Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ 97-2003.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
766.46 Кб
Скачать

Розділ 1. Загальнотехнічна частина

В об’ємі даного розділу зроблений аналіз технічних даних про аквадистилятор ДЕ-4-2, проведений критичний огляд літературних джерел по операційних столах. Визначено принцип роботи приладу, основні фізичні перетворення які відбуваються під час роботи механізмів.

1.1. Технічна характеристика та призначення приладу

Аквадистилятор ДЕ-4-2 призначений для отримання дистильованої води в аптеках, лікарнях, лабораторіях та інших медичних установах, де є потреба у використанні чистої та надчистої води. Для проведення різного роду досліджень, а також в лікувальних цілях.

Рис. 1.1 Загальний вигляд аквадистилятора ДЕ-4-2

Продудуктивність і витрати води на охолодження даного приладу забезпечуються при умові використання води середньої жорсткості. Аквадистилятор виготовляють для двох видів кліматичних умов УХЛ 4,2 та 04,2 за ГОСТ Р 50444.

Аквадистилятор кліматичного виконання УХЛ 4,2 при експлуатації стійкий до впливу температури від плюс 10 до плюс 35°С при відносної вологості навколишнього повітря 80% при температурі 25°С.

Аквадистилятор кліматичного виконання 04,2 стійкий до впливу температури від плюс 10 до плюс 45°С і відносній вологості навколишнього повітря 98% при температурі 35°С.

Технічні характеристики приладу наступні:

Продуктивність

4±0,4л/год

Вид струму

змінний

Напруга

220В

Частота

50Гц

Потужність

3±0,3кВт

Витрати води на охолодження

120л/год

Габаритні розміри

300х320х610мм

Маса, не більше

18кг

1.2. Аналіз існуючих аналогів

В даний час розроблено та використовується велика кількість самих різноманітних аквадистиляторів.

Невисока вартість, надійність і простота при виготовленні – основні фактори, що характеризують переваги дистиляторів даного виду.

В даній випускній роботі в якості аналогів було розглянуто наступні пристрої:

Дистилятор електричний ДЕ-20 призначений для виробництва дистильованої води в аптеках, лікарнях, різного роду лабораторіях або в інших установах, де є потреба у використанні дистильованої води.

Апарат складається з випарного котла, конденсатора з вбудованим сепаратором і електричного блоку управління. Принцип роботи заснований на конденсації ретельно відсепарованої пари. Водопровідна вода надходить у випарний котел і нагрівається електронагрівачами до кипіння. Рівень води в випарному котлі підтримується автоматично.

Рис. 1.2 Дистилятор води електричний ДЕ-20

Пара, що утворюється, проходячи через ряд сепараторів, потрапляє на стінки конденсатора, що охолоджується зовні водопровідною водою і, конденсуючись, витікає у вигляді дистильованої води. Контроль за рівнем води у випарному котлі здійснюється автоматичним пристроєм - сенсорним датчиком рівня, який у разі пониження рівня води нижче допустимого відключає електронагрівачі від мережі, тим самим оберігає їх від перегорання.

При зниженні рівня води в випарному котлі аквадистилятор інформує персонал сигналом та контрольною лампою на блоці управління. При відновленні подачі води та поповненні випарного котла до робочої позначки, апарат переходить в робочий стан, без додаткового втручання обслуговуючого персоналу.

Переваги:

  1. Зменшене енерго- та водо- споживання. Частина підігрітої води, після використання в контурі охолодження конденсатора, надходить до випарного котла;

  2. Швидкий доступ всередину випарного котла, для очищення стінок і електронагрівачів від утвореного накипу;

  3. Корпус дистилятора виготовлений із нержавіючої сталі на основі хром-нікель-титанового сплаву. Високоякісна сталь гарантує гарну якість дистильованої води, а також великий термін служби апарату;

  4. Електронагрівачі виготовлені з мідно нікелевого сплаву, з підвищеною стійкістю до окиснення;

  5. Персонал інформується сигналом та контрольної лампою про відключення апарату внаслідок зниження рівня води у випарному котлі, що запобігає простоям устаткування;

  6. Простий монтаж, що не вимагає залучення спеціалізованого персоналу;

  7. Аквадистилятор зручний і надійний в експлуатації.

Даний аквадистилятор сертифікований за міжнародним стандартом якості ISO 9001:2000,

Гарантійний термін служби 2роки.

Недоліком є висока споживана потужність даного дистилятора.