Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 10.2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
33.94 Кб
Скачать

3. Пенсійні виплати

Пенсійні внески до пенсійного фонду сплачуються у розмірах та у порядку, встановлених пенсійним контрактом, відповідно до умов обраних пенсійних схем. Зазначені в пенсійному контракті розміри сплачуваних до пенсійного фонду пенсійних внесків можуть змінюватися відповідно до умов обраних пенсійних схем.

Рада пенсійного фонду має право встановити мінімальний розмір пенсійних внесків - 10 відсотків мінімальної заробітної плати у розрахунку на один місяць.

Максимальний розмір пенсійних внесків за пенсійними схемами недержавного пенсійного забезпечення не обмежується.

Підставами для здійснення пенсійних виплат пенсійними фондами є:

1) досягнення учасником фонду пенсійного віку, визначеного відповідно до Закону Про недержавне пенсійне страхування;

2) визнання учасника фонду інвалідом;

3) медично підтверджений критичний стан здоров'я (онкозахворювання, інсульт тощо) учасника фонду;

4) виїзд учасника фонду на постійне проживання за межі України;

5) смерть учасника фонду.

Пенсійна виплата може бути таких видів:

1.Довічні пенсії (довічні ануїтети) виплачуються учасникам фондів страховими організаціями, з якими ці учасники уклали договір страхування довічної пенсії, за рахунок грошових коштів, перерахованих страховій організації.

Договір страхування довічної пенсії укладається між учасником фонду та страховою організацією згідно із законодавством про страхування з урахуванням вимог, передбачених Законодавством та пенсійним контрактом, після настання пенсійного віку, визначеного учасником фонду.

Для укладення договору страхування довічної пенсії учасник фонду подає страховій організації довідку адміністратора про обсяг належних йому пенсійних коштів.

Учасник фонду повідомляє адміністратора про обрану ним страхову організацію та подає письмову заяву про перерахування до цієї страхової організації належних йому пенсійних коштів. Учасник фонду, крім учасника накопичувальної системи пенсійного страхування, має право перерахувати до страхової організації свої пенсійні кошти повністю або частково.

2.пенсія на визначений строк – виплачується протягом строку, що визначає учасник фонду, але він не може бути меншим 10 років з моменту першої пенсійної виплати. Якщо учасник не задоволений роботою Фонду, то він має право у будь-який час (з моменту вступу у дію договору на виплату пенсії) подати заяву адміністратору фонду про переведення цих коштів у інший НПФ, чи укласти зі страховою організацією договір зі страхування довічної пенсії;

Виплата пенсії на визначений строк:

У разі, якщо вік особи входить у пенсійний вік для недержавного пенсійного забезпечення (для чоловіків – з 50 років, для жінок – з 45 років), то вона має право на отримання недержавної пенсії з ВПФ .

Для отримання пенсії  необхідно подати Адміністратору фонду заяву про визначення пенсійного віку. Така заява має бути написана в будь-який час, але не пізніше, ніж за два місяці до дати настання пенсійного віку, який самостійно обираний особою.

На дату настання пенсійного віку, обраного особою, Адміністратор фонду здійснює підрахунок коштів на індивідуальному пенсійному рахунку, після чого з особою укладають договір про виплату пенсії на визначений строк. У договорі особа самостійно визначає термін (він не може бути менше 10-ти років) протягом якого терміну вона бажає отримувати пенсію. Недержавна пенсія буде виплачуватись на банківський рахунок особи, а за відсутності такого – буде надсилатись на її адресу поштовим переказом.

Звертаємо увагу, що на залишок коштів на пенсійному рахунку щомісячно буде розподілятись інвестиційний дохід, внаслідок чого з кожним місяцем сума недержавної пенсії зростатиме.

Виплати за договором про виплату пенсії на визначений строк при здійсненні щомісячних виплат оподатковуються (застосовується 9% ставка податку на доходи фізичних осіб).

Якщо сума належних учаснику фонду пенсійних коштів на дату настання пенсійного віку учасника не досягає суми, достатньої для забезпечення протягом 10 років щомісячної виплати у розмірі 50% офіційно затвердженого прожиткового мінімуму, визначеного законом для непрацездатних громадян (станом на 01.01.2012 р. - 822 грн * 50% * 12 * 10 = 49320,00 грн.). Адміністратор фонду може за бажанням особи виплатити таку суму одноразово. У даному випадку оподаткування виплат буде здійснюватись із застосуванням ставок податку для одноразових пенсійних виплат.

3.одноразова пенсійна виплата – проводиться на вимогу учасника фонду у наступних випадках:

- критичного стану здоров‘я (онкозахворювання, інсульт тощо) або настання інвалідності цього учасника, підтвердженого відповідним документом органу медико-соціальної експертизи згідно із законодавством;

- у випадку, якщо сума належних учаснику фонду пенсійних коштів на дату настання його пенсійного віку учасника не досягає суми, достатньої для забезпечення протягом 10 років щомісячної виплати у розмірі  офіційно затвердженого прожиткового мінімуму, визначеного законом для непрацездатних громадян – на даний момент (2012 рік) він складає 49 320 грн.;

- виїзду учасника фонду на постійне проживання за межі України.

Крім того, пенсійні кошти учасників успадковуються у відповідності з нормами цивільного права України. Пенсійна виплата здійснюється одноразово також спадкоємцю учасника фонду, а у разі смерті – його спадкоємці, подають Адміністратору фонду заяву і документи, котрі підтверджують їх право на отримання такої виплати.