Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 НМК для ДФН на 11-12 н.р..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
673.28 Кб
Скачать

Структура навчально-методичного комплексу

1.

Програма нормативної навчальної дисципліни

стор. 5 - 17

2.

Робоча програма нормативної навчальної дисципліни

стор. 18 -56

3.

Кваліфікаційна(магістерська) робота

стор. 57

4.

Навчально-методичне забезпечення нормативної навчальної дисципліни

стор. 58 - 79

1. Програма нормативної навчальної дисципліни

_____________________________________________________________________________

1.1. Мета, завдання та зміст навчальної дисципліни

«Організація роботи та управління в органах прокуратури» як навчальна дисципліна є обов’язковою складовою підготовки студентів денної форми навчання ІПК НАПУ. Включення цієї дисципліни у навчальну програму зумовлене стратегічними інтересами України щодо членства в ЄС, досягнення якого неможливо без кардинального реформування прокуратури, вдосконалення структурно-функціональних й організаційно-управлінських засад побудови та функціонування прокурорської системи на всіх її рівнях: від Генеральної прокуратури України до міських, районних і прирівняних до них прокуратур. Очікуваним результатом опанування курсу даної дисципліни є набуття студентами професійно-орієнтованої компетенції, необхідної для практичної діяльності в органах та установах прокурорської системи. Задля цієї мети, а так само в інтересах розвитку логічного мислення, відповідних професійних навичок і морально-психологічних якостей майбутні працівники прокуратури навчаються за допомогою навчально-пізнавальних задач умінню вирішувати проблемні питання прикладного характеру, в тому числі щодо розподілу обов’язків, планування, аналітичних досліджень, видання та реалізації управлінських рішень, контрольно-методичних заходів тощо. Поряд з цим, особлива увага приділяється вивченню факторів, що визначають систему та структуру органів прокуратури України, їх функції, нормативно-правові основи роботи з кадрами, взаємодії з органами державної влади, місцевого самоврядування, контролю та ЗМІ, координації дій правоохоронних органів з протидії злочинності, міжнародного співробітництва і правової допомоги, з питань діловодного, правового та статистичного забезпечення, а також етиці і психології поведінки прокурора (слідчого).

1.2. Обсяг курсу з вивчення навчальної дисципліни, його диференціація за видами навчальної роботи

Курс навчальної дисципліни, що викладається у 2-му семестрі 1-го курсу, розрахований в цілому на 90 академічних годин і включає лекційні, групові заняття, круглі столи, майстер-класи, тематичні зустрічі, консультації, індивідуальні завдання, самостійну роботу та завершується підсумковим іспитом. Наочно обсяг дисципліни в цілому та за видами навчальної роботи наведено в таблиці № 1.

Таблиця № 1

п/п

Вид навчальної

роботи

Усього годин

Із них

на аудиторні заняття

на

самостійну роботу

на заходи щодо контролю знань

Загальна трудомісткість дисципліни

90

54

36

2

1.Види аудиторної роботи

(в академгодинах)

1.1

Лекції /майстер-класи

26

1.2

Семінарські заняття / Круглі столи

10

1.3

Практичні заняття

18

1.4

Консультація перед іспитом

2

2.Види самостійної роботи

(в академгодинах)

2.1

Підготовка до аудиторних занять

18

2.2

Опрацювання окремих тем курсу за підручниками, навчальними посібниками, іншими джерелами

з наступним опитуванням (тестуванням), написанням контрольної роботи

18

2.3

Підготовка до іспиту

2

3.Види заходів щодо контролю знань студентів

(в академгодинах)

3.1

Опитування під час аудиторних занять

10% від часу,

відведеного на 1 заняття

3.2

Тестування з окремих тем курсу

2 год

потік

3.3

Контрольна робота

2 год

потік

3.4.

Іспит

Відповідно до наказу ректора Академії

Лекційні заняття, належать до основної традиційної форми навчання і мають своїм призначенням теоретичне осмислення та узагальнення найбільш складної тематики курсу, що висвітлюється загалом на проблемному рівні.

Тематика курсу лекцій визначається робочою навчальною програмою. Лекції проводяться лекторами – професорами та доцентами, а також іншими науково - педагогічними працівниками Академії, практиками органів прокуратури, які мають достатній досвід практичної роботи та на високому фаховому рівні обізнані з проблематикою, що вивчається.

Протягом лекційного курсу можуть використовуватись такі види лекцій: оглядові, проблемні, дискусійні.

Оглядові - допомагають студентам за короткий термін часу отримати корисну, узагальнюючу інформацію щодо основних положень і категорій, а також сучасних тенденцій їх висвітлення в науковій та методичній літературі.

