Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
краткий конспект лекц по МЭ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
282.11 Кб
Скачать

Відмінні риси нафта

1. Асиметричний характер, що виникає з того, що на США доводиться близько 85% ВВП і пром.производства трьох країн.

2. Асиметрія рівнів розвитку між високо розвиненими країнами (США і Канада) і Мексикою, що розвивається.

3. Асиметрія інтенсивності двосторонніх эк.отношений (США - Канада, США - Мексика), відсутність зрілих економічних відносин між Канадою і Мексикою. Так частка Мексики у ВТО Канади трохи більше 1% в 1993 році. У Канади взагалі дуже низький ТЕ з Латинською Америкою, і Мексика займає в ньому 1 місце. У загальному об'ємі іноземних інвестицій до Канади на Мексику доводиться 1.5%.

Особливості економічної інтеграції країн Латинської Америки

Сьогодні існують декілька крупних регіональних угрупувань:

  1. Латиноамериканська асоціація інтеграції (ГАВКІТ), в її рамках утворені:

  1. Андськая група

  2. Лаплатськая група

  3. Амазонській пакт

  1. Карибське співтовариство (КАРІКОМ) - яка раніше називалася Карібська асоціація вільної торгівлі

  2. Центрально-американський спільний ринок

  3. Латиноамериканська економічна система (лаес)

  4. Меркосур (інтеграція країн південного конуса)

Серед всіх угрупувань можна виділити 4 групи:

  1. Класичні торгові союзи (ЗСТ), наприклад, угрупування вказане в п.2;

  2. Багатонаціональні промислово-координаційні і консультантські організації (основна увага надається: виробнича інтеграція, розробка сумісних скоординованих планів розвитку енергетики, нафтовидобувної промисловості, верстатобудування; приклад - ЛАЕС;

  3. Об'єднання, які спільними зусиллями розробляють окремі проекти, наприклад Лаплатськая група, що займається питаннями економіки і екології басейну річок Ла-платня, переходить до комплексних програм;

  4. Прикордонна інтеграція, як в АТР (трикутники зростання), приклад: Чилі - Колумбія, Чилі- Венесуела, Колумбія - Еквадор - Венесуела (ці країни входять в ЗСТ);

Окрім цих чотирьох типів можна виділити п'ятий різновид регионалізма: регіональна співпраця у вигляді утворення асоціацій країн, виробляючих і експортуючих певний вигляд товарів. Прикладом цього може служити Латиноамериканська асоціація виробників м'яса, Асоціація латиноамериканських країн і країн Карібського басейну - експортерів цукру.

Особливості економічної інтеграції країн Азії

  1. Найспішніше на протязі майже 30 років діє Асоціація країн Південно-східної Азії (АСЕАН), в яку входять один з чотирьох азіатських “драконів” – Сінгапур, а також НІС “нової хвилі” – Малайзія, Індонезія, Таїланд, Бруней і Філіппіни. В кінці 1995 р. ухвалене рішення про створення повноцінної зони вільної торгівлі до 2003 року.

Перспективи розвитку економічної інтеграції в Східній Азії в значній мірі пов'язують із створенням організації Азіатсько-тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС). У неї входять 18 держав Азії, а також Північної і Південної Америки. Відповідно до планів АТЕС передбачається до 2020 р. утворити найбільшу в світі зону вільної торгівлі без митниць і внутрішніх бар'єрів.

З 1981 р. створена і функціонує Рада із співпраці ряду арабських держав, включаючий Саудівську Аравію, Кувейт, Катар, Бахрейн, Об'єднані Арабські Емірати і Оман (“нафтова шестірка”). У 1992 р. було оголошено про створення Організації економічного співробітництва центрально-азіатських держав (ОЕС—ЕКО). Ініціаторами її створення стали Іран, Пакистан і Туреччина. ОЕС—ЕКО, за задумом засновників, повинна стати прообразом майбутнього Центрально-азіатського спільного ринку, який повинен включати в себе і мусульманські республіки СНД — середньоазіатські, Казахстан, Азербайджан.

Особливості економічної інтеграції країн Африки