Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lex1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
119.81 Кб
Скачать

1.4. Рівні творчої діяльності

Суть творчого процесу полягає у переосмисленні наявного досвіду, набутих знань та формуванні на цій основі нових комбінацій, рішень. У цьому випадку допустимо говорити про нижчий та вищий рівні творчості. Перший полягає у використанні вже існуючих знань - з розширенні області їх застосування. Творчість вищого рівня - це створення якоїсь, цілком нової (що не має аналогів) ідеї, концепції (яка революціонізує науку, техніку). Наприклад, теорія відносності Ейнштейна.

Винахідницькі задачі розділяють умовно на 5 рівнів, а творчий процес розв'язання задач розділяють на декілька стадій (А, Б, В, Г, Д, Е), кожна з яких може бути пройдена на одному з 5-ти рівнів (див. табл. 1.1).

Можна вважати характерними для:

1-ого рівня - використання готового об'єкта майже без вибору;

2-ого рівня - вибір одного об'єкта з декількох; 5-ого рівня - часткова зміна вибраного об'єкта;

4-ого рівня - створення нового об'єкта чи повна заміна вихідного;

5-ого рівня - створення нового комплексу об'єктів.

Таблиця 1.1 Стадії творчого процесу

Таблиця 1.1 Стадії творчого процесу

Стадії творчого процесу

Рівні

A

Б

В

г

Д

Е

1

Використано готову задачу

Взято готову пошукову концепцію

Використано наявні відомості

Використано готове рішення

Використано готову конструкцію

Впроваджено готову

конструкцію

2

Вибрано

одну з декількох задач

Вибрано одну пошукову концепцію з декількох

Зібрано відомості з декількох джерел

Вибрано одне рішення з декількох

Вибрано одну з декількох конструкцій

Впроваджено модифікацію готової

конструкції конструкції

3

Змінено вихідну задачу

Пошукову концепцію змінено стосовно до умов задачі

Зібрану інформацію змінено стосовно до умов задачі

Змінено відоме рішення

Змінено вихідну конструкцію

Впроваджено нову конструкцію

4

Знайдено нову задачу

Знайдено нову пошукову концепцію

Отримано нові дані, що стосуються задачі

Знайдено нове рішення

Створено нову конструкцію

Конструкцію застосовано по новому

5

Знайдено нову проблему

Знайдено новий метод

Отримано нові дані, що стосуються цієї пооблеми

Знайдено новий принцип

Створено нові принци­пи констру­ювання

Змінено всю система- в як ввійшла hof.'.. конструкцій

6

ВИБІР ЗАДАЧІ

ВИБІР ПОШУКОВОЇ КОНЦЕПЦІЇ

ЗБІР ІНФОРМАЦІЇ

ПОШУК ІДЕЇ

РОЗВИТОК ІДЕ'І В КОНСТРУКЦІЮ

ВПРО­ВАДЖЕННЯ

Слід сказати, що споконвіку винахідники в більшості випадків вирішували задачі методом "спроб та помилок", суть якого полягає у переборі (часто безсистемному, випадковому) можливих варіантів рішення. Вважається, що для задачі першого рівня потрібно зробити декілька спроб, а для кожного наступного рівня кількість спроб збільшується на порядок. Кількість спроб визначає трудомісткість розв'язку задачі.

Таблиця 1.2

Залежність кількості винаходів та трудомісткості від їх творчого рівня

Рівень

1

9

3 4

5

Кількість винаходів. %

32

45

19

3.7

0.3

Кількість спроб

n<10

n·10

n·102

n·103

n·104

Близько 77% винаходів є лише новими конструкціями, вдосконаленнями, для створення яких достатні знання та навики, якими повинен володіти кожен інженер. Разом з тим якісні зміни техніки забезпечують винаходи 3-5 рівнів, які становлять менше четвертої частини всіх зареєстрованих винаходів. В історії техніки називають всього 150-200 винаходів революційного характеру, проте вони визначають рівень техніки, та й престиж країни в цілому. Для створення такого типу винаходів потрібні сотні, а то й тисячі спроб. Основним недоліком методу "спроб та помилок" є психологічна інерція. Разом з тим нерозв'язані задачі вирішуються завдяки дії "естафетного механізму" - тобто хтось робить останнє зусилля і проблема вирішується.

Між задачами різного рівня існує і якісна різниця. Задачі першого рівня і засоби їх вирішення лежать у межах однієї вузької спеціальності, а вже другого рівня в одній області техніки. Для задач третього рівня розв'язання шукають в інших областях. Розв'язання задач четвертого рівня слід шукати не в техніці, а в науці, використовуючи хімічні та фізичні ефекти та явиша. А найбільш складні задачі п'ятого рівня можуть бути розв'язані з використанням нових знань, після того як буде здійснене відкриття.

Сучасна науково-технічна революція потребує вирішення все складніших задач у короткі терміни. Тому необхідно володіти сучасними методиками науково-технічної творчості, що сприятиме досягненню нових оригінальних, визначальних технічних рішень. Поняття "творчість" не € чимось незмінним; зміст, що в нього вкладається, постійно змінюється, творча діяльність піднімається на все виший рівень. Одночасно з цим зростає кількість та рівень задач, які потребують творчого вирішення.

Для вирішення таких задач формують відповідні творчі колективи. Вважають, що у науковому колективі кількість співробітників не повинна перевищувати 20-ти осіб. Встановлено, що близько 90 % нових наукових результатів у природознавстві забезпечують якраз такі колективи. Велику роль тут відіграють взаємовідносини в колективі, надзвичайно важливою є роль керівника. Керувати - означає організувати, передбачати, координувати, контролювати. Керівник повинен: вибирати мету (ціль), складати організаційний план, підбирати та розподіляти кадри, приймати рішення, створювати в колективі творчу атмосферу. Він повинен концентрувати увагу колективу на роботі, а не на взаємостосунках, не нав'язувати власного рішення, спонукати всіх членів колективу (в тему числі й опозиціонерів) до участі з обговоренні проблеми, створювати доброзичливу атмосферу, підсумовувати на окремих стадіях роботи її успіхи та недоліки на шляху до кінцевої мети, застосовувати тактику переходу від дрібних тем до більш складних, але з врахуванням реальних можливостей, проблемно підходити до поставлених питань, не приймати передчасних рішень, коли ще не повністю з'ясована проблема тощо.

Саме у науковій творчості важливе значення має афоризм Аристотеля: "Платон мій друг, але істина є дорожчою". Винахіднику потрібно бути самокритичним, вимогливим до себе, коректно й доказово знайомити наукову громадськість з отриманими науковими результатами, зважати на думку опонентів, якщо вона є слушною.

Результатами творчої роботи можуть бути відкриття, винаходи, раціоналізаторські пропозиції. Встановлення авторства, творчої участі кожного у спільній роботі повинно здійснюватися коректно та об'єктивно - це запорука подальших досягнень. Результати творчої діяльності є об’єктом інтелектуальної власності. Відкриття - надбання цивілізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]