Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пит 3.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет обліку Кафедра аудиту та та аудиту державного контролю

САМОСТІЙНА РОБОТА

З ДИСЦИПЛІНИ «СУДОВО-БУХГАЛТЕРСЬКА ЕКСПЕРТИЗА»

НА ТЕМУ

«ЕКСПЕРТНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ОПЕРАЦІЙ З ГРОШОВИМИ КОШТАМИ»

Виконала: студентка групи 51-КР

денної форми навчання

Павлюк Д.Є.

Перевірила: Михальчишина Л.Г.

ВІННИЦЯ-2011

Нормативно-правове регулювання експертного дослідження операцій з грошовими коштами

Грошові кошти (згідно П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів») – це оборотні активи, до складу яких відносять: готівку, кошти на рахунках в банках та депозити до запитання.

Грошові кошти обліковуються за видами валют: кошти в національній валюті та кошти і іноземній валюті.

Грошові кошти в національній та іноземній валюті підприємств, організацій, установ можуть перебувати у вигляді готівки в касі, зберігатися в установах банків, у підзвітних осіб, а також використовуватися у вигляді акредитивів, чеків тощо.

На кожному підприємстві для забезпечення належного використання і контролю за рухом грошової маси організується її облік.

Основними завданнями обліку грошових коштів є:

  1. забезпечення їх зберігання і правильного використання;

  2. суворе додержання встановлених правил касових та банківських операцій;

  3. правильне оформлення руху грошових коштів у документах і регістрах бухгалтерського обліку.

Усі операції щодо приймання та видачі грошей з каси виконує матеріально відповідальна особа — касир. Оформляючись на роботу, касир дає зобов’язання (відображене в договорі про матеріальну відповідальність), за яким бере на себе повну матеріальну відповідальність за прийняті грошові кошти та інші цінності в касі. Якщо через необережність, недбалість касира підприємству будуть заподіяні збитки, касир зобов’язаний їх відшкодувати.

Каса — самостійний структурний підрозділ підприємства, призначений для зберігання грошових коштів і проведення розрахунків готівкою. Адміністрація підприємства зобов’язана створювати необхідні умови для забезпечення збереження грошових коштів у касі. Підприємство може мати у своїй касі мінімальні суми готівки на задоволення невідкладних господарських потреб. Ліміт залишку готівки в касі встановлюється установою банку або самостійно визначається підприємством. Перевищення ліміту можливе лише в дні видачі заробітної плати протягом трьох робочих днів. Зберігання в касі цінностей, які не належать даному підприємству, забороняється.

Основними джерелами поновлення готівки в касі є надходження з поточного рахунка в банку, виручка від реалізації продукції чи послуг, надходження невикористаних залишків підзвітних сум тощо. Для одержання грошових коштів з поточного рахунка установи банку на підставі спеціальних заяв видають підприємствам чекові книжки.

Надходження готівки в касу оформлюється прибутковим касовим ордером. Видача готівки з каси оформлюється видатковим касовим ордером. У разі видачі грошей готівкою за видатковим касовим ордером касир ретельно перевіряє правильність його оформлення, наявність підписів керівника підприємства та головного бухгалтера.

Облік руху грошових коштів підприємства здійснюється в касовій книзі, записи в якій ведуть у двох примірниках. Після виведення результатів за день касир надсилає другий примірник у бух­галтерію як звіт про касові операції. До нього додаються всі документи, що надійшли до каси протягом дня. Відповідальність за додержання касової дисципліни покладається на керівників підприємств, головних бухгалтерів, керівників фінансових служб і касирів.

Облік руху грошових коштів по касі здійснюється на активному рахунку № 30 «Каса». За дебетом цього рахунка відображається надходження грошей до каси.

В процесі експертного дослідження операцій з грошовими коштами важливим є чітке усвідомлення структурно-логічної схеми організації їх обліку.

Так, на рис 1 представлена загальна схема обліку касових операцій.

Керівник підприємства

Касир

Головний бухгалтер

Надходження готівки

Каса підприємства

Витрачання готівки

Від реалізації

кредиторам

Журнал реєстрації касових ордерів

Від підзвітних осіб

Оплата праці

З поточного рахунку

На рахунки банку

Первинні документи

Від дебіторів

Оплата витрат

ПКО

ВКО

Касова книга

Звіт касира

Інвентаризація готівки

Бухгалтерія підприємства

Записи в регістри обліку

Головна книга

Фінансова звітність

Рис. 1. Загальна схема обліку касових операцій

Відповідно до чинного законодавства підприємства, незалежно від форми власності, зобов’язані зберігати свої грошові кошти на відкритих у банку поточних або інших рахунках у різних валютах. Банки контролюють використання коштів, які зберігаються на рахунках, однак це не виключає можливості фінансових порушень під час здійснення розрахункових операцій.

Безготівкові розрахунки здійснюються за такими формами розрахункових документів: платіжними дорученнями, платіжними вимогами-дорученнями, чеками, акредитивами, векселями, інкасовими дорученнями (розпорядженнями). Платіжні вимоги та інкасові доручення застосовуються у випадках, передбачених чинним законодавством та нормативними актами Національного банку України.

