Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostiyna_robota_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
58.88 Кб
Скачать

8

Самостійна робота №1

Тема: Основні особливості вибору апаратного та програмного забезпечення

Кількість годин: 6 годин

Знати: основні дії при установці і підключенні зовнішнього модему

Вміти: інсталювати драйвер модему.

Вибір архітектури комп'ютера

Коли прийнято рішення про роботу в мережі Internet, необхідно визначитися, чи є у наявності відповідні апаратурні та програмні засоби. Вимоги до апаратних засобів в Internet не дуже жорсткі, але все таки потрібно враховувати декілька фактів. Мінімальний обсяг потрібних компонент наступний:

– рахунок (доступ) до Internet;

– комп'ютер або термінал;

– модем або з'єднання;

– проста комунікаційна програма;

– програма пошти;

– вхідне ім'я;

– пароль.

Рахунок Internet (або просто рахунок – account) означає доступ до Internet. Зустрічаються також терміни обслуговування Internet, з'єднання Internet. Всі вони визначають одне і те саме – можливість ввійти в Internet і користуватись її послугами.

Для роботи в Internet потрібно деяке електронне обладнання. У випадку прямого з'єднання з комп'ютером сервісної компанії (тобто при роботі в організації) самостійно встановлювати з'єднання не потрібно. Але при вході по телефону (набірне пряме або набірне термінальне з'єднання) необхідний справжній комп'ютер з модемом та комутаційною програмою. Це пояснюється тим, що ваш комп'ютер має визвати по телефону комп'ютер із сервісної компанії та підключитися до нього.

Вибір комп'ютера для підключення до мережі Internet досить широкий. Можливо застосовувати будь-який IBM-сумісний комп'ютер, комп'ютер архітектури Macintosh, робочу станцію UNIX або будь-який комп'ютер, що має модем (або до якого можливо підключити модем) і комунікаційну програму.

Для набірного термінального з'єднання потужний комп'ютер, наприклад, PC з процесором Пентіум та 24-бітним кольоровим монітором не потрібен. При бажанні можливо працювати на старому PC та з процесором 8086 із монохромним монітором.

У випадку набірного прямого з'єднання потрібний дещо потужніший комп'ютер. Розроблено багато комунікаційних програм для ОС MS DOS, але більшість з них розрахована на середовище Windows. Для роботи з Windows як мінімум необхідний комп'ютер з процесором 286, а краще – з процесором 386 або 486. Розроблені комунікаційні програми для комп'ютера Macintosh, але для IBM PC існує більш широкий вибір.

При виборі архітектури комп'ютера для з'єднання в мережі Internet, можливо зупинитися на комп'ютері або простому терміналі, що складається з клавіатури та монітора, які підключені безпосередньо до комп'ютера вашої організації.

Поняття простий термінал означає обладнання, яке не володіє обчислювальними можливостями, а може тільки передавати та приймати текст. Найбільшого поширення отримав термінал типу VT 100. Він був розроблений фірмою DEC, а потім перетворився на стандарт, тому більшість виробників виробляють термінали, що імітують роботу VT 100.

Особливості з'єднання та вибір модему

У випадку використання простого терміналу потрібно тільки підключення до комп'ютеру, що знаходиться в організації. Таке підключення виконає системний менеджер.

При використанні набірного прямого чи набірного термінального рахунку, які потребують телефонного зв'язку з комп'ютером сервісної компанії, необхідний модем. Існують модеми двох видів – внутрішні та зовнішні. Внутрішній модем – це друкована плата, що вставляється до слоту всередині комп'ютера, а телефонна лінія підключається в гніздо на платі модему. Зовнішній модем – блок, що містить плату, яка дуже схожа на плату внутрішнього модему. Необхідно з'єднати кабелем послідовний порт комп'ютера (один із роз'ємів на задній стороні) та аналогічний роз'єм на блоці модему. До блока модему підключається телефонна лінія.

Внутрішній та зовнішній модеми являють собою одні й ті самі пристрої, але розташовані в різних місцях. Зовнішній модем дещо дорожчий, для нього потрібний корпус і роз'єм для живлення.

Чим більше швидкодія модему, тим краще. У випадку набірного прямого з'єднання необхідно використовувати швидкодіючий модем. Швидкість передачі нижче 9600 біт/сек буде недостатньою і навіть незадовільною, тому краще працювати зі швидкістю 14400 біт/сек. Сервісні компанії обіцяють перехід на швидкість 28800 біт/сек, і в найближчий час вона може бути доступна.

Вибір модему також залежить від архітектури комп'ютера. Якщо в комп'ютері вже є модем, використовуйте його, а коли немає, потрібно звернутись за рекомендацією до сервісної компанії.

Нові швидкісні модеми в США коштують 300-500 дол., середньо-швидкісні модеми (14400 біт/сек) – 100-150 дол., причому їх вартість постійно зменшується. Краще купувати модеми у фірм з високою репутацією: MicroWarehouse, PC/Mac, Zone або Direct Micro.

У майбутньому модеми стануть непотрібними. З'являться цифрові телефонні лінії, потрібно буде просто підключити комп'ютер до телефонної мережі та передавати цифрові сигнали на інший комп'ютер. Операції модуляції-демодуляції з використанням аналогових сигналів відійдуть у минуле. Звичайно, швидкість цифрової передачі буде значно вищою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]