назва алгоритму

аргумент ¾ перелік аргументів із вказівкою їх типу

результати ¾ перелік імен величин - результатів із вказівкою типу

початок ¾ серія вказівок для виконавця

кінець

Підкреслені слова називаються службовими і використовуються при записі будь-якого алгоритму.

Основні типи алгоритмів.