Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
chiselni_metodi_2_vipravleno (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.61 Mб
Скачать

2.4. Метод хорд і метод дотичних

(Загальні питання)

Далі розглянемо методи хорд і дотичних уточнення коренів рівнянь.

Ці методи відносяться до методів послідовних наближень . Наближення до кореня знаходяться так: якщо відомо попередній наближений (n=0, 1, 2, ...), то подальше наближення обчислюється за формулою

(2.6)

де Р - деякий вираз, що встановлює зв'язок між попереднім і наступним наближеннями. Починається процес з будь-якого числа з відрізка ізоляції кореня - початкового принаближення.

Формула виду (2.6) називається рекуррентной формулою, а отриману з її допомогою послідовність наближень називають ітераційної послідовністю

Отже, нехай дано рівняння (2.1): > = 0, корінь t якого відділен на відрізку [а; b].

При уточненні кореня обома методами будемо вважати, що значеннями) функції f нa кінцях відрізку мають різні знаки, крім того, функція f має неперервні похідні f ' і f" з відмінними від нуля і зберігающими постійний знак значеннями при всіх x є [a;b].

Для виконання наведених умов іноді доводиться звужувати спочатку знайдені відрізки ізоляції кореня.

З курсу математичного аналізу [3, гл. VII] відомо, що при f '(x)> 0 на [а; b] функція зростає на цьому відрізку; при f '(x) <0 -спадає; при f "(х)> 0 графік функції увігнутий, а при f (х) <0 - опуклий.

Можливі чотири випадки:

1) f '> 0, f "> 0 - функція зростає, графік увігнутий;

2) f '<0, f "<0 - функція убуває, графік опуклий;

3) f '> 0, f "<0 - функція зростає, графік опуклий;

4) f '<0, f "> 0 - функція убуває, графік увігнутий.

Від того, який з випадків має місце, залежить рекурентна формула (в методі хорд) і правило вибору початкового наближення (В обох методах).

Покажемо, що, замінюючи відповідним чином при різних комбінації знаків похідних вихідну функцію f іншими функціями g, можна замість (2.1) розглядати рівняння виду

g(x)=0, (2.1')

для яких має місце тільки один з перерахованих випадків (Наприклад, перший).

Випадок 1. f '(x)> 0 і f"(x)>0 на [а; b]. Можна вважати його основним і саме при таких умовах вирішувати проблему уточнення коренів обома методами. Відповідний графік функції зображений на рис. 2.3.

Випадок 2. f '(x) <0, f " (х)<0 на [а; b]. Візьмемо функцію g: g(х) = - f (x) (рис. 2.5, а). Тоді g '(х) = - f (x)> 0, g "(х) = - f " (x)>0 і приходимо до першого випадку. Зауважимо, що тут рівняння (2.1) і (2.1 ') рівносильні.

Випадок 3. f '(x)> 0 і f "(х) <0 на [а; b]. Нехай g: g(х) = - f (- х) (Рис. 2.5, б). Тоді коренем рівняння (2.1 ') буде - t, а відрізком його ізоляції є [- b; - а]. Для доказу позитивності похідних функції g на [- b; - а] позначимо z = - х. Очевидно, що х є [- b; - а] <=> z є [а; b], тому

Випадок 4. f '(x) <0 і f "(х)> 0 на [а; b]. Покладемо g: g (х) = f (-x) (Рис. 2.5, в). Такими ж міркуваннями, як у випадку 3, показує, що похідні g ' і g " позитивні на [- b; - а].

Отже, провівши попереднє дослідження, можна прийти до рівняння виду (2.1) з позитивними похідними f '(x) і f"(x) на відрізках ізоляції кореня. Потім у випадках 3 і 4 замість знайденийного наближення до кореня рівняння (2.1 ') треба взяти це приближення із зворотним знаком.

Приклад 2.4. Корінь рівняння In х =-х відділений на відрізку [0,2; 1].

Тут f (х) = In x + х. На даному відрізку f '(х) = + 1> 0, f "(x) = <0. Отже, має місце випадок 3 і вихідне рівняння можна замінити рівнянням виду

- f (- х) = 0: -(In (-х) - х) = 0 <=> х-In (-х) = 0.

Корінь отриманого рівняння лежить на відрізку [- 1; -0,2]. Неважко перевірити, що похідні g ' і g " функції g: g (х) - х - In (-x) є позитивними на [- 1; -0,2].

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]