Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
254.98 Кб
Скачать

3.4 Контроль за справлянням податку з доходів фізичних осіб.

Організація роботи щодо адміністрування податку з доходів фізичних осіб покладено на підрозділи оподаткування фізичних осіб органів ДПС всіх рівнів.

Важливим елементом системи оподаткування є перевірка правильності нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб. Робочим місцем є відділ оподаткування фізичних осіб у ДПІ міста Хмельницького, який займається контролем за своєчасне подання податкової звітності, забезпеченням правильності нарахування та контролем за своєчасністю надходження податків, інших платежів від фізичних осіб, застосуванням до платників податків відповідних заходів за порушення податкового законодавства.

Кожен працівник відділу оподаткування фізичних осіб займається детальною роботою у своєму напрямку, пов’язаному з оподаткуванням фізичних осіб: документальні перевірки фізичних осіб; податки з фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності; документальні перевірки податку з власників транспортних засобів, плати за землю, державного мита та ін.

Основними функціями управління є: відбір платників податків для документальних перевірок за критеріями; оцінка порушників податкового законодавства; узагальнення та аналіз причин надходження і результатів розгляду скарг платників податків у порядку адміністративного оскарження рішень органів державної податкової служби; виявлення схем ухилення від оподаткування, вжиття заходів щодо їх руйнування; застосування фінансових санкцій та адміністративних стягнень до порушників; здійснення повторних перевірок; здійснення податкового контролю та визначення податкових зобов’язань непрямими методами; взаємодія з іншими структурними підрозділами ДПІ міста Хмельницького та інші.

Згідно діючого законодавства основним, прямим, загальнодержавним податком, який сплачується з доходів фізичних осіб є податок з доходів фізичних осіб.

Згідно Податкового кодексу України, платниками податку є: резиденти, які отримують доходи з джерелом їх походження з території України, так і іноземні доходи, а також нерезиденти, які отримують доходи з джерелом їх походження з території України.

Об'єктом оподаткування резидента є:

загальний місячний оподатковуваний дохід;

доходи з джерелом їх походження з України, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті;

іноземні доходи- доходи, отримані з джерел за межами України.ё

Об'єктом оподаткування нерезидента є:

загальний місячний оподатковуваний дохід з джерелом його походження з України;

загальний річний оподатковуваний дохід з джерелом його походження з України;

доходи з джерелом їх походження з України, які підлягають кінцевому оподаткуванню при їх виплаті.

При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати об'єкт оподаткування визначається як нарахована сума такої заробітної плати, зменшена на суму збору до ЄСВ, які відповідно до закону справляються за рахунок доходу найманої особи.

Загальний річний оподатковуваний дохід складається з суми загальних місячних оподатковуваних доходів звітного року, а також іноземних доходів, одержаних протягом такого звітного року.

Згідно Податкового кодексу України, платник податку має право на податковий кредит за наслідками звітного податкового року.

Базова ставка податку з доходів фізичних осіб становить 15 відсотків.

Для перевірки правильності нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб податковими інспекторами у ДПІ міста Хмельницького перевіряється “Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку” (дод. Г.1).

Юридичні особи подають форму 1-ДФ до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням. Фізичні особи – суб’єкти господарської діяльності – до органу державної податкової служби за своїм місцем проживання. Форма звітності 1-ДФ подається на непошкодженому паперовому носії формату А4 (кількість аркушів не обмежується). Заповнюється машинописним текстом або друкованими літерами без замазувань, закреслень, виправлень та уточнень. Сторінки мають бути пронумеровані. Подання ксерокопій розрахунку не дозволяється.

Податок підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом.

До 1 травня кожного року платник податку зобов’язаний подати податкову декларацію про суми отриманих доходів з усіх джерел. Обов'язок платника податку з подання декларації вважається виконаним, якщо він отримував доходи виключно від податкових агентів, зобов'язаних подавати звітність з цього податку у встановленому порядку.

Декларація (дод.Г.2.) заповнюється платником податку самостійно або іншою особою, нотаріально уповноваженою таким платником податку здійснювати таке заповнення.

Перевірка достовірності даних, визначених у деклараціях, здійснюється у порядку, встановленому законодавством спеціалістами відділу документальних перевірок фізичних осіб.

Сума податкових зобов'язань, донарахована податковим органом, підлягає сплаті до відповідного бюджету у строки, встановлені законом.

Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку, зараховується на його банківський рахунок.

Перевірка достовірності даних наведених у декларації проводиться податковими органами на підставі відповідних підтверджуючих документів. Так, якщо громадянин має право на одержання пільг, то разом з декларацією він може надіслати копії документів, що підтверджують право на одержання пільг, а у разі здійснення купівлі-продажу акцій - також копії документів, що підтверджують витрати громадянина на їх придбання. Особи, які одержують доходи не за місцем основної роботи, зобов'язані вести облік доходів і витрат, пов'язаних з одержанням цих доходів, зберігати документи, пов'язані з обчисленням податку, протягом трьох років після закінчення звітного року та пред'являти їх за зверненням податкових органів. Перевіряється також правильність обчислення нарахованих винагород. Якщо виплати громадянам підприємствами, установами і організаціями авторських винагород витрати не можуть бути підтверджені при поданні декларації документально, то вони враховуються за нормами, визначеними ДПА України.

Податкові органи для перевірки достовірності даних наведених у декларації використовують також відомості про виплачені доходи громадянам та суми утриманого з них податку. Ці відомості, підприємства, установи, організації та фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють виплату доходів громадянам, повинні не пізніше ніж через 30 днів після виплати переслати до податкових органів за місцем проживання громадян.

За 2010р. до державного бюджету надійшло 316772000,7 грн.при завданні ДПА 313000000грн. Дані свідчато про те, що план перевиконано на 1,2%.

За перше півріччя 2011р. до державного бюджету надійшло 139613000грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]