Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
По оо і звітності.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
520.19 Кб
Скачать

1.10.Організація обліку запасів

При організації бухгалтерського обліку виробничих запасів на ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» потрібно керуватися такими законодавчими та нормативними документами:

- Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" № 996-XIV від 16 липня 1999 p.;

- Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" № 283/97-ВР в редакції від 22.05.97 p., зі змінами і доповненнями; - Законом України "Про податок на додану вартість" № 168/97-ВР від 3 квітня 1997 p., зі змінами і доповненнями;

- Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 "Запаси" (затверджено наказом Міністерства фінансів України № 246 від 20.10.99 p., зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 751/4044 від 2.11.99 p.); - Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 10 "Дебіторська заборгованість" (затверджено наказом Міністерства фінансів України № 237 від 08.10.99 p., зареєстровано в Міністерстві юстиції України за № 725/4018 від 25.10.99 p.);

- Вказівками про склад і заповнення облікових регістрів малими підприємствами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України № 112 від 31.05.96 p.;

- Інструкцією про порядок реєстрації виданих, повернених і використаних довіреностей на одержання цінностей № 99, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 16.05.96 p.;

довіреностей" № 226 від 18.10.96 p.;

- Наказом Міністерства фінансів України "Про зміни і доповнення, до Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернених і використаних

- Наказом Міністерства статистики України "Про затвердження типових первинних облікових документів з обліку , сировини та матеріалів" № 193 від 21.06.96 p.;

- Наказом Міністерства статистики України "Про затвердження типової форми первинного обліку" № 192 від 21.06.96 p.;

- Типовими нормами безоплатної видачі спеціального одягу працівникам сільського та водного господарства, елеваторної, борошномельно-крупяної і комбікормової промисловості (затверджено наказом Комітету з нагляду за охороною праці України; типові норми набули чинності з 1 січня 1999 року).

Стандарт 9 "Запаси" дає визначення запасів.

Запаси - це активи, які:

1) утримуються для подальшого продажу за умов звичайної господарської діяльності;

2) перебувають у процесі виробництва з метою подальшого продажу продукту виробництва;

3) утримуються для споживання під час виробництва продукції, виконання робіт та надання послуг, а також управління підприємством. Для потреб бухгалтерського обліку запаси на ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» включають:

сировину, основні і допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб, незавершене виробництво у вигляді незакінчених технологічних процесів. Одиницею бухгалтерського обліку запасів ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» є їх найменування або однорідна група (вид).

Згідно із Стандартом 9 до запасів належать:

- сировина, основні й допоміжні матеріали, комплектуючі вироби; - незавершене виробництво;

- готова продукція;

- товари;

- МПШ (які використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він перевищує один рік); - молодняк тварин і тварин на відгодівлі, продукцію сільського і лісового господарств,якщо вони оцінюються згідно з даним Стандартом. У собівартості промислової продукції частка витрат матеріалів становить близько 50,0%, а в деяких галузях промисловості сягає 80,0-85,0%. Тому питанням обліку виробничих запасів має приділятися серйозна увага.

Важливою умовою правильної організації обліку виробничих запасів ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» є їхнє правильне групування. На різних підприємствах виробничі запаси можуть мати різне призначення залежно від функції, яку вони виконують у процесі виробництва. Запаси відображаються у журналах-ордерах № 4 А с.-г. та 4 Б с.-г.

За призначенням матеріали групуються таким чином: Сировина й основні матеріали. До них належать предмети праці, що входять до складу вироблюваних продуктів і становлять їх основу (наприклад, бавовна для виробництва пряжі, метал для виробництва станків, залізна руда для виробництва чавуну тощо); обліковуються на активному рахунку № 201 "Сировина і матеріали", замість рах. № 05.

Допоміжні матеріали. До них належать матеріали, які або приєднуються до основних матеріалів, щоб надати їм визначеної якості (наприклад, фарба для цукерок у кондитерському виробництві або фарба для фарбування вовни), або знаряддя виробництва, що витрачаються в процесі роботи (наприклад, мастильні матеріали, обтиральні), або ті, що витрачаються для обслуговування процесу виробництва.

Допоміжні матеріали також обліковуються на субрахунку № 201 "Сировина і матеріали".Паливо. Економічно цей вид матеріалів належить до допоміжних матеріалів, але відокремлюється в обліку у зв'язку з його значною роллю у народному господарстві і великою часткою у загальних витратах матеріалів. Обліковується паливо на рахунку № 203 "Паливо".

Тара і тарні матеріали, до якої належать предмети, призначені для пакування продукції: пляшки, ящики, мішки тощо. Обліковується тара на рахунку № 204 "Тара і тарні матеріали", замість субрахунка № 05-4. Матеріальні цінності обліковуються на субрахунку № 205 "Будівельні матеріали". Запасні частини для проведення ремонтів - це окремі запасні частини машин, обладнання, транспортних засобів, призначені для виконання ремонтів, заміни зношених частин тощо, і такі, що не належать до основних засобів. Обліковуються на субрахунку № 207 "Запасні частини".

Тварини на вирощуванні та відгодівлі. До цієї групи належать: молодняк тварин (за видами, статтю, віком), дорослі тварини, що перебувають на відгодівлі і в нагулі, птиці (за видами), звірі (за видами), кролі, сім'ї бджіл, дорослі тварини, вибракувані з основного стада для реалізації (без постановки на відгодівлю). Облік цієї групи здійснюється на рахунку № 21 "Молодняк тварин на вирощуванні та відгодівлі".

Обліковуються складові цієї групи на субрахунку № 208 "Матеріали сільськогосподарського призначення".

Малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються протягом не більше одного року або нормального операційного циклу, якщо він перевищує один рік. Облік ведеться на рахунку № 22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети".

У деяких галузях промисловості, наприклад, машинобудуванні, підприємства купують в порядку виробничої кооперації напівфабрикати (наприклад, деталі, які підлягають подальшій обробці або витрачаються безпосередньо на збирання готової продукції). У цих випадках напівфабрикати розглядаються як основні матеріали. Таким чином, необхідними умовами правильної організації обліку запасів ТОВ «Агрокомплекс «Немирів ЛТД» є:

- правильна організація складського господарства;

- наявність інструкції з обліку запасів;

- правильне групування (класифікація) запасів;

- розробка номенклатури запасів;

- розробка норм запасу і норм витрат запасів.