Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZVIT.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
254.98 Кб
Скачать

3.5 Контроль за справлянням ресурсних податків та інших обов’язкових платежів.

Контроль за нарахуванням та сплатою ресурсних податків та платежів в ДПІ міста Хмельницького здійснюють працівники відділу оподаткування юридичних осіб.

Характерною рисою справляння зборів за використання природних ресурсів є ліцензування.

До ресурсних платежів відноситься:

- збір за спеціальне використання води;

- збір за спеціальне використання лісових ресурсів;

- плата за користування надрами;

Збори за спецвикористання природних ресурсів загальнодержавного значення (вода, ліс) в повному обсязі сплачуються до державного бюджету, а збори за спеціальне використання природних ресурсів місцевого значення (надра) в повному обсязі до місцевого бюджету.

Адміністрування збору за спеціальне користування води ДПІ міста Хмельницького проводиться у відповідності до новоприйнятого Податкового кодексу України та ряду нормативно-законодавчих актів.

Збір за спеціальне водокористування справляється з метою стимулювання раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів і включають збір за спеціальне використання води та екологічний податок за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти, які встановлюються Податковим кодексом України.

Водокористувачі можуть бути первинними і вторинними.

Первинні водокористувачі – це ті, що мають власні водозабірні споруди і відповідне обладнання для збору води.

Вторинні водокористувачі – ці ті, що не мають власних водозабірних споруд і отримують воду з водозабірних споруд первинних водокористувачів та скидають стічні води в їх системи на умовах, що встановлюються між ними.

Платниками збору за спеціальне використання вод­них ресурсів є всі юридичні особи та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності, які використову­ють у господарській діяльності водні ресурси.

Об'єктом обчислення збору є фактичний обсяг води, що використовують водокористувачі, з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання.

Розміри збору за спеціальне використання водних ресурсів, встановлю­ються відповідно до Податкового кодексу України.

Розрахунок збору подається до ДПІ міста Хмельницького протягом 40 календар­них днів, наступних за останнім календарним днем звіт­ного кварталу. Сплачується збір протягом 50 календарних днів, на­ступних за останнім днем граничного терміну подання розрахунку збору, тобто протягом 50 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного квар­талу за місцем перебування на податковому обліку платника.

При документальних перевірках збору за спеціальне використання водних ресурсів та інших ресурсних платежів інспектор особливу увагу звертає на:

правильність визначення об’єкту оподаткування;

правильність розрахунку збору із застосуванням встановлених ставок;

дотримання встановлених лімітів;

правомірність використання наявних пільг;

правильність заповнення та своєчасність подання податкових розрахунків.

Збір за спецвикористання лісових ресурсів справляється у відповідності до Податкового кодексу України.

До спеціального використання лісових ресурсів належить:

заготівля деревини під час рубок головного користування;

заготівля деревини під час проведення розчищення лісових ділянок, щодо поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення;

заготівля другорядних лісових матеріалів.

Спеціальне використання лісових ресурсів, крім розміщених пасік, є платним.

Спецвикористання лісових ресурсів здійснюється за спеціальним дозволом – лісорубним квитком (ордером) і є платним. Плата справляється за встановленими розмірами. Органи й підприємства, які видають лісорубні квитки та лісові квитки, надають податковій інспекції Довідку про перелік лісокористувачів, яким надано лісорубні квитки. На підставі Довідки, ДПІ міста Хмельницького контролює своєчасність та правильність подання зазначеними платниками розрахунків збору.

Податкові органи зобов’язані вживати заходів щодо виправлення на місцях помилок, недоліків, допущених лісогосподарськими підприємствами результаті незаконних дій і розпоряджень, а також при матеріальній і грошовій оцінках деревини на пні, до стягнення в бюджет сум лісового доходу нараховувати й стягувати у безспірному порядку в доход бюджету з лісгоспів сум неустойок і штрафів за лісопорушення і порушення правил відпуску деревини на пні шляхом проведення документальних перевірок з залученням спеціалістів-екологів.

Плата за користування надрами – загальнодержавний платіж, який справляється у вигляді:

плати за користування надрами для видобування корисних копалин;

плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин;

Платниками плати за користування надрами для видобування корисних копалин є суб’єкти господарювання, які набули права користування об’єктом надр на підставі отриманих спеціальних дозволів на користування надрами.

Платниками плати за користування надрами в цілях не пов’язаних з видобуванням корисних копалин є суб’єкти господарської діяльності, які використовують у межах території України ділянки надр для: зберігання природного газу, нафти; витримування виноматеріалів, виробництва і зберігання вино продукції; вирощування грибів, овочів; зберігання харчових продуктів та інших товарів, речовин, матеріалів.

Об’єктом оподаткування є обсяг видубутої мінеральної сировини, та обсяг підземного простору надр. Платники подають розрахунки до ДПІ міста Хмельницького(дод.Д.1).

Плата за користування надрами зараховується до державного і місцевих бюджетів згідно з Бюджетним кодексом України.Контроль за нарахуванням та сплатою ресурсних платежів значною мірою ускладнюється через часті зміни в законодавстві, особливо що стосується встановлених нормативів та ставок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]