Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Податкові перевірки в табл семінар.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
28.04.2019
Размер:
185.86 Кб
Скачать

Податкові перевірки

ІV. Документальні перевірки. Загальна характеристика

Документальна виїзна планова

Документальна невиїзна плано­ва

Документальна виїзна поза­пла­нова

Документальна невиїзна поза­планова

Предмет

своєчасність, достовірність, повнота нарахування та сплати усіх перед­бачених цим Кодексом податків та зборів, а також дотримання валют­ного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покла­дено на контролюючі органи, дотримання роботодавцем законо­давства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами)

Документи, що пере­віряються

податкові декларації (розрахунки), фінансова, статистична та інша звіт­ність, регістри податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинні документи, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов’язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, а також отриманих в установленому законо­давством порядку органом державної податкової служби документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Посадові особи податкових органів, що здійснюють перевірку вимагати від платників податків, що перевіряються в ході перевірок, проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, кош­тів, у тому числі зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Підстави для проведення

План-графік перевірок

План-графік перевірок

З підстав, наве­дених у додат­ку*

З підстав, наве­дених у додат­ку*

Періодич­ність

визначається залежно від ступеня ризику в діяль­ності таких платників податків, який поділя­ється на високий, середній та незначний. Платники податків з незначним ступенем ризику включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки, середнім - не частіше ніж раз на два календарних роки, високим - не частіше одного разу на кален­дарний рік.

Платники податків - юридичні особи, що сплачу­ють податок за ставкою 0% (пункт 154.6 статті 154), та у яких сума сплаченого до бюджету податку на додану вартість становить не менше п’яти відсотків від задекларованого доходу за звітний податковий період, а також самозайняті особи, сума сплачених податків яких становить не менше п’яти відсотків від задекларованого доходу за звітний податковий період, включаються до плану-графіка не частіше, ніж раз на три календарних роки. Зазначена норма не поширюється на таких платників податків у разі порушення ними статей 45, 49, 50, 51, 57 Кодексу.

за наявності підстав*

Місце про­ведення

проводиться за місцезнаходженням платника подат­ків чи місцем роз­ташування об’єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка.

проводиться в приміщенні ор­гану держав­ної податкової слу­жби. Присут­ність платника є не обов’яз­ко­вою.

проводиться за місцезнаходженням платника подат­ків чи місцем роз­ташування об’єкта права власності, стосовно якого проводиться така перевірка.

проводиться в приміщенні ор­гану дер­жавної податкової слу­жби. При­сут­ність плат­ника є не обов’яз­ко­вою.

Попереджен­ня про про­ведення перевірки

право на проведення докумен­таль­ної планової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня прове­дення зазначеної перевірки вручено під розписку або надіслано реко­мендованим листом з повідом­лен­ням про вручення копію наказу про проведення документальної плано­вої перевірки та письмове повідом­лення із зазначенням дати початку проведення такої перевірки.

Без попередження.

Без поперед­ження, однак на підставі пи­сьмового пові­домлення про дату початку та місце прове­дення такої пе­ревірки

Документальна підстава для прове­ден­ня (до­пуску до проведення) перевірки

направлення на проведення пере­вірки, в якому зазначаються дата видачі, найменування органу дер­жавної податкової служби, рекві­зити наказу про проведення відпо­відної перевірки, найме­нування та реквізити суб’єкта (об’єкта), пере­вірка якого про­водиться (прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи плат­ника податку, який пере­віря­ється), мета, вид (планова або поза­планова), підстави, дата початку та тривалість перевірки, посада та прізвище посадової (службової) особи, яка прово­дитиме перевірку. Направлення на перевірку у такому випадку є дійсним за наявності підпису керівника органу держав­ної подат­кової служби або його заступника, що скріплений печат­кою органу державної податкової служби (81.1 ПК України). Поса­дові особи плат­ника зобов’язані розписатися в направленні на перевірку.

Копія наказу про проведення до­ку­ментальної поза­планової пере­вір­ки, вручена плат­нику під роз­пис­ку, та направ­лення на пере­вірку, оформлене згідно з п. 81.1 ст. 81 ПК України, в якому посадові особи платника розписуються із зазначенням свого ПІБ, поса­ди, дати та часу ознайомлення.

