Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metrologiya.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

2.Актуальні проблеми сучасної метрології.

Прискорення науково-технічного прогресу перебуває у прямому зв’язку з інтенсивним розвитком метрології і техніки точних вимірювань, необхідних як для розвитку природознавчих і точних наук, так і для створення нової технології і вдосконалення засобів технічного контролю та управління. Усе це ставить перед метрологією низку важливих задач. Основним з них є наступні.

  • Уніфікація одиниць вимірювань на базі широкого втілення міжнародної системи одиниць (про яку ми будемо досить детально говорити пізніше), яка забезпечує єдність одиниць вимірювань для всіх галузей науки і техніки.

  • Вдосконалення еталонів – передбачає значне підвищення вимог до вищої ланки в засобах вимірювань – до еталонів (про які ми теж ще будемо говорити). Точність вимірювань у промисловості у багатьох випадках наближається до гранично можливої при даному стані техніки і, як наслідок, до точності самих еталонів.

  • Забезпечення найменшої втрати точності при передачі розміру одиниць від еталонів зразковим засобам, а від них – робочим засобам вимірювань. Розв’язання цієї проблеми базується на обладнанні сучасних еталонів і способах передачі розміру одиниць і є необхідною умовою підтримки єдності вимірювань, що проводяться в різних місцях і в різний час.

  • Розповсюдження точних вимірювань на галузі дуже малих і великих значень вимірюваних величин. Необхідність передачі розмірів приладам, що вимірюють зникаючі малі або надвеликі значення величин, часто не дозволяє обмежуватись одним еталоном і вимагає створення декількох незалежних спеціальних еталонів для однієї й тієї ж величини.

  • Проведення гранично точних вимірювань в особливих нестандартних умовах, при динамічних режимах, при великих прискореннях, високих або дуже низьких температурах, тисках, частотах.

  • Метрологічне забезпечення вимірювально-управляючих систем. Розвиток вимірювальних і вимірювально-управляючих систем призвів до якісних змін самого процесу вимірювання.

  • Розвиток теоретичної бази вимірювань. Застосування математичної статистики й теорії випадкових функцій у різних галузях науки вимагає вдосконалення метрологічної обробки результатів вимірювань.

  • Вдосконалення метрологічної термінології. Широке розповсюдження автоматичних методів контролю та регулювання вимагає доповнень до існуючих метрологічних понять і уявлень.

  • Вдосконалення методів і засобів вимірювань, що використовуються в геодезії і топографії, медицині і будівництві, хімічній промисловості та інших галузях науки і техніки.

  • Забезпечення надійності вимірюваної інформації. Виконуючи роль наукової основи вимірювальної техніки, метрологія повинна забезпечувати необхідну надійність і правильність одержуваної вимірюваної інформації.

Актуальною сьогодні є проблема розробки інтелектуальних датчиків і на їх базі систем автоматичного контролю, прогнозування та діагностики складних технологічних процесів та наукових досліджень.

Одним із важливих завдань метрології є впровадження методів кваліметрії для контролю за якістю виготовлюваної продукції, особливо продукції харчових виробництв.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]