Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metrologiya.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
338.94 Кб
Скачать

3. Принципи стандартизації.

Комплекс стандартів державної системи стандартизації не може розглядатись як якась абсолютно стабільна догматична сукупність організаційно-методичних положень і правил. Цей комплекс постійно змінюється і поповнюється новими стандартами. Діючи стандарти переглядаються, вдосконалюються і поповнюються. Виконання цих робіт базується на таких основних принципах:

  • обов’язковість дотримання стандартів;

  • перспективність робіт із стандартизації (конкурентноздатність продукції, випереджаючі стандарти);

  • динамічність національної стандартизації;

  • оптимальність (ефективність стандартів);

  • комплектність стандартизації;

  • системність у проведенні робіт.

Обов’язковість додержання стандартів у нашій країні встановлена декретом Кабінету міністрів України «Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення».

Перспективність робіт із стандартизації забезпечується по перше, втіленням стандартів на конкретно здатну продукцію і по друге, розвитком випереджаючої стандартизації. Конкурентноздатність продукції, її асортимент, номенклатура, технічний рівень визначаються аналізом і врахуванням ринкових змін кон’юктури (співвідношення попиту і пропозиції0 продукції.

Динамічність національної стандартизації полягає у періодичному перегляді та аналізі діючих нормативно-технічних документів з метою визначення відповідності їх науково-технічного рівня сучасним досягненням.

Оптимальність (ефективність стандартів) передбачає розробку та прийняття таких норм, правил і вимог, які при застосуванні їх в народному господарстві забезпечують оптимальні з точки зору економіки затрати засобів та ресурсів.

Принцип оптимізації може реалізуватись різними шляхами:

  1. Методом прямого прогнозування за допомогою екстраполяції;

  2. Пошуком оптимальних параметрів об’єктів стандартизації;

  3. Розробкою економіко-математичних моделей (ЕММ) з розв’язанням

їх на електронно-обчислювальних машинах – ЕОМ), зокрема на комп’ютерах.

Комплексність стандартизації забезпечується тим, що одночасно стандартизуються не тільки готові вироби, але і сировина та матеріали, з яких вони виготовляються, а також технологічні процеси, методи підготовки і організації виробництва.

Системність стандартизації безпосередньо пов’язана з поняттям комплексності, оскільки системний підхід до об’єкту стандартизації передбачає виявлення всієї сукупності технічних, соціальних та економічних процесів і знаходження функціональних зв’язків між ними. Це дає можливість ефективно управляти згаданими процесами і всім комплексом в цілому.

Система – це упорядкована множина елементів. Пов’язаних певними співвідношеннями для здійснення загальної функції. Прикладом системи служать складові системи та елементи проекту внутрігосподарського землеустрою. Таким чином, принцип системності здійснюється шляхом врахування максимальної кількості факторів, що впливають на досягнення кінцевого результату при проведенні робіт із стандартизації.

Тема: «Методичні основи, порядок розробки, затвердження і втілення стандартів»

1. Методичні основи стандартизації.

2. Порядок розробки, затвердження і втілення стандартів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]