Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 8.1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
26.89 Кб
Скачать

Тема 8. Страхування на випадок безробіття

1. Необхідність та економічний зміст страхування на випадок безробіття

2. Принципи та основні поняття страхування на випадок безробіття

3. Доходи бюджету Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття

С. р.

4. Контроль за сплатою страхових внесків

5. Відповідальність платників страхових внесків

Мета: розкрити економічну сутність та необхідність страхування на випадок безробіття, охарактеризувати доходи бюджету ФСС ВБ

Література (основна та додаткова)

  1. Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття: Закон від 02.03.2000 р. № 2213–ІІІ // zakon.rada.gov.ua

  2. Про зайнятість населення: Закон від 01.03.91 р. № 803-ХІІ // zakon.rada.gov.ua

  3. Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за ЗДСС затверджено Постановою КМУ від 26.09.01 №1266 (із змінами та доповненнями) // zakon.rada.gov.ua

  4. Внукова Н. М. Соціальне страхування: Навчальний посібник / Н. М. Внукова, Н. В. Кузьминчук—К.: Кондор, 2006.—С. 161-171

  5. Юрій С.І. Соціальне страхування / Юрій С.І., Шаварина М.П., Шаманська Н.В. – К.: Кондор.—2004. – С. 292 – 342.

1. Необхідність та економічний зміст страхування на випадок безробіття

Для управління соціальним страхуванням на випадок безро­біття, збору та акумуляції страхових внесків, контролю за викорис­танням коштів, здійснення виплат матеріального забезпечення та падання соціальних послуг з 1 січня 2001 р. запроваджена система загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, почав функціонувати Фонд загальнообов'язкового державною соціального страхування України на випадок безробіття (ФСС ВБ), який є правонаставником Державного фонду сприяння зайнятості населення. Він є цільовим централізова­ним страховим фондом, некомерційною самоврядною організа­цією. Основними напрямами діяльності є управління соціальним страхуванням на випадок безробіття, збір і акумуляція страхових внесків, контроль за використанням коштів, виплата матеріально­го забезпечення та надання соціальних послуг, виконання інших функцій згідно з статутом. Держава є гарантом забезпечення за­страхованих осіб та надання їм відповідних соціальних послуг.

Управління ФСС ВБ здійснюється його правлінням, виконав­чою дирекцією та її робочими органами. Функції виконавчої ди­рекції покладаються на Державний центр зайнятості, а її робочих органів — на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, об­ласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міжрайонні, міські та районні в містах центри зайнятості.

Законодавство про страхування на випадок безробіття скла­дається з Основ законодавства України про загальнообов'язко­ве державне соціальне страхування, Закону України «Про загаль­нообов'язкове державне соціальне страхування на випадок без­робіття» (визначає правові, фінансові та організаційні засади загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття), Закону України «Про зайнятість населен­ня» та інших нормативно-правових актів, що регулюють відно­сини у сфері страхування на випадок безробіття, а також міжна­родних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Якщо міжнародним договором України, згода на обов'яз­ковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж ті, що передбачені законодавством України про страхування на випадок безробіття, то застосовуються норми міжнародного договору.

Нормативно-правові акти щодо загальнообов'язкового дер­жавного соціального страхування на випадок безробіття розроб­ляються, реєструються і застосовуються відповідно до законо­давства України.

Згідно ст. 1 Загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випа­док безробіття - система прав, обов'язків і гарантій, яка перед­бачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалеж­них від застрахованих осіб обставин та надання соціальних по­слуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.