Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залізничним трансп.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
99.84 Кб
Скачать
  1. Зберігання нафти та нафтопродуктів.

На всіх підприємствах ведеться облік нафти і нафтопродуктів із записом у журналі реєстрації проведення вимірювань нафтопродуктів (нафти) у резервуарах за формою N 7-НП (додаток 6) (на НПЗ у спеціальних регістрах складського обліку) для кожного резервуара з відображенням усіх технологічних операцій, що здійснюються кожною зміною.

Для підприємств, укомплектованих для зберігання світлих нафтопродуктів винятково резервуарами місткістю до 100 куб.м, ведення обліку для кожного резервуара не є обов'язковим. Відображення технологічних операцій ведеться за марками нафтопродукту.Сторінки журналу нумеруються, шнуруються і скріплюються печаткою та підписом керівника підприємства (організації). Дизельне паливо різних видів (залежно від масової частки сірки) повинно зберігатися в окремих резервуарах. Нафта та нафтопродукти мають зберігатись відповідно до вимог ДСТУ 4454.

Для зберігання нафти і нафтопродуктів застосовують види сховищ відповідно до додатка 1. Палива, зберігають в металевих резервуарах з внутрішніми антикорозійними покриттями, застосування яких у контакті з цими нафтопродуктами має бути дозволене Державною міжвідомчою комісією з випробування палив, масел, мастил і спеціальних рідин при Держстандарті СРСР. Антикорозійні покриття мають бути стійкі до дії нафтопродуктів (нафти), підтоварної води, пари (чи гарячої води). Допускалося до 01.01.93 зберігати вказані палива в резервуарах без внутрішніх покриттів. Необхідність захисту від корозії внутрішньої поверхні резервуарів для зберігання інших нафтопродуктів і нафти, а також способи захисту встановлюються галузевою документацією.

Бензини і нафти слід зберігати в резервуарах з плаваючим дахом або понтоном або обладнаних газовим обв'язуванням залежно від умов експлуатації резервуарів. Допускається зберігати бензини і нафти в резервуарах без понтонів і газового обв'язування до капітального ремонту, а також на підприємствах тривалого зберігання. Не допускається зберігати авіаційні бензини в резервуарах з плаваючим дахом.

Нафту і нафтопродукти кожної марки слід зберігати в окремих резервуарах, що виключають попадання в них атмосферних опадів і пилу. Металеві резервуари, за винятком резервуарів підприємств тривалого зберігання, повинні піддаватися періодичній зачистці:

- не менше два раз на рік - для палива для реактивних двигунів, авіаційних бензинів, авіаційних масел і їх компонентів, прямогінних бензинів;

- допускається за наявності на лінії закачування засобів очищення з тонкістю фільтрування не більше 40 мкм зачищати резервуари не менше одного разу в рік;

- не менше одного разу в рік - для присадок до мастильних масел і масел з присадками; не менше одного разу в два роки - для інших масел, автомобільних бензинів, дизельних палив, парафінів і аналогічних за фізико-хімічними властивостями нафтопродуктів.

Металеві і залізобетонні резервуари для нафти, мазуту, моторних палив і аналогічних за фізико-хімічними властивостями нафтопродуктів слід зачищати в міру необхідності, визначуваною умовами збереження їх якості, надійній експлуатації резервуарів і устаткування. Знаходься води і забруднень з резервуарів слід видаляти не рідше за один раз в рік.

При зберіганні нафтопродуктів в резервуарах не допускається наявність підтоварної води вище за мінімальний рівень, забезпечуваного конструкцією пристрою для дренажу води.

Застигаючі нафтопродукти слід зберігати в резервуарах, обладнаних стаціонарними або переносними засобами обігріву, що забезпечують збереження якості в межах вимог НТД на нафтопродукт. Нафтопродукти в тарі слід зберігати на стелажах, піддонах або в штабелях в критих складських приміщеннях, під навісом або на спланованому майданчику, захищеному від дії прямих сонячних променів і атмосферних опадів. Тару з нафтопродуктами встановлюють пробками вгору. Пластичні мастила в картонних навивних барабанах слід зберігати в піддонах кришками вгору не більше ніж в три яруси в критих складських приміщеннях. Допускається зберігати будівельний бітум на відкритих асфальтованих або бетонованих майданчиках. Нафтовий кокс зберігають в закритих приміщеннях, бункерах. Допускається зберігати непрожарений кокс на асфальтованих або бетонованих майданчиках, в бетонованих ямах. Зберігання пакетованих нафтопродуктів - по ГОСТ 26663.