Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiyno-pravova_samostiynist_organiv_mis...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
267.26 Кб
Скачать
    1. Сесія як головна організаційно-правова форма діяльності місцевих рад

Сесія є основною організаційно-правовою формою роботи сільських, селищних, міських, районних, обласних, районних в місті, а також міст Києва і Севастополя рад.

Сесія це сукупність пленарних засідань ради, а також засі­дань її постійних комісій.

Відповідно до ст. 46 Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» перша сесія новообраної сільської, селищної, міської, районної у місті ради скликається відповідною територіальною виборчою комісією не пізніш як через місяць після обрання ради у правомочному складі. Відкриває і веде сесію голова цієї ви­борчої комісії. Він інформує раду про підсумки виборів депутатів та сільського, селищного, міського голови і визнання їх повно­важень.

Першу сесію районної, обласної ради скликає і веде голова відповідної територіальної виборчої комісії.

Другу і наступні сесії ради скликаються: сільської, селищної, міської — відповідно сільським, селищним, міським головою; ра­йонної у місті, районної, обласної — головою відповідної ради.

Як правило, на другій сесії затверджується регламент відпо­відної місцевої ради, що дозволяє спланувати її роботу, визначи­ти правові й організаційні засади діяльності ради, процесуальні і процедурні правила підготовки і проведення сесії.

Регламент відповідної ради складається з кількох розділів. В першому розділі розглядаються загальні питання, зокрема: пра­вова основа діяльності ради; використання державної і місцевої символіки в діяльності ради; робоча мова ради (там, де це необ­хідно).

Діяльності депутатів ради, як правило, присвячується другий розділ, у якому розглядаються їх основні права й обов'язки; їх реалізація; порядок представлення і розгляду депутатських запи­тів і питань.

В окремому розділі регламенту визначається структурна по­будова відповідної ради, зокрема, встановлюється статус органів та посадових осіб ради: голови, секретаря ради, постійних комі­сій, тимчасових контрольних комісій ради, депутатських груп і фракцій (там, де вони створюються), засобів масової інформації ради (там, де це можливо), її інформаційно-аналітичного центру (якщо це можливо), виконавчого комітету ради, його апарату.

Основний розділ регламенту присвячується організації робо­ти ради. В ньому визначаються питання:

  • планування роботи ради, загальний порядок формування порядку денного ради; порядок проведення сесії;

  • порядок проведення голосування; особливості підготовки і проведення першої сесії ради нового скликання;

  • особливості підготовки і проведення позачергової сесії ради;

  • під­готовка і затвердження бюджету відповідної адміністративно-те­риторіальної одиниці;

  • особливості підготовки і розгляду питань, пов'язаних з проведенням місцевого референдуму;

  • особливості підготовки і вирішення питання про дострокове припинення повноважень депутата ради;

  • охорона трудових прав депутата.

Окремий розділ регламенту присвячується актам, які прий­має рада. В ньому визначаються види актів ради, основні прин­ципи і етапи правотворчого процесу, порядок розгляду і обгово­рення проекту рішення; процедура прийняття рішень; порядок обнародування рішень ради і здійснення контролю за їх виконан­ням; дія рішень у часі і просторі.

В регламенті розглядаються також питання документаційного забезпечення діяльності ради та межі дії регламенту, зокрема, розкривається зміст документаційного забезпечення роботи ради, а також порядок використання її документів. (Див., наприклад, Регламент Івано - Франківської міської ради).

Продемонструвати схему:” Регламент Івано – Франківської міської ради”

Сесія ради (ст. 46 Закону) скликається в міру необхідності, але не рідше од­ного разу на квартал.

Продемонструвати схему: „Сільська, селищна, міська рада”.

Сесія сільської, селищної, міської, районної у місті ради та­кож повинна скликатись за пропозицією не менше однієї трети­ни депутатів від загального складу відповідної ради, виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради, а се­сія районної, обласної ради — також за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу відповідної ради або голови відповідної місцевої державної адміністрації.

У разі немотивованої відмови сільського, селищного, місько­го голови, голови районної у місті, районної, обласної ради або його неспроможності скликати сесію ради сесія скликається:

  • сільської, селищної, міської ради — секретарем сільської, селищ­ної, міської ради;

  • районної у місті, районної, обласної ради — за­ступником голови відповідної ради.