Копія наказу про прове­ден­ня докумен­тальної поза­планової пере­вірки, вручена платнику під розписку та направлення на перевірку, оформлене згідно з п. 81.1 ст. 81 ПК України в яко­му посадові особи плат­ни­ка розпи­су­ють­ся із зазначен­ням свого ПІБ, посади, дати та часу ознайом­лення.

Строки1

30 робочих днів (з продов-женням на 15 робочих днів) - для вели­ких платників податків2;

10 ро­бочих днів (з продов-женням на 5 робочих днів) - для суб’єк­тів малого під­приємництва3;

20 робочих днів (з продов-женням на 10 робочих днів) - для всіх інших платників.

Не встановлені4

15 робочих днів (з продовженням на 10 робочих днів) - для великих плат­ників податків;

5 робочих днів (з продовженням на 2 робочих днів) - для суб’єктів ма­лого підприєм­ництва;

10 робочих днів (з продовженням на 5 робочих днів) - для всіх інших платників.

Не встановлені5

Документ, що оформлюєть­ся за резуль­татами перевірки

Акт або довідка.

Особливості складання актів (довідок)

Акт (довідка) до­кументальної ви­їзної перевірки складається у двох примір­ни­ках, підпи­су­ється посадовими осо­бами органу дер­жавної подат­кової служби, які про­водили пере­вірку, та реєстру­ється в органі державної податкової служ­би протягом п’яти робочих днів з дня, що настає за днем закінчення установленого для проведення перевірки строку (для платників податків, які ма­ють філії та/або перебувають на консолідованій сплаті, - про­тягом 10 робочих днів).

У разі відмови платника податків або його законних представників від підписання акта (довідки) по­са­довими особами органу державної податкової служ­би скла­дається відповідний акт, що засвідчує факт такої відмови. Один примірник акта або довідки про результати виїзної планової чи позапланової документальної перевірки у день його підписання або відмови від підписання вру­чається або над­силається плат­нику податків чи його законному представнику.

Акт (довідка) складається у двох примір­никах, підпи­сується по­са­довими осо­ба­ми органу дер­жавної подат­кової служби, які проводили перевірку, та реєструється в органі дер­жав­ної податкової служби протя­гом п’яти ро­бочих днів з дня, що настає за днем закін­чення установ­леного для про

ведення пе­ревірки строку (для платників податків, які мають філії та/або пере­бу­вають на кон­солідованій сплаті, - про­тягом 10 робо­чих днів).

Акт (довідка) документальної невиїзної пе­ревірки після його реєстрації вручається особисто плат­нику податків або його зако­нним пред­ста­вникам. У разі відмови плат­ника податків або його зако­нних предс­тав­ників від під­писання акта (довідки) пе­ревірки поса­довими осо­ба­ми органу дер­жавної подат­кової служби складається відповідний акт, що засвід­чує факт такої відмови. Від­мова платника податків або його законних представників від підписання акта перевірки не звільняє та­кого плат­ника податків від обов’язку сп­латити виз­на­чені органом державної по­даткової служ­би за резуль­та­тами перевірки грошові зобо­в’язання.

Акт (довідка) до­кументальної ви­їзної перевірки складається у двох примір­ни­ках, підписується посадовими осо­бами органу дер­жавної подат­кової служби, які про­водили перевірку, та реєструється в органі державної податкової слу­жби протягом п’яти робочих днів з дня, що настає за днем закінчення уста­новленого для проведення пере­вірки строку (для платників по­да­т­ків, які мають філії та/або пере­бувають на кон­солідованій спла­ті, - про­тягом 10 робочих днів).

У разі відмови платника податків або його законних представників від підписання акта (довідки) посадо­вими особами ор­гану державної податкової слу­жби складається відповідний акт, що засвідчує факт такої відмови. Один примірник акта або довідки про результати виїзної планової чи позапланової документальної перевірки у день його підписання або відмови від підписання вру­ча­ється або надси­лається платнику податків чи його законному пред­ставнику.

Акт (довідка) складається у двох примір­никах, підпи­сується поса­довими осо­ба­ми органу дер­жавної подат­кової служби, які проводили перевірку, та реєструється в органі дер­жав­ної податкової служби про­тя­гом п’яти ро­бочих днів з дня, що настає за днем закін­чення установ­леного для проведення пе­ревірки строку (для платників податків, які мають філії та/або пере­бу­вають на кон­солідованій сплаті, - протя­гом 10 робо­чих днів).