Проблемні - розкривають окремі проблеми правозастосовчої чи нормотворчої діяльності, зокрема, щодо суперечливих питань, складних правових інститутів або ж дискусійних категорій.

Дискусійні - мають за мету передати позитивний досвід лектора при вирішенні проблемних ситуацій шляхом залучення студентів до дискусії.

З метою удосконалення організації та контролю навчально-викладацької діяльності лектор, якому доручено читати лекційний курс, перед його початком має подати на кафедру план-конспект лекцій (авторські тези), а також список рекомендованих джерел.

Майстер-клас інноваційний вид навчального процесу, подібний до лекційного заняття, який проходить у формі спілкуванні студентів із провідними педагогами, вченими та фахівцями у галузі права, державотворення, прокурорської й інших видів професійної діяльності, з метою отримання у такий спосіб передового досвіду, знань і умінь щодо унікальних форм, методів та підходів до практичної роботи.

Тематичні зустрічі є поєднанням як інноваційного за своїм спрямуванням, так і традиційного - за формою, видів організації навчального процесу.

Мета тематичної зустрічі, учасниками якої можуть бути державні і громадські діячі, видатні представники науки, мистецтва, культури, депутати, представники органів судової влади, прокуратури та інші авторитетні люди, полягає у сприянні формуванню і розвитку соціально адаптованої та соціально-мобільної особистості, з високою громадянською відповідальністю, почуттям патріотизму та толерантністю, інтелектуально спроможної, духовно багатої, високоморальної, яка має професійну гордість та причетність до корпоративної цілісності, естетично і культурно розвинутої, фізично гармонійної, а так само в орієнтації студентів на безперервний і творчий саморозвиток. Особистість, котра постійно творчо розвивається, об’єднує в собі і духовність, і фізичне здоров’я, і інтелігентність, і професіоналізм, і конкурентноздатність, і критичність мислення, і багато-чого іншого, передусім, здатність не лише адаптуватись до постійно змінюваного соціокультурного контексту, а й творити в ньому.

За формою, тематична зустріч може бути ідентична лекції, майстер-класу, круглому столу, практичному чи семінарському заняттям.

Круглі столи належать до інтерактивних форм навчання і мають певні переваги порівняно з такими традиційними видами занять, як семінари, колоквіуми, практикуми тощо. Їхніми активними учасниками поряд зі студентами є практики прокуратури, судової системи, органів влади та управління. Вони мають високий фаховий рівень, обізнані в актуальних проблемах права, правозастосовчої практики, прокурорської діяльності. Інформативність цих видів занять дає можливість оперативно розглядати в їх межах якомога більше тих питань, що становлять інтерес для студентів, практиків та науковців. Одночасно з отриманням і засвоєнням інформації з великої кількості питань студенти вчаться аналізувати проблеми, прогнозувати варіативні способи їх вирішення, відстоювати власну позицію, переконливо та аргументовано дискутувати.

Видами групових занять є семінари, колоквіуми, практикуми, які проводяться за заздалегідь визначеними темами і питаннями, в локальних студентських групах, чисельність яких не перевищує 15 осіб. Їхнє призначення полягає у закріпленні теоретичного матеріалу, що оприлюднений викладачем на лекції або самостійно опрацьований студентом.

Консультація є видом навчального заняття, під час якого студент отримує від викладача відповіді на свої запитання або ж пояснення щодо практичного застосування окремих теоретичних положень та певних нормативно-правових актів. Консультація може бути індивідуальною або ж груповою. Метою консультації є з’ясування окремих понять, елементів теми, а також роз’яснення їх змісту, структури, особливостей для належного сприйняття окремим студентом, групою студентів та академічним потоком в цілому. Завдання консультації полягає у забезпеченні формування відповідного рівня знань з навчальної дисципліни та її окремих тем, передбачених робочим тематичним планом.

Індивідуальні завдання як форма навчання студентів передбачають роботу за індивідуальним (груповим) завданням і наступне тестування за результатами з метою набуття, узагальнення і закріплення системних знань щодо організаційно-управлінської діяльності в органах прокуратури, навичок застосування цих знань на практиці.

Самостійна робота передбачає самостійне опрацювання студентами певних тем курсу за матеріалами, рекомендованими викладачем, що складає зміст цього виду навчання. На підтвердження виконання самостійної роботи студенти готують конспекти опрацьованого матеріалу, реферати, контрольні і курсові роботи, тези виступів, повідомлень, наукових доповідей на семінари, круглі столи та інші види аудиторних занять.

Контрольні заходи включають поточний контроль за проведенням занять усіх видів, в т.ч. і самопідготовкою студентів, який здійснюється у формі опитувань і тестувань науково-викладацьким складом НАПУ, та підсумковий контроль у формі іспиту, що здійснюється комісією за наказом ректора Національної академії прокуратури України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]