Як зазначено в Законі України «Про банки і банківську діяльність» та Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в націо­нальній валюті, основними напрямками використання грошей з рахунка, відкритого в банку, є платежі постачальника за сировину, матеріали, готову продукцію, внески до бюджету, погашення заборгованості за позиками тощо.

Для контролю за рухом грошових коштів на рахунках у банку, а також для відображення цих операцій в обліку підприємств (незалежно від форми власності) установи банку періодично надсилають підприємствам виписки з поточного та інших рахунків із зазначенням сум надходжень і платежів. У випадках, коли запис проведений не за наказом підприємства, до виписки додають усі виправдувальні документи. Виписки з рахунків — це другий примірник відповідного особистого рахунка підприємства, що ведеться в установах банку.

Облік руху грошових коштів у бухгалтерії підприємства ведеться на рахунку № 31 «Розрахунки в банках». За дебетом відображається надходження коштів на поточний рахунок у банку. Залежно від джерел надходження грошей кореспондуючими рахунками можуть бути: рахунок «Каса», рахунки обліку розрахунків, рахунки обліку позик банку тощо.

На рис. 2 – загальна схема обліку операцій на рахунках в банку.

Рис. 2. Загальна схема обліку операцій на рахунках в банку

Об’єктами експертного дослідження операцій з грошовими коштами є:

  • Інтерпретація, достовірність оцінки та реальність відображення в балансі та фінансовій звітності,

  • Повнота оприбуткування,

  • Обгрунтованість (законність) вибуття,

  • Цільове використання,

  • Дотримання вимог законодавчо-нормативного забезпечення щодо їх обліку,

  • Стан збереження грошових коштів,

  • Сума заподіяної шкоди за наслідками виявлених нестач, розкрадань та особи, причетні до цих порушень.

Складовими нормативно-правового регулювання експертного дослідження операцій з грошовими коштами є:

  1. Законодавче та нормативне забезпечення, що регламентує методологію відображення в обліку операцій з грошовими коштами:

а) Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1997 року № 996-XIV.

б) Закон України «Про банки і банківську діяльність», затвердженим постановою ВР України від 07.12.2000 р. № 2121-ІІІ

в) Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. - Затверджено постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

г) Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті. Затверджено постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. № 22.

д) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». – Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87.

е) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс». – Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87.

ж) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 «Звіт про рух грошових коштів». – Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87.

2. Законодавче та нормативне забезпечення, що регламентує порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності:

а) Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1997 року № 996-XIV.

б) Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій. – Затверджено наказом Міністерства фінансів Укаїни від 30.11.1999 р. № 29.

в) Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». – Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.03.1999 р. № 87.

г) Методичні рекомендації щодо застосування регістрів журнально-ордерної форми обліку для сільськогосподарських підприємств. – Затверджено наказом Міністерства аграрної політики України  від 4 червня 2009 р. № 390.

д) Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. - Затверджено наказом Мінфіну від 24.05.95 р. № 88.

3. Законодавче та нормативне забезпечення, що регламентує дотримання порядку розрахунків, касової дисципліни та відповідальність за їх недотримання

а) Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. - Затверджено постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

4. Законодавчо-нормативне забезпечення з питань контролю за станом збереження коштів:

а) Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків. – Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 року № 69

Фактографічна інформація з експертного дослідження операцій з грошовими коштами

Центральне місце у збиранні матеріалу займає збирання фактів або фактографічної інформації. Факт або фактографічний матеріал - це щось реально існуюче і твердо встановлене: події, імена, назви, дати, кількісні і якісні показники, цитати та ін. В економічних дослідженнях фактографічна інформація включає описування фактів господарської діяльності підприємств, організацій, установ тощо. До неї відноситься статистична, планова, нормативна, аналітична інформація про діяльність підприємств, об´єднань, галузей, народного господарства загалом.

Під час експертного дослідження операцій з грошовими коштами використовується така фактографічна інформація:

  1. Первинні документи: касові прибуткові та видаткові ордери, облігації, векселі, розрахунково-платіжні відомості, платіжні доручення-вимоги, чекові книжки, виписки установ банків з поточного та валютного рахунків підприємства, квитанції, договори про матеріальну відповідальність, відомість ліміту залишку готівки в касі, акти інвентаризації каси, акт перевірки дотримання порядку ведення операцій з готівкою та ін..

  2. Облікові регістри: журнал реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів, журнал реєстрації платіжних доручень, касова книга, регістри аналітичного і синтетичного обліку по рахунках 30 «Каса», 31 «Рахунки в банках», 33 «Інші кошти» (журнал ордер 1 с.г., відомості 1.1 с.г., 1.2 с.г., 1.3. с.г.), Головна книга,

  3. Звітність: звіт про рух грошових коштів, баланс підприємства,

  4. Акти документальних ревізій та перевірок грошових коштів, проведених до призначення судово-бухгалтерської експертизи,

  5. Інформація правоохоронних органів, яка знаходиться у матеріалах розслідуваних справ,

  6. Висновки різних судових експертиз (криміналістичні, позачергові, товарознавчі, специфічні тощо).