У цих випадках сесія скликається відповідно до доручення сільського, селищного, міського голови (голови районної у місті, районної, обласної ради).

Сесія скликається також, якщо сільський, селищний, міський голова (голова районної у місті, районної, обласної ради) без по­важних причин не скликав сесію у двотижневий строк після на­стання умов, передбачених законом, а також якщо сесія не скликається міським, селищним головою (головою районної у місті, районної, обласної ради) у строки, передбачені Законом «Про місцеве самоврядування в Україні».

Якщо ж усі ці посадові особи у двотижневий строк не скли­кають сесію на вимогу суб'єктів, визначених законом, вона може бути скликана депутатами відповідних рад, які становлять не менше однієї третини складу відповідної ради, або постійною ко­місією ради.

Таку сесію відкриває за дорученням групи депутатів або по­стійної комісії ради, з ініціативи якої скликана сесія, один з де­путатів, що входить до її складу, а веде за рішенням ради — один з депутатів цієї ради.

Коли ж сесії ради не проводяться взагалі без поважних при­чин у строки, визначені Законом про місцеве самоврядування, можливе дострокове припинення повноважень такої ради.

Рішення про час скликання, місце проведення сесії, перелік питань, що виносяться на розгляд ради, повинні доводитися до відома депутатів і населення не пізніше як за 10 днів до сесії, а у виняткових випадках — не пізніше як за день до сесії із зазначен­ням часу скликання, місця проведення та питань, які передба­чаються винести на розгляд сесії. Сесія ради є правомочною, як­що в її пленарному засіданні бере участь більше половини депу­татів від загального складу ради.

В разі відсутності необхідної кількості депутатів проведення пленарного засідання переноситься на інший час.

Пленарні засідання рад звичайно складаються з ранкових і вечірніх.

Поіменна реєстрація депутатів проводиться перед началом кожного пленарного засідання. Загальна тривалість сесії встанов­люється відповідною радою.

Рада також приймає регламент пленарних засідань, в якому визначаються: загальна тривалість засідання (як правило, не більше 8 годин в день; час на проведення ранкового засідання се­сії - з 10°° до 14°° та вечірнього - з 16°° до 18°°-1900).

Час доповідей, співдоповідей встановлюється головою відпо­відної ради і погоджується з доповідачами. Доповідь не повинна перевищувати 40 хвилин, співдоповідь — 20 хвилин. Під час де­батів кожному, хто виступає, надається, як правило, 5—7 хвилин. Депутатські запити оголошуються і надаються до затвер­дження порядку денного сесії після виступів депутатів з заявами і повідомленнями.

Сесію сільської, селищної, міської ради відкриває і веде відповідно сільський, селищний, міський голова, а сесію районної у місті, районної та обласної ради — голова ради або його заступник.

Пропозиції щодо питань, які пропонуються на розгляд ради, можуть вноситися сільським, селищним, міським головою, по­стійними комісіями, депутатами, виконавчим комітетом ради, го­ловою місцевої державної адміністрації, головою районної, об­ласної ради, загальними зборами.

Крім того, відповідно до ст. 9 Закону «Про місцеве самовря­дування в Україні» члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді в порядку місцевої ініціативи будь-яко­го питання, віднесеного до відання місцевого самоврядування.

Порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд ради визна­чається представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади.

Місцева ініціатива, внесена на розгляд ради у встановленому порядку, підлягає обов'язковому розгляду на відкритому засідан­ні ради за участю членів ініціативної групи з питань місцевої іні­ціативи.

Рішення ради, прийняте з питання, внесеного на її розгляд шляхом місцевої ініціативи, обнародується в порядку, встановле­ному представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади.

Обов'язковому розгляду органами місцевого самоврядування підлягають також, відповідно до ст. 13 Закону «Про місцеве са­моврядування в Україні», пропозиції, які вносяться за результа­тами громадських слухань.

Сесії ради проводяться гласно. У разі необхідності рада може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засі­дання.

Рада в межах своїх повноважень приймає на сесії нормативні та інші акти у формі рішень.

Не пізніше як на другій сесії затверджується і Положення про постійні комісії відповідної ради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]