Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
WiFi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
463.94 Кб
Скачать

1.Які методи кодування сигналів використовуються в стандарті 802.11?

Пряме послідовне розширення спектру (Direct Sequence Spread Spectrum - DSSS)

Розширення спектру стрибкоподібною перебудовою частоти (Frequency Hopping Spread Spectrum - FHSS)

2.Якім чином визначає колізії мас-рівень в мережі 802.11?

Замість неефективного в бездротових мережах прямого розпізнавання колізій по методу CSMA/CD тут використовується їх непряме виявлення. Для цього кожен переданий кадр повинен підтверджуватися кадром позитивної квитанції, що посилається станцією призначення. Якщо ж після закінчення обумовленого тайм-ауту квитанція не поступає, станція-відправник вважає, що відбулася колізія. Режим доступу DCF вимагає синхронізації станцій. У специфікації 802.11 ця проблема вирішується достатньо елегантно - тимчасові інтервали починають відлічуватися від моменту закінчення передачі чергового кадру (рисунок 8). Це не вимагає передачі яких-небудь спеціальних синхронізуючих сигналів і не обмежує розмір пакету розміром слота передати кадр, зобов'язана заздалегідь прослуховувати середовище. Стандарт IEEE 802.11 передбачає два механізми контролю активності в каналі (виявленняносійної частоти): фізичний і віртуальний. Перший механізм реалізований на фізичному рівні і зводиться до визначення рівня сигналу в антені і порівняння його з пороговою величиною. Віртуальний механізм виявлення несе заснований на тому, що в передаваних кадрах даних, а також в кадрах, що управляють, АСК і RTS/CTS міститься інформація про час, необхідний для передачі пакету (або групи пакетів) і отримання підтвердження. Всі пристрої мережі отримують інформацію про поточну передачу і можуть визначити, скільки часу канал буде зайнятий, тобто пристрій при встановленні зв'язку повідомляє всі, на який час воно резервує канал. Як тільки станція фіксує закінчення передачі кадру, вона зобов'язана відлічити інтервал часу, рівний міжкадровому інтервалу (IFS). Якщо після закінчення IFS середовище все ще вільне, починається відлік слотів фіксованої тривалості. Кадр можна передавати тільки на початку якого-небудь із слотів за умови, що середовище вільне. Станція вибирає для передачі слот на підставі усіченого експоненціального двійкового алгоритму відстрочення, аналогічного використовуваному в методі CSMA/CD.

3.Чи може станція мережі 802.11 передати кадр інший станції цієї ж мережі не безпосередньо, а через точку доступу?

Так, може. Даний режим називається HotSpot, який використовує AccessPoint.

4.З якою метою в режимі dcf дозволений для передачі кадрів період часу

ділиться на слоти? З яких міркувань обирається тривалість слоту?

Кадр CTS повинен оповістити про захоплення середовища ті станції, які знаходяться поза зоною сигналу станції-відправника, але в зоні досяжності станції-одержувача, тобто є прихованими терміналами для станції-відправника. Максимальна довжина кадру даних 802.11 рівна 2346 байт, довжина RTS-кадру - 20 байт, CTS-кадру - 14 байт. Оскільки RTS- і CTS-кадри набагато коротше, ніж кадр даних, втрати даних в результаті колізії RTS- або CTS-кадрів значно менше, чим при колізії кадрів даних. При перешкодах іноді трапляється, що втрачаються великі фрейми даних, тому можна зменшити довжину цих фреймів шляхом фрагментації. Фрагментація фрейма - це виконувана на рівні MAC функція, призначення якої - підвищити надійність передачі фреймів через бездротове середовище. Під фрагментацією розуміється дроблення фрейма на менші фрагменти і передача кожного з них окремо (рисунок 10). Передбачається, що вірогідність успішної передачі меншого фрагмента через зашумлене бездротове середовище вище. Отримання кожного фрагмента фрейма підтверджується окремо; отже, якщо який-небудь фрагмент фрейма буде переданий з помилкою або вступить в колізію, передавати повторно доведеться тільки його, а не важ фрейм. Це збільшує пропускну спроможність середовища. Розмір фрагмента може задавати адміністратор мережі. Фрагментації піддаються тільки одноадресні фрейми. Широкомовні, або багатоадресні, фрейми передаються цілком. Крім того, фрагменти фрейма передаються пакетом, з використанням тільки одній ітерації механізму доступу до середовища DCF.

Хоча за рахунок фрагментації можна підвищити надійність передачі фреймів в бездротових локальних мережах, вона приводить до збільшення "накладних витрат" МАС-протоколу стандарту 802.11. Кожен фрагмент фрейма включає інформацію, що міститься в заголовку 802.11 MAC, а також вимагає передачі відповідного фрейма підтвердження. Це збільшує число службових сигналів МАС-протоколу і знижує реальну продуктивність бездротової станції. Фрагментація - це баланс між надійністю і непродуктивним завантаженням середовища.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]