Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 --- 1.03.12.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
40.35 Кб
Скачать

Оборотні фонди

1.Склад і структура оборотних фондів. 2.Нормування витрат матеріальних ресурсів. 3.Оцінка та основні напрями кращого використання оборотних фондів.

Оборотні фонди - це частина виробничих фондів, які використовуються у вигляді предметів праці, що повністю споживається в кожному виробничому циклів і повністю переносять свою вартість на вартість новоствореної продукції.

Оборотні фонди знаходяться в постійному русі починаючи від надходження предметів праці на склад до отримання готової продукції і переходу її в сферу обігу.

ОФ поділяються на 3 групи:

  1. Виробничі запаси – це найбільша складова оборотних фондів у загальному їх обсязі. Частка до 70-80 % у структурі оборотних фондів. Сюди включається: сировина, основні та допоміжні матеріали, покупні напівфабрикати та комплектуючі, тара, паливо, запчастини, малоцінні та швидкозношувальні предмети терміном використання до одного року.

  2. Незавершене виробництво та напівфабрикати власного виготовлення. Незавершене виробництво - ті самі предмети праці, які вже перебувають в процесі виробництва.(в процесі транспортування, на різних стадіях обробки, на робочих місцях). Напівфабрикати – повністю пройшли обробку в одному цеху, подальшу обробку будуть проходити в інших цехах підприємства.

  3. Витрати майбутніх періодів – не є речовим змістом готової продукції, з них не виготовиш безпосередню продукцію, завжди перебувають в грошовому виразі. Витрати майбутніх періодів – витрати які були здійснені в даному періоді, але на собівартість продукції будуть частинами віднесені в майбутньому періоді. Витрати пов’язані з освоєнням і розробкою нових видів продукції. Витрати пов’язані з придбанням науково-технічної, комерційної інформації. Передплата періодичних видань.

Структура оборотних фондів - співвідношення окремих елементів або групи оборотних фондів до їх загального обсягу.

Чинники вплину на формування структури:

  • Особливості продукції та технології її виготовлення

  • Умови забезпечення підприємства сировиною та матеріалами.

  • Характер сировини

2.Нормування витрат матеріальних ресурсів.

Головною умовою раціонального використання матеріальних ресурсів є їх нормування. При здійснені нормування в перу чергу необхідно визначити норму витрат матеріальних ресурсів та структуру норми.

Норма витрат матеріальних ресурсів – це гранично допустима величина сировини, матеріалів, палива, енергії, які можуть бути витрачені на випуск одиниці продукції певної якості за певних організаційно-технічних умов на конкретному підприємстві.

Класифікація за такими ознаками:

  1. За призначенням або за видами:

    1. Палива

    2. Матеріалів

    3. Енергії і т.д.

  2. За періодом дії

    1. Поточні

    2. Річні

    3. Перспективні

  3. За масштабами застосування

    1. Індивідуальні (на певний вид)

    2. Групові (на кількість)

  4. За ступенем деталізації об’єкту нормування – на деталь, вузол, на одиницю готової продукції.

Структура норми витрат матеріальних ресурсів – це склад та співвідношення окремих її елементів. Для більшості видів матеріальних ресурсів норма витрат має наступний вигляд: Нвмр=Вк+Втехнолог+Ворг-техн, де Вк – витрати матеріалів чи сировини корисні(чисті) на одиницю продукції; Втехн – втрати технологічні або відходи; Ворг-техн – втрати організаційно-технічні – матеріалів, сировини при транспортуванні, зберіганні і т.д.

Методи нормування:

  1. Аналітично-розрахунковий – даний метод є найбільш прогресивний, оскільки він ґрунтується на детальному аналізі первісної, конструктивної або технічної документації, а також на основі аналізу результатів науково-дослідних робіт.

  2. Дослідно-виробничий – за допомогою даного методу норми витрат матеріальних ресурсів встановлюється за результатами дослідних випробувань проведених безпосередньо в цехах на робочих місцях. Цей метод ефективний в тих випадках, коли норму неможливо розрахувати через відсутність даних або через складні розрахунки.

  3. Звітно-статистичний – норми витрат матеріальних ресурсів розраховуються на основі звітних даних про фактичне використання сировини та матеріалів. Нічого принципового у процесі виробництва не змінилось.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]