Акт (довідка) документальної невиїзної перевірки піс­ля його реєс­трації вру­ча­ється особисто платнику по­датків або його законним пре­дставникам. У разі відмови платника по­датків або його законних пре­дставників від підписання акта (довідки) перевірки по­садовими осо­бами органу державної по­даткової слу­жби склада­єть­ся відповідний акт, що засвід­чує факт такої відмови. Від­мова платника податків або його законних представників від підписання акта перевірки не звільняє та­кого плат­ника податків від обов’язку сплатити виз­начені органом державної по­даткової служ­би за резуль­татами пере­вірки грошові зобов’язання.

* Підстави проведення документальних позапланових перевірок

Підстава проведення (ст. 78 ПК)

Коментарі

Пп. 78.1.1. за наслідками перевірок інших платників податків або отримання поддат­кової інформації виявлено факти, що свід­чать про можливі порушення плат­ником податків податкового, валют­ного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, якщо платник податків не надасть пояснення та їх документальні підтвердження на обов’язковий письмовий запит органу державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня отримання запиту.

Пункт 78.1.1 ПК вступає у суперечність з п. 73.3 ПК, який визначає строк надання відповіді на запит податкового органу про подання інформації від платника. Згідно із зазначеним пунктом платник повинен відповісти на запит податкового органу протягом одного місяця. Разом з тим, п. 78.1.1 передбачає, що ненадання відповіді протягом 10 днів з дня отримання запиту є підставою для позапланової перевірки платника. Вважаємо, що в цьому випадку платнику податків для уникнення виник­нення підстав для позапланової перевірки слід додержуватися десятиден­ного строку, визначеного п. 78.1.1. ПК.

Звертаємо увагу також на ту обставину, що згідно з п. 73.3 ПК запит податкового органу повинен бути надісланий платнику на його податкову адресу (ст. 45 ПК) листом з повідомленням про вручення або надано під розписку платнику податків. В протилежному випадку запит вважається не врученим платнику.

Звертаємо увагу на те, що аналогічна підстава передбачена для проведення фактичних перевірок п. 80.2.1 ст. 80 ПК. Таким чином, має місце ситуація, за якої на одній і тій самій підставі може бути проведена як позапланова документальна, так і фактична перевірка.

Пп. 78.1.2. платником податків не подано в установлений законом строк податкову декларацію або розрахунки, якщо їх подання передбачено законом;

Порядок та строки подання податкових декларацій визначені статтею 49 ПК.

78.1.3. платником податків подано органу державної податкової служби уточнюючий розрахунок з відповідного податку за період, який перевірявся органом державної податкової служби;

Додатково див. ст. 49 ПК.

78.1.4. виявлено недостовірність даних, що містяться у податкових деклараціях, пода­них платником податків, якщо платник по­датків не надасть пояснення та їх доку­мен­тальні підтвердження на письмовий запит органу державної податкової служби про­тягом десяти робочих днів з дня отримання запиту;

Див. коментарі до пп. 78.1.1 вище.

78.1.5. платником податків подано в установленому порядку органу державної податкової служби заперечення до акта перевірки або скаргу на прийняте за її результатами податкове повідомлення-рішення, в яких вимагається повний або частковий перегляд результатів відповідної перевірки або скасування прийнятого за її результатами податкового повідомлення-рішення у разі, коли платник податків у своїй скарзі (запереченнях) посилається на обставини, що не були досліджені під час перевірки, та об’єктивний їх розгляд неможливий без проведення перевірки. Така перевірка проводиться виключно з питань, що стали предметом оскарження;

Призначення позапланової перевірки з цієї підстави є можливим тільки в тому випадку, якщо платник податків у своїй скарзі (запереченнях на акт перевірки) посилається на обставини, що не були досліджені під час перевірки. Таким чином, подання платником скарги саме собою не є підставою для проведення перевірки. При цьому, якщо платник податків надсилає відповідні документи до органу державної податкової служби до завершення перевірки — це є підставою згідно з п. 44.7 статті 44 для продовження строків проведення перевірки, однак, якщо податковий орган одержує відповідні документи або скаргу платника вже після завершення перевірки, — це є підставою для призначення позапланової перевірки.

78.1.7. розпочато процедуру реорганізації юридичної особи (крім перетворення), припинення юридичної особи або підприєм­ницької діяльності фізичної особи – підпри­ємця, порушено провадження у справі про визнання банкрутом платника податків або подано заяву про зняття з обліку платника податків;

Коментарі відсутні.

78.1.8. платником подано декларацію, в якій заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, за наявності підстав для перевірки, визначених у розділі V цього Кодексу, та/або з від’ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень.

Документальна позапланова виїзна пере­вірка з підстав, визначених у цьому під­пун­кті, проводиться виключно щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету податку на додану вартість та/або з від’ємного значення з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. гривень;

Додатково див. ст. 200 ПК України1.

Загальний термін проведення перевірок, визначених у пунктах 200.10 та 200.11 статті 200 цього Кодексу, з урахуванням установлених цим пунктом строків зупи­нення не може перевищувати 60 кален­дарних днів.

78.1.9. щодо платника податку подано скаргу про ненадання таким платником податків податкової накладної покупцю або про порушення правил заповнення поддат­кової накладної у разі ненадання таким платником податків пояснень та докумен­тального підтвердження на пись­мовий запит органу державної податкової служби протягом десяти робочих днів з дня його отримання;

Див. коментар до п. 78.1.1 та пп. 201.10 статті 201 ПК.

78.1.11. отримано постанову суду (ухвалу суду) про призначення перевірки або постанову органу дізнання, слідчого, проку­рора, винесену ними відповідно до закону у кримінальних справах, що перебувають у їх провадженні;

Зазначена підстава дещо дублює п. 78.2 ст. 78, відповідно до якого обмеження у під­ста­вах проведення перевірок платників подат­ків, визначені Податковим Кодексом, не поширюються на перевірки, що прово­дять­ся у межах порушеної кримі­нальної справи.

78.1.12. органом державної податкової служби вищого рівня в порядку контролю за діями або бездіяльністю посадових осіб органу державної податкової служби ниж­чого рівня здійснено перевірку доку­ментів обов’язкової звітності платника податків або матеріалів документальної перевірки, проведеної контролюючим органом ниж­чого рівня, і виявлено невідповідність вис­новків акта перевірки вимогам законодав­ства або неповне з’ясування під час перевірки питань, що повинні бути з’ясовані під час перевірки для винесення об’єктивного висновку щодо дотримання платником податків вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

Рішення про проведення документальної позапланової перевірки в цьому випадку приймається органом державної податкової служби вищого рівня лише у тому разі, коли стосовно посадових осіб органу державної податкової служби нижчого рівня, які проводили документальну пере­вірку зазначеного платника подат­ків, роз­почато службове розслі­дування або пору­шено кримінальну справу;

Відомості стосовно службового розслі­ду­вання або кримінальної справи, порушеної відносно посадових осіб податкової служби, повинні бути зазначені в наказі про прове­дення перевірки, що надається плат­нику на ознайомлення.

78.1.13. у разі отримання інформації про ухилення податковим агентом від оподаткування виплаченої (нарахованої) найманим особам (у тому числі без документального оформлення) заробітної плати, пасивних доходів, додаткових благ, інших виплат та відшкодувань, що підлягають оподаткуванню, у тому числі внаслідок неукладення платником податків трудових договорів з найманими особами згідно із законом, а також здійснення особою господарської діяльності без державної реєстрації. Така перевірка проводиться виключно з питань, що стали підставою для проведення такої перевірки.

Зазначена підстава є новою для податкового законодавства і характеризується з одного боку тим, що податковий орган може проводити перевірку без попереднього обовязкового запиту платника податків, як це передбачено в інших підпунктах пункту 78.1 статті 78 ПК, а з іншого боку тим, що аналогічна підстава передбачена як підстава для фактичної перевірки платника від­повідно до пп. 80.2.7 ПК. Таким чином, зазначені обставини (тобто інформація з невизначеним статусом) є одночасно під­ставою як для позапланової докумен­тальної перевірки платника так і для фактичної перевірки. Невизначений статус «отриманої інформації», порядок її фіксації наділяє зазначене положення ст. 78 дещо репре­сив­ним характером по відношенню до плат­